loading
close
SON DAKİKALAR

Birini değil hepsini dövdük

Birini değil hepsini dövdük
Tarih: 20.11.2012 - 11:54
Kategori: Sağlık, Yaşam

Polis şiddetine uğrayan avukatla ilgili davada polis kayıtlarını inceleyen AİHM, 1 değil 39 avukatın tartaklandığını belirterek tazminata hükmetti!...

Eski Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Murat Çelik 2000 yılında ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ protestosu için 39 avukatla yaptıkları basın açıklaması sonrası polisler tarafından dövüldüğü ve yüzüne gaz sıkılıp bayıltıldığı iddiasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.

“Biz Murat Çelik’i dövmedik” diye savunma yapan hükümet, polisin çektiği görüntüleri kanıt diye yolladı. Fakat polisin ‘ayıklanmış’ CD’sinden; Çelik dışındaki tüm avukatların çembere alınıp tek tek tartaklanarak gözaltına alındığı ortaya çıkınca AİHM cezayı bastı.

Geçen cuma karar veren AİHM, Türkiye’yi 13 bin euro ödemeye mahkûm etti.

Hükümet 2010 yılı sonunda mahkemeye gönderdiği yanıtta Çelik’e şiddet uygulanmadığını savundu. Kanıt olarak da polis kamerasınca kaydedilen görüntüler yollandı. Fakat, “Biz Murat Çelik’i dövmedik” demek için gönderilen CD’deki görüntülerde, avukatların Galatasaray Lisesi önünde çembere alınması çember daralırken avukatların tartaklanarak gözaltına alınmalarına dair görüntüler yer aldı.


13 bin euro ceza çıktı

Avukat Çelik bu CD’nin üzerine AİHM’ye gönderdiği yanıtta, görüntülerin bile avukatlara yönelik haksız şiddeti doğruladığını vurguladı. 2. Daire geçen cuma günü Türkiye’yi AİHS’nin ‘işkence ve kötü muamele’ yasağını düzenleyen 3., ‘toplantı hakkı ihlalini’ düzenleyen 11. maddesi gereğince 10 bin euro manevi tazminat ve 3 bin euroluk yargılama masraflarını ödemeye mahkûm etti. Avukat Çelik, 12 yıl önce bir işkence davasındaki şiddeti AİHM’ye taşımıştı. Çelik’in değilse de, gazeteciler Ahmet Şık , Mert İlkkutlu ve bazı avukatların dayak ve bayılma anlarının yer aldığı görüntüleri izleyen mahkeme, bu davada da Türkiye’yi 9 bin euro tazminata mahkûm etmişti.

Radikal/İsmail Saymaz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları