loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş: AKP iktidarı salgın ortamında emekçilerin gıda ve temizlik malzemelerini ücretsiz vermeli

Birleşik Kamu İş: AKP iktidarı salgın ortamında emekçilerin gıda ve temizlik malzemelerini ücretsiz vermeli
Tarih: 17.03.2020 - 09:40
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, koronavirüs salgınının ekonomik krize neden olabileceğini belirterek "AKP iktidarı sermayeye teşvik vereceğine tüm emekçilerin gıda ihtiyaçlarını ve temizlik malzemelerini ücretsiz vermelidir" dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, koronavirüsünün ekonomiye etkilerine ilişkin “En fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak bir dizi destek ve önlem uygulanacaktır” sözlerine tepki gösterdi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamada, "AKP iktidarı birkez olsun kriz salgını ortamında sermayeye teşvik vereceğine tüm emekçilerin gıda ihtiyaçlarını ve temizlik malzemlerini ücretsiz vermelidir.

Tüm dünyada panik ve kaygının olduğu ortamda seyahat kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasaklarının konuşulduğu koronovirüsü salgının ne kadar süreceğinin bilinmediği koşullarda ekonomik ve toplumsal sorunların arttığı dönemde AKP iktidarı sadece sermayeye destek vererek kurtulamaz" denildi.

Birleşik Kamu İş'ten yapılan açıklama şöyle:

"Dünya ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüsü yurttaşları kaygılandırmayı sürdürmektedir. Dünya genelinde çok ciddi bir sağlık sorununa dönüşme riski taşıyan koronavirüsünün ekonomik etkileri kriz ortamını daha da derinleştirmektedir.

AKP iktidarının ülkeyi ağır bir ekonomik krize sürüklediği bilinmektedir ve iktidarın yurttaşları içine soktuğu işsizlik ve çaresizlik koşulları da büyütmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, koronavirüsünün ekonomiye etkilerine ilişkin “En fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak bir dizi destek ve önlem uygulanacaktır” ifadesi kabul edilemez. Her şey daha da kötüleşirken her koşulda sermayeye destek verilmektedir.

Ülkemizde vatandaşın iş bulamadığı, ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar ettiği, evine ekmek götüremediği koşullar yaşanmaktadır. AKP iktidarı ve bakanlarının önceliğinin sermayeden yana olması kabul edilemez. Ekonomik kriz ortamında ve salgın hastalık ortamında öncelik yurttaşlar olmalıdır.

Dünya genelinde çok ciddi bir sağlık sorununa dönüşme riski taşıyan koronavirüsünün ekonomik etkileri artmaya başladı. Koronavirüsünün artan etkisiyle birlikte yüzde 14’lük işsizlik oranı, yüksek enflasyon ve 450 milyar dolarlık dış borç  ülke ekonomisinde yaşanan krizi derinleştirmektedir.

Ülkemizde koronavirüsü nedeniyle  esnaflar zor durumda kalmıştır. Ülkemizde virüs  nedeniyle okulların tatil edilmesiyle özellikle toplu taşımacılık yapan esnafımız başta olmak üzere tüm hizmet sektörleri etkilenmeye başladı. Yurttaşlar ise marketlere ve pazara uğrayamaz hale gelmiştir. Virüs korkusu nedeniyle insanlar neredeyse tüm sosyal aktivitelerini durdurmuş durumda. Restoranlar, sinemalar, ulaşım ağları salgından ciddi bir şekilde etkilenmektedir.

Günlük yaşam mücadelesi ve karşı karşıya kaldığı koronavirüsü nedeniyle en fazla etkilenenler emekçiler ve yoksullar olmaktadır. Salgın süresince yurttaşların su, elektirik ve dogalgaz faturalarının ücretsiz olarak sağlanması ve temel temizlik malzemelerini ve tıbbi maske gibi koruyucu malzemelerin tüm yurttaşlar için ücretsiz verilmesi öncelik olmalıdır.

Ülkemizde sağlık sektörünün ticarileştirilmesi ve sağlığın piyasalaştırılması milyonlarca insanın olası salgın hastalıklarda nasıl zor durumda kalacağını göstermiştir. Koronavirüsünün bize gösterdiği şey, hastalıklarla sadece bireysel ve tıbbi yollarla mücadele edilemeyeceği kamucu politikalara ağırlık verilmesiyle sağlanacağını göstermiştir. Koronavirüsü ile sağlık hizmetleri ve çalışanlarının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Üzülerek belirtiyoruz ki; Koronavirüsü dünyayı ve ülkemizi derin bir ekonomik ve siyasi krizin için sürükleyebilir.

AKP iktidarı birkez olsun kriz salgını ortamında sermayeye teşvik vereceğine tüm emekçilerin gıda ihtiyaçlarını ve temizlik malzemlerini ücretsiz vermelidir.

Tüm dünyada panik ve kaygının olduğu ortamda seyahat kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasaklarının konuşulduğu koronovirüsü salgının ne kadar süreceğinin bilinmediği koşullarda ekonomik ve toplumsal sorunların arttığı dönemde AKP iktidarı sadece sermayeye destek vererek kurtulamaz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarını rakamlar ve istatistiklerin ötesinde salgının doğuracağı siyasi, ekonomik ve toplumsal sonuçları hakkında ciddi önlemler almaya çağırıyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları