loading
close
SON DAKİKALAR

Bir gün dayanamadı!

Bir gün dayanamadı!
Tarih: 20.09.2013 - 19:42
Kategori: Ekonomi

Dün FED'in açıklamalarıyla coşan Borsa İstanbul bugün yine FED açıklamalarıyla yüzde 2,02 değer kaybetti...

ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi üyelerinden St Louis Fed başkanı James Bullard'ın, bankanın ekim ayı toplantısında tahvil alımlarını bir miktar azaltabileceği şeklinde yorumlanan açıklaması sonrası kâr satışlarının arttığı Borsa İstanbul günü yüzde 2.02 kayıpla tamamladı.

Fed'in tahvil alımlarını azaltma kararını ertelemesinin ardından dünkü seansta yüzde 6.44 değer kazanan BIST 100 endeksi bugün kâr satışlarıyla karşılaşarak en düşük 77,582.27 puanı gördüğü günü yüzde 2.02 kayıpla 77,862.93 puandan tamamladı. Dün yüzde 10'a yakın yükseliş kaydeden bankacılık endeksi ise bugün yüzde 3.82 değer kaybıyla kapandı.

Dün endeksin en çok yükselen hissesi olan Garanti Bankası yüzde 5.62 düşüş yaşarken, Halkbank yüzde 2.1, İş Bankası ise yüzde 2.79 değer kaybetti.
Suriye 'ye askeri müdahale olasılığının azalması, Fed'in tahvil alım programını azaltmayı ertelemesi ve Lawrence Summers'ın Fed başkan adaylığından çekilmesinin etkisiyle BIST 100 endeksindeki haftalık yükseliş ise yüzde 8.7 olarak gerçekleşti.

Bloomberg Televizyonu'na konuşan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına karar veren Açık Piyasa Komitesi üyelerinden St Louis Fed Başkanı James Bullard, ekonomiye dair açıklanacak verilere göre Ekim ayında tahvil alımlarının azaltılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Yapı Kredi Portföy Özel Portföy Yönetimi Grup Müdürü Okan Uzunoğlu, "Fed kararının ardından gelişmekte olan piyasalar yeni fiyatlamalara geçti. Tahvil alımlarının azaltımının Eylül ayında başlamaması ve Fed'in zaman konusunda bir ipucu vermemesi ile BIST de çok hızlı bir yükseliş sergiledi. Bu beklenmeyen ölçüdeki yükselişte daha çok pozisyonların yeniden ayarlanmasının çok büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bugün piyasalarda doğal olarak alışların da hızını kaybetmesiyle normal karşılanabilecek, net bir kâr satışı izledik" dedi.
Bullard'ın tahvil alımlarının azaltımı için Ekim ayına işaret etmesinin kâr satışlarını hızlandırdığını söyleyen Uzunoğlu, "Sonuç olarak bu gelişmeler doğrultusunda BIST'teki bugünkü hareketi normal karşılayabiliriz. Bundan sonraki süreçte özellikle gelişmekte olan piyaslar daha çok ABD'den gelecek verileri izleyerek hareket edecek ve tahvil alımlarının azaltılmasının zamanlamasını tahmin etmeye çalışacak" diye konuştu.

Tahvil alımlarının Ekim ayında azaltılmasının olasılıklar dahilinde olduğu açıklamasının ardından dolar yen JPY= karşısında seansın zirvesine yükselirken Almanya 'nın devlet tahvillerinin vadeli fiyatları ve Avrupa borsaları geriledi.
BIST kapanışı itibariyle FTSEurofirst endeksi yüzde 0.18 düşüşteyken, ABD endekslerinde de yüzde 0.1 civarı düşüşler gözleniyor. Gelişmekte olan piyasalar endeksi ise yüzde 0.55 kayıpta.

Reuters

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları