loading
close
SON DAKİKALAR

Bir "çocuk gelin" daha yaşamına son verdi

Bir "çocuk gelin" daha yaşamına son verdi
Tarih: 12.12.2012 - 17:34
Kategori: Kadın

Adıyaman’dan gelen bir haber, 17 yaşındaki Helin I.’nın eşiyle tartıştıktan sonra gittiği aile evinde kendini asarak yaşamına son verdiğini bildiriyordu...

Geçen ay Antep’te yasa dışı evlilikle bir araya geldiği 17 yaşındaki Bahar K.’yi bıçaklayarak öldüren Feridun K.’nin yakalandığı haberi gelmişti.


Çocuklar aslında şiddetle evli


Ondan iki gün önce de Samsun’da otomobil çarptı diye hastaneye götürülen 14 yaşındaki S.D., taburcu olduktan sonra trafik kazası geçirmediğini, onu ağır yaralı hale getirenin eşinin dayağı olduğunu anlatmıştı. On gün yoğun bakımda kalan S.D. bir süre önce yasal olmayan yolla evlendirildiği 19 yaşındaki Salih C. tarafından dövülmüş, sonra da üzerinden motosikletle geçilmişti.

Sene boyunca hemen her gün bunlar gibi haberleri gazetelerde okuduk, televizyonlarda seyrettik. 2013 yılı çocuk evliliklerine kimsenin seyirci kalmayacağı bir yıl olsun.


Yıl bitiyor, neredesiniz?


Türkiye’de her üç evlilikten biri çocuk evliliğidir. Küçük yaşta evlilikler kadınlara yönelik şiddetin bir biçimidir. Bir insan hakları ihlalidir. İstismarın meşrulaştırılmasıdır.

Uçan Süpürge olarak, sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve gazetecilerle birlikte toplam 80 kişi, Türkiye’nin bütün illerinden topladığımız 50 bin imzayı geçen 8 Mart’ta TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e teslim etmiştik. İmza kampanyası Medeni Yasa’da evlilik yaşının yükseltilmesi ve yasal yaşın altındakilere mahkeme kararıyla evlilik izni verilmemesi talebini içeriyordu. Bahar bitti yaz geldi, yaz geçti güze girdik, Meclis bir yasama yılını daha çocuk evliliklerini gündem dışı tutarak geçirdi, yeni yasama yılına girdi ama halen ses yok.

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Çocuk gelin haberlerine her gün yenileri ekleniyor. Birleşmiş Milletler, eğer devletler önlem almazsa, önümüzdeki on yıl içinde dünya genelinde 150 milyon çocuk gelin olacağını söylüyor. Bu rakam, Türkiye dahil pek çok ülkenin nüfusundan fazla. Daha ne bekliyoruz?

Çocukların evlendirilmesi suçtur. Bu suça ortak olmayalım! TBMM Başkanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başta olmak üzere ilgili tüm karar vericileri çocuk evliliklerine karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.

Haklarını yasalar ve tavizsiz uygulamalarla güvence altına alacağınız kız çocuklar, böyle bir yılbaşı hediyesini hak ediyor.

Uçansüpürge

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları