loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş'ten YEP tepkisi: Bıçağın kemiğe dayandığı koşullar oluşmuştur

Birleşik Kamu İş'ten YEP tepkisi: Bıçağın kemiğe dayandığı koşullar oluşmuştur
Tarih: 30.09.2020 - 13:14
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, ülke ekonomisinde yaşanan ekonomik daralma tarihin en ciddi gelir ve istihdam kaybına doğru giderken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, ‘hayal dünyası’nı anlatmaya devam ettiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin değerlendirmede bulunan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, "AKP iktidarını uyarıyoruz; milyonlarca kamu emekçisi, asgari ücretle çalışan ve emekliler için ekonomik koşullar ve gidişat hiç de iç açı değildir.  Sabit gelirle geçinmek zorunda bırakılan milyonlarca insan açısından bıçağın kemiğe dayandığı koşullar oluşmuştur" dedi. 

"Hazine ve Maliye Bakanının programının da hedeflerinin de ciddiye alınacak bir tarafı yoktur" diyen Mehmet Balık'ın açıklaması şöyle: 

"Ülkemizdeki olumsuz ekonomik, siyasi, hukuksal ve salgın krizi ekonomik çöküşü hızlandırmıştır. Ülke ekonomisinde yaşanan ekonomik daralma tarihin en ciddi gelir ve istihdam kaybına doğru giderken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “hayal dünyası”nı anlatmaya devam etmektedir. 

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın konuşmasında “yeni” diyerek açıkladığı program Orta Vadeli Program’ın tekrarında ibarettir.

Bakanın hedeflerine göre 2020 işsizlik tahmini yüzde 13.8, 2021 yüzde 12,9, 2022 yüzde 11,8,  2023 tahmini yüzde 10,9’dur. Enflasyon hedeflerini ise 2020 sonu yüzde 10,5, 2021 yüzde 8, 2020 yüzde 6, 2023 yüzde 4,9 şeklinde açıklamıştır.

Ülke tarihinin en kitlesel iş ve gelir kaybının yaşandığı bir dönemde YEP’ten çıkan sonuç yüksek işsizlik ve enflasyon koşullarının süreceğidir. Bakanın “hayal dünyası” ile enflasyon, işsizlik, istihdam, doğalgaz, elektrik fiyatları düşmeyecektir.

Hayat pahalılığı nedeniyle de satın alım gücü sürekli gerileyen, boğazına kadar kredi ve borç batağına saplanan milyonlarca emekçi, ekonomik kriz koşullarında yaşanan Kovid-19 salgınıyla birlikte çok daha zorlu bir dönem yaşayacaktır.

AKP iktidarı, salgının ve ekonomik krizin ortaya çıkardığı somut sorunları çözmek yerine milyonlarca emekçinin sırtına ek vergiler yüklemeyi tercih etmiştir. Türkiye ekonomisinin yıllardır üretimden çok yabancı sermayeye, borçlanmaya ve tüketime dayandırmıştır.

Bugüne kadar hem salgınla mücadelede, hem de ekonomik sorunlar karşısında gerekli adımları atmayan iktidar, “yeni” diyerek ekonomi koşullarını değiştiremeyecektir.

Ülke ekonomisi salgının başlangıcından tahmin edilenden çok daha kötü koşullar yaşamakta kısa vadede toparlanması mümkün görünmemektedir.

İktidar, uzun yıllardır her fırsatta Türkiye’nin zenginleştiği, ülke ekonomisinin ‘uçuşa geçtiği’ vurgusunu yapsa da açlık sınırı ve yoksulluk sınırı tam tersini söylemektedir.

TÜİK’in açıkladığı büyüme, enflasyon, işsizlik vb. gibi resmi veriler ile gerçekler arasındaki makas hiç olmadığı kadar açılmış durumdadır.

Temel tüketim ürünlerine yapılan yüksek zamlar ve vergi artışları, gerçek enflasyonu, işsizliği resmi verilerle gizlenemeyecek kadar büyütmüştür.

AKP iktidarını uyarıyoruz; milyonlarca kamu emekçisi, asgari ücretle çalışan ve emekliler için ekonomik koşullar ve gidişat hiç de iç açı değildir.  Sabit gelirle geçinmek zorunda bırakılan milyonlarca insan açısından bıçağın kemiğe dayandığı koşullar oluşmuştur.

Krizi derinleştiren, ekonomik-mali açmazları büyüten, uzun vadeli kalkınma planlamayan, kamucu politikaları terk eden, istihdamı, işsizliği öncelemeyen, sağlam ve sürdürülebilir kamu hizmeti sunmayan Hazine ve Maliye Bakanının programının da hedeflerinin de ciddiye alınacak bir tarafı yoktur.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; krizden çıkışın tek çözümünün yatırım, üretim ve istihdam alanları açılması ve kamucu politikalara dönülmesi olduğunu belirtiyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları