loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Türkiye'deki insan hakların görüşecek

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Türkiye'deki insan hakların görüşecek
Tarih: 28.01.2020 - 09:13
Kategori: Dünya

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), BM İnsan Hakları Konseyi'nde Türkiye'nin görüşüleceği toplantı öncesi katılımcı ülkelere çağrı yaparak Türkiye'ye baskı yapmalarını istedi.

Türkiye'deki insan hakları, Salı günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme Çalışma Grubu'nun gündemine gelecek. Cenevre'de yapılacak toplantıda üçüncü kez Türkiye'deki mevcut durum incelenecek.

İnternet üzerinden canlı yayınlanacak toplantı öncesi İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. HRW, internet sayfası üzerinden paylaştığı metinde Türkiye'nin üçüncü kez incelemeye alınmasının önemli olduğunu belirterek katılımcı ülkelerden Türk hükümetine baskı yapmalarını istedi.

HRW'nin açıklamasında gözden geçirme toplantısının "Türkiye'deki insan hakları krizi ve hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan dramatik aşınmanın kabul edilmesi ve bu sorunun ele alınması için bir fırsat sunduğu" ifade edildi.

Açıklamada "Türkiye'de son dört yılda ifade özgürlüklerini barışçıl şekilde kullanan gazeteciler, aktivistler, insan hakları savunucuları ve hükümete muhalif olarak algılanan kişilerin bu faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarına" dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca bu kişilerin tutuklanmalarına terörle mücadele kapsamına giren ya da girmeyen geniş ve muğlak suçlamaların gerekçe gösterildiği vurgulandı.

"Mevcut durum hükümetin sunduğunun tam aksi"

HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson da "cezaevinde tutulan ve yargılanmakta olan gazetecilerin, siyasetçilerin ve hükümete muhalif olarak algılanan kişilerin sayısının çok yüksek olmasının, hükümetin ülkedeki insan hakları durumuna ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklamalarla büyük bir tezat oluşturduğunu" söyledi.

Williamson, "BM’nin gözden geçirme toplantısına katılacak ülkeler, temel insan hak ve özgürlüklere riayet edilmesi konusunda ülkede yaşanan sert gerilemenin ele alınması ve gerçek reformlar yapılması için, Türkiye'ye acilen baskı uygulamalıdır" dedi.

HRW'den BM İnsan Hakları Konseyi'ne yapılan çağrıda, "ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin 15 Temmuz'daki darbe girişiminden bu yana aldıkları baskıcı önlemlerin çoğunun darbeye verilmiş meşru yanıtlar olduğunu öne sürerek bunları haklı göstermeye uğraştıkları" da ifade edildi.

Açıklamasında darbe girişiminin sorumlularının adaletin önüne çıkartılmasının önemli olduğunu vurgulayan HRW, ancak hükümeti eleştirenlere ve muhaliflere uygulanan baskıların bu amaca hizmet etmediğini, aksine bu amaçtan sapılmasına yol açtığını savundu.

"Kontrol ve denge mekanizmaları ortadan kalktı"

Darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan ihraç edilen 130 binin üzerinde kişiye de dikkat çeken örgüt, söz konusu kişilerin geleceğinin belirsizliğini korumasını, HDP'nin seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmalarını, iş insanı Osman Kavala'nın hâlâ tutuklu olmasını, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancığlu'na sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası verilmesini hak ihlallerine örnek olarak sıraladı. Açıklamada ülkedeki işkence iddialarının da soruşturulmadığı ifade edildi.

Açıklamada "darbe girişimi sonrası dönemde kontrol ve denge mekanizmalarını ortadan kaldıran bir başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkilerinin arttığına" da işaret edildi.

Kaynak : DW Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları