loading
close
SON DAKİKALAR

Borsada 'Gezi' kayıpları devam ediyor

Borsada 'Gezi' kayıpları devam ediyor
Tarih: 11.06.2013 - 20:30
Kategori: Ekonomi

Gün içinde sert dalgalı bir seyir izleyen BIST-100 endeksi en düşük 74,306.98, en yüksek ise 78,110.20 puanı görmesinin ardından yüzde 1.76 düşüşle 75,041.03 puandan kapandı...

Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırma açıklamasıyla düşen kura paralel alıcılı açılan Borsa İstanbul, global faizlerdeki yükselişe bağlı içeride de faizlerin yükselmesi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısındaki konuşmasının ardından, polisin Gezi Parkı'na girmesiyle oluşan gerilimle günü yüzde 1.76 düşüşle tamamladı.

Gün içinde sert dalgalı bir seyir izleyen BIST-100 endeksi en düşük 74,306.98, en yüksek ise 78,110.20 puanı görmesinin ardından yüzde 1.76 düşüşle 75,041.03 puandan kapandı.

Bankacılık endeksi de yüzde 2.09 düştü.

Öte yandan global risk iştahında azalma ve Taksim müdahalesi ile tarihi rekora yaklaşan dolar/TL kuru Merkez Bankası’nın adımları ile gevşerken, 10 yıllık faiz ise yüzde 8'in üzerine çıktı.

Öte yandan ABD'nin 30 yıllık tahvillerinin fiyatı 1 puan düşerken tahvilin getirisi 14 ayın yeni en yüksek seviyesine ulaştı.

Ata Yatırım Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, endeksin satışa geçmesinde bir kaç faktörün etkili olduğunu belirterek, "Başbakanın konuşmaları negatif algılandı. Ayrıca, valinin müdahale olmayacak açıklamalarına karşın, Gezi Parkı'nda müdahale edilmesi etkili oldu. Ayrıca global faizlerdeki yükseliş, içerideki faizlerin de yükselmesine neden oldu" dedi.

BIST-100 endeksi, sabah Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırma açıklamasıyla düşen kurun desteğiyle 78,110 puana kadar yükselmişti.

Sabah Merkez Bankası, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Garanti Yatırım Analisti Altan Aydın da, faizlerdeki yükselişin endeksin düşmesinde etkili olduğunu belirterek, "ABD'de çıkış stratejileri konuşulmaya başlandı. ABD'deki 10 yıllıklarla beraber global faizlerde de yükseliş var" dedi.

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise, endeksin düşmesinde en önemli nedenin ABD 10 yıllık tahvil faizinde görülen yükseliş olduğunu belirterek, siyasi gerginliğin de bir miktar etkisinin olduğunu ifade etti.

Ökte, ABD 10 yıllık tahvil faizinde görülen yüzde 2.26’ya olan son hareketin gelişmekte olan ülke fonlarından geçen hafta 1.6 milyar dolar çıkışa neden olması sonrası 2009-2013 arası yaşanılan gelişmekte olan ülkeler realitesinin daha bir sorgular olduğunu kaydederek, "Bu sorgulama içinde de, Türkiye sabit getiri ve hisse senetleri parasal genişlemeden en çok nemalanan ülkelerden biri olarak çoğu kurumsal yatırımcının radarında ilk sıralarda bulunuyor" dedi.


HAREKETLİ HİSSELER
Alkol satışına kısıtlamalar getiren yasanın onaylanmasının ardından Anadolu Efes hisseleri yüzde 3.26 düşüşle kapandı.

Fransa merkezli Aeroports de Paris'nin çoğunluk hissedar olduğu TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinden çekilmelerinin ardından, Latin Amerika’da üç, Güneydoğu Asya’da bir havalimanı ihalesiyle ilgilendiklerini ve İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 2021 yılından sonra kaynaklanacak boşluğu doldurmak için mutlaka yeni bir projeyi devreye sokacaklarını açıkladı. TAV hisseleri yüzde 5.19 yükselişle kapandı.


REUTERS

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları