loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş: 657 sayılı devlet memurları kanununa kapsamlı saldırı yapılmakta!

Birleşik Kamu-İş: 657 sayılı devlet memurları kanununa kapsamlı saldırı yapılmakta!
Tarih: 01.10.2018 - 10:50
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, hükümetin "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu"nda yapacağı değişikliklere ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklanan yeni ekonomi programlarının, kamu emekçilerinin aleyhine uygulamalar içereceğini dile getiren Balık, "Bu programlarla ilgili akla ilk gelen, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda kamu emekçilerine tanınan iş güvencesin kaldırılabileceğidir. Memurların, istenildiği zaman performans düşüklüğü bahanesiyle işten kolaylıkla çıkartılabilmesinin önü açılmış olacak" dedi.

Mehmet Balık tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Son günlerde hükümete yakın yayın kuruluşlarında, 657’de yapılacak değişiklikle ilgili arka arkaya haberler yer almaktadır. Bu haberlerde; Yeni Ekonomi Programı'yla birlikte kamu personel rejimi de değişiyor. Hizmetin özelliğine göre kamu çalışanları hangi saatlerde çalışacaklarını kendileri belirleyebilecek. Memurlar haftalık doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesai süresini nasıl tamamlayacağına kendisi karar verebilecek. İşin en yoğun olduğu 10.00-12.00 ile 13.00-15.00 saatleri arasında tüm memurlar mesaide olacak. Geri kalan saatleri ise belirleyebilecek. Kamu çalışanları isterse bir günlerini boşaltabilecek.

Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile beraber kamu personel rejimi hızlı, etkili icraat dönemine uyumlu hale gelirken, memura "ödül" ve "performans" sistemi hayata geçiriliyor. Dört ayaklı değişim paketi kapsamında, kamu çalışanları için özel sektörde olduğu gibi yetenek ölçümü yapılarak verimli memurlar teşvik edilecek. Personel sistemi işe başlama tarihinden emeklilik sonrasına kadarki süreci kapsayacak insan kaynakları yönetimi esas alınarak kurulacak. Norm kadro çalışması yapılacak ve derece-kademeye göre belirlenen ücret sistemindeki aksaklıklar giderilecek. Üreten, çok çalışan memur daha fazla maaş alacak.

Kamuda tasarruf bahanesiyle planlanan bu ekonomi programlarının, kamu emekçilerinin aleyhine uygulamalar içereceği açıkça ortadadır. Bu programlarla ilgili akla ilk gelen, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda kamu emekçilerine tanınan iş güvencesin kaldırılabileceğidir. Memurların, istenildiği zaman performans düşüklüğü bahanesiyle işten kolaylıkla çıkartılabilmesinin önü açılmış olacak. Memur maaşları verimlilik esasına göre belirlenecek. Özel sektörde olduğu gibi rekabetin ve performansın öne çıktığı bir sistem kurulacak. Maaşlar performansa göre belirlenecek. Bu da hükümete yakın sendika üyesi memurun ödüllendirip, muhalif sendika üyelerinin cezalandırılacağının sinyalini vermektedir. Bununla birlikte kamuda, amire şirin görünme, herkesin önüne geçebilmek için çalışma arkadaşlarını ihbar etme dönemi de başlayacaktır.

Henüz ayrıntılar belli olmasa da, bunlara benzer birçok emek düşmanı uygulamanın kamu emekçilerimizi beklediğinin ilk sinyalleri verilmiştir.
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak, kamu emekçilerimizi bekleyen felaketlerin tümünü görüyoruz ve bunlara karşı her türlü mücadeleye de hazırlıklıyız. Ancak, bu saldırıları durdurabilmenin tek yolunun örgütlü mücadeleyi yükseltmek olduğu da unutulmamalıdır."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları