loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş: Tüm uyarılara rağmen depremlere yeterli hazırlık yapılmıyor

Birleşik Kamu İş: Tüm uyarılara rağmen depremlere yeterli hazırlık yapılmıyor
Tarih: 17.08.2020 - 17:41
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu 17 Ağustos depreminin 21 yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayınladı.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, 17 Ağustos 1999'da gerçekleşen Gölcük merkezli 7,5 büyüklüğündeki depremin 21. yıl dönümüde bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "17 Ağustos depreminin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen  ülkemizde depreme karşı gerekli önlemlerin alınmadığını şehirlerdeki afet olaylarından bilmekteyiz. Bugüne kadar depreme karşı alınması gereken önlemler umursanmadı. AKP iktidarının olası depremlere karşı tek çözümü  “kentsel dönüşümü” projeleri olmuştur. Gerçek bir kentsel dönüşüm yerine müteahhitler için tarım alanları, ovalar ve kıyı kentleri doldurularak  rant alanları yaratılmıştır" denildi.

"Araştırma uzmanları başta İstanbul olmak üzere ülkemizde büyük depremlerin olacağını acilen hazırlanmamız gerektiği belirtmekteler ancak tüm uyarılara rağmen yeterli hazırlık yapılmamaktadır" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, "Bugünden yarına yeterli denetim mekanizması kuramayanlar olası depremlerde yaşanacaklardan sorumludur" denildi.

Birleşik Kamu İş'in açıklaması şöyle:
"Bugün 17 Ağustos Marmara depremi’nin 21. yıl dönümüdür. Depremde en çok zarar gören Kocaeli ve diğer kentlerdeki ve ülkemizdeki tüm vatandaşlar, halen depremin korkunçluğunu ve acılarını hafızalarında korumaktadırlar.

Yaşanan tüm depremlerin, bilim ve teknolojinin bize öğrettiği tek gerçek vardır o da kentlerde  yaşanan doğa olaylarını afete çeviren insan hatalarından kaynaklanması olduğudur. Aklı ve bilimi referans almak yerine şehirlerde rant ve kar hırsını hakim kılmanın, doğaya gelişi güzel müdahaleler yapılmasının bedeli ağır olmaktadır. Bilim ve tekniğe aykırı, hatalı malzeme seçimleri depremlerde can kayıplarını artırmaktadır.

17 Ağustos depreminin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen  ülkemizde depreme karşı gerekli önlemlerin alınmadığını şehirlerdeki afet olaylarından bilmekteyiz.

Bugüne kadar depreme karşı alınması gereken önlemler umursanmadı. AKP iktidarının olası depremlere karşı tek çözümü  “kentsel dönüşümü” projeleri olmuştur. Gerçek bir kentsel dönüşüm yerine müteahhitler için tarım alanları, ovalar ve kıyı kentleri doldurularak  rant alanları yaratılmıştır.

Yerleşim bölgeleri sert zemin yerine dolgu alanlarına ve zemin yapısı güçsüz bölgelere kaydırılmaya devam edilmiştir. Dere Yatakları ile Heyelanlı Alanları Yapılaşmaya Açan Uygulamalara devam edilmiştir.

Fay hatları düşünülerek depreme dayanıklı ve sağlıklı yerleşimler yerine imar ve yapı üretimi kontrolsüz şekilde rant mekanizmasına teslim edilmiştir. Afet toplanma alanları da ranta açıldı ve olanlarsa yetersiz kalmaktadır.

AKP'nin 18 yıllık iktidarı boyunca başta deprem ve sel olmak üzere ülkemizde afete dönüşen doğa olaylarına karşı sorumluluğu bulunmaktadır.

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin aradan geçen 21 yıla rağmen hazırlanmadığı farkındayız. Depremin yıkıcı sonuçlarına karşı önlemleri yerel yönetimler ve merkezi hükümet başta olmak üzere kamusal kurumların alması gerekti ancak gerekli çalışmalar yapılmamıştır.

Ülkemizde sadece deprem için değil heyelan, çığ düşmesi, su baskını vb. olaylara yönelik de tehlike ve risk oluşturmaktadır.

Deprem araştırma uzmanları başta İstanbul olmak üzere ülkemizde büyük depremlerin olacağını  acilen hazırlanmamız gerektiği belirtmekteler ancak tüm uyarılara rağmen yeterli hazırlık yapılmamaktadır. Bugünden yarına yeterli denetim mekanizması kuramayanlar olası depremlerde yaşanacaklardan sorumludur.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; ülkemiz insanının can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli çalışmalara acilen başlanılması gerektiğini belirtiyor ve hayata geçirmelerini bekliyoruz. Başta 17 Ağustos Depreminde yaşamını yitirenler olmak üzere tüm afetlerde yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına ve tüm ulusumuza baş sağlığı diliyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları