loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş: Emekçilerimiz hem AKP gericiliğini hem sermayeyi hem de virüs salgınını yenecek

Birleşik Kamu İş: Emekçilerimiz hem AKP gericiliğini hem sermayeyi hem de virüs salgınını yenecek
Tarih: 01.05.2020 - 14:45
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, "Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı 100. Yılda ve 1 Mayıs’a giderken emekçilerimiz hem AKP gericiliğini hem sermayeyi hem de virüs salgınını yenecektir" şeklinde açıklamada bulundu.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, 1 Mayıs taleplerini açıkladı. Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık imzasıyla yapılan açıklamada, "Kamu emekçileri için imzalanan toplu sözleşme tekrar gözden geçirilmeli ve tüm taraflar toplu sözleşme sürecine dâhil olmalıdır. Ekonomik ve sosyal konsey derhal toplanmalıdır. EYT’lilerin sorunları acilen giderilmelidir" denildi.
Birleşik Kamu İş'in açıklaması şöyle:
"Koronavirüs salgını tüm dünyada sağlık sorunu olduğu kadar sosyal ve ekonomik sorunları da tetiklemektedir. Tüm dünyada virüs krizinin etkisi ile birlikte işsizlik ve yoksulluk artmaktadır. Bir dönem kapitalizmin zafer diye bizlere sunduğu neoliberal politikalar iflas etmiştir.

Çarpık özelleştirme politikaları, kamu alanın tasfiyesi hem dünyada hem ülkemizde bir kez daha kamucu politikaların aciliyetini ve önemini- bizlere göstermiştir.

Virüs krizini fırsata çeviren AKP iktidarı emekçilere yönelik kapsamlı saldırılara hız vermekte emekçileri ve işçileri açlığa ve yoksulluğa terk etmektedir.

Kendi yandaş sermayesini kurtarma derdine düşen AKP çalışanları görmezden gelmekte, virüs salgınının bedelini milyonlarca emekçiye ödetmeye çalışmaktadır.

İktidar sermayeye milyonlarca lira aktarılırken, emekçilerin payına ise maske, kolonya ve dua düşmektedir.

Kısacası AKP iktidarı yoksulluğu derinleştirerek yoksul yurttaşlarımız üzerinden kendisine bağımlı kitleler yaratmakta, yoksulluğu kendi siyasi çıkarı için manipüle etmektedir.

Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı 100. Yılda ve 1 Mayıs’a giderken emekçilerimiz hem AKP gericiliğini hem sermayeyi hem de virüs salgınını yenecektir." 

Mehmet Balık tarafından yapılan açıklamada, Birleşik Kamu İş'in 1 Mayıs'taki talepleri şöyle sıralandı: 

  • Tüm özelleştirmeler iptal edilmeli özelleştirilen tüm kamu kurum ve kuruluşlar kamulaştırılmalıdır.
  • Tüm memur maaşları yoksulluk sınırının üzerine çekilmelidir.
  • Öğretmenler ve Sağlık çalışanları başta olmak üzere ayrımsız şartsız tüm kamu emekçilerine 3600 Ek gösterge derhal ödenmelidir.
  • Kamu emekçileri için imzalanan toplu sözleşme tekrar gözden geçirilmeli ve tüm taraflar toplu sözleşme sürecine dâhil olmalıdır.
  • Ekonomik ve sosyal konsey derhal toplanmalıdır.
  • EYT’lilerin sorunları acilen giderilmelidir.
  • Torba yasa ile yasal hale getirilen işçilere yönelik ücretsiz izin köleliğine ve 1177 TL’lik sefalet ücretine derhal son verilmelidir.
  • Varlık fonu altında kamu kuruluşlarının yağmalanmasına son verilmelidir.
  • ILO’nun temel sözleşmelerinde yer alan Aile Sigortası uygulaması derhal devreye sokulmalıdır."
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları