loading
close
SON DAKİKALAR

Bilgisayarı ve interneti olmayan öğrenci online eğitim için Erzurum’dan Ankara’ya geldi

Bilgisayarı ve interneti olmayan öğrenci online eğitim için Erzurum’dan Ankara’ya geldi
Tarih: 22.11.2020 - 17:37
Kategori: Eğitim

Uzaktan eğitime geçilen Türkiye’de internet ve bilgisayara erişimi olmayan çocuklardan E.Ü., okumaya devam edebilmek için Erzurum'dan Ankara’ya geldi.

Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle uzaktan eğitime geçilen Türkiye’de internet ve bilgisayara erişimi olmayan çocuklardan biri olan E.Ü., 8 aydır eğitime dahil olamadı. Erzurum’un Karayazı ilçesindeki Kırgındere Köyü’nde yaşayan Fen Lisesi 3. sınıf Öğrencisi E.Ü., internet üzerinden verilen derslere erişemediği için çareyi Ankara’da yaşayan anneannesinin yanına gelmekte buldu. İki hafta önce Ankara’ya gelen Üstündağ, yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Eylül ayında bazı sınıflar için kısmi yüz yüze eğitim başlasa da 18 Kasım’da tüm eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime son verilerek, 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzaktan eğitime geçildi. Verilen bir haftalık aranın ardından yarın tüm öğrenciler için uzaktan eğitim süreci yeniden başlıyor.

Erzurum’un Karayazı ilçesi Kırgındere köyünde yaşayan Fen Lisesi 3. Sınıf Öğrencisi E.Ü. de internet üzerinden verilen derslere erişemeyen öğrencilerden biri. Öğrenci, 16 Mart’tan bu yana uzaktan eğitim kapsamında verilen canlı derslere giremedi. 8 ay boyunca derslerden geri kalan E.Ü., çareyi Ankara’da yaşayan anneannesinin yanına gelmekte buldu. İki hafta önce Ankara’ya gelen E.Ü., yaşadığı sıkıntıları Mezopotamya Ajansından (MA) Zemo Ağgöz'e anlattı.

"DERSLERDEN GERİ KALDIM, ARKADAŞLARA YETİŞMEYE ÇALIŞIYORUM"

Fen lisesini kazanmak için köyde kısıtlı imkanlara rağmen çok fazla çalıştığını belirten E.Ü., “Pandemiyle birlikte uzaktan eğitime geçildi ama bizim köyde telefon iyi çekmiyor, bilgisayarım da yok. Derslere katılamıyordum. Uzaktan eğitimde gördüğümüz konular da sınavda sorulacak. Ben de buraya gelmek zorunda kaldım. Burada devam edeceğim. Arkadaşlarım baya önde, yetişmeye çalışacağım. Baya gerideyim. İki haftadır Ankara’ya geldim ama hala arkadaşlarıma yetişemedim” dedi.

İKİ KİŞİ AYNI BİLGİSAYARI KULLANIYOR
Kendisinden küçük olan 4 kardeşinin de okula gittiğini belirten E.Ü., “Onlar da sadece EBA TV’yi izleyebiliyor ama tek televizyon olduğu için zorlanıyorlar. Ben Ankara’ya geldiğim için onlardan biraz daha şanslıyım” diye konuştu. Liseye giden dayısıyla birlikte tek bilgisayar üzerinden derslere katıldığını söyleyen E.Ü., şöyle devam etti:

“Çok zor oluyor. Derslere fazla katılamıyoruz. Bazen dayımla derslerimiz aynı saate denk geliyor. İkimiz aynı anda katılamadığımız için de sırayla katılmaya çalışıyoruz. Ama yine de yüz yüze eğitim başlayana kadar burada olacağım.”

“Köyde internet erişimi ve bilgisayarım olsaydı buraya gelmek zorunda kalmazdım” diyen E.Ü., yetkililerin istemesi durumunda köylerde de internet erişiminin sağlanabileceğini söyledi. E.Ü., “Ama köydeki çocukları düşünmedikleri için gerçekleştirmiyorlar. Köyde çocuk çok. Sadece bizim köy değil, civar köylerde de internet erişimi yok” dedi.

INTERNET ERİŞİMİNDE 77 ÜLKE ARASINDA TÜRKİYE 70’İNCİ SIRADA
Pandemiyle birlikte başlatılan uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun, dersleri izlemek için gerekli teknolojik donanım ve internetten yoksun olmaları. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) “Kovid-19 Salgınında Eğitim” başlıklı raporunda, “internet bağlantısına erişimi olan öğrencilerin” listesinde 77 ülke arasından Türkiye 70’inci oldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları