loading
close
SON DAKİKALAR

Boşnak Lider Buca’da anıldı

Boşnak Lider Buca’da anıldı
Tarih: 17.06.2013 - 13:35
Kategori: Yerel

Aliya İzzet Begoviç’in 10 ölüm yıldönümünde yaşamını anlatan fotoğraf sergisi açıldı...


Buca Belediyesi Kültür Müdürlüğü Salonu’nda bir ay boyunca gezilebilecek sergi, Buca ve İzmir’de bulunan Boşnak dernekleri ve sivil toplum örgütü yöneticilerinin katıldığı bir törenle açıldı.

Türkiye Bosna Sancak Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Cemal Şener, Selanik Göçmenleri ve Yaylacıklılar Derneği Başkanı Ali Kara, Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Ertürk, Sancak Kosova Rumeli Dernekleri İzmir Bosna Sancak Derneği yöneticileri Buca Muhtarlar Derneği Başkanı Eşfak Yurdanur ve çok sayıda muhtar, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Suat Nezir ile davetlilerin katıldığı törende konuşan sanat yönetmeni Engin Doğan, 15 dakikalık bir röportaj ve Aliya İzzet Begoviç’in fotoğraflarının yer aldığı sergide, Bosnalı liderin kişisel bazı eşyalarının da yer aldığını belirtti.

Soykırımı seyrettiler

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Bosna Hersek’in unutulmaz lideri Aliye İzzet Begoviç’in yaşamından kesitlerin bu sergi ile yakından izlenebileceğini anımsattı. Dünyada bir ilk olan ve Buca’da yapılan Srebetinsa Soykırım Anıtı’nın aynısını Bosna Hersek’e yapmak arzusunda olduğunu yineleyen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı şunları söyledi:

“Sergimiz iki bölümden oluşuyor. Aliya İzzetbogoviç’in hayatı ve Bosna Hersek’in tarihsel gelişimi. Sergi o dönemde yaşanan tarihsel bir kültür hizmetidir. Sadece Buca’da yaşayan Boşnak kökenli hemşerilerimiz değil İzmir deki halkımıza da yaşanan soykırımı unutturmamak adına bu sergiyi bizlerle buluşturduğu için sayın sanat yönetmenimiz engin doğana çok teşekkür ediyorum. Biz dünyada ilk kez Srebrenitsa Soykırım Anıtı’nı Bucamıza yaptık. Ve buradan dünyaya mesaj vermek istedik. Bir mesaj da Saraybosna’ya gönderdik. İsterseniz Srebrenitsa’ya isterseniz Saraybosna’ya aynı anıtı yapalım yapalım dedik. Henüz bir cevap gelmedi ama ben bu cevabın er yada geç geleceğine eminim.”

Kimsenin hayır diyemeyeceği soykırım

Buca Belediyle Başkanı Ercan Tatı, Bosna Hersek’de Avrupa ülkelerinin gözü önünde bir soykırım yapıldığını da altını çizdi şöyle devam etti:

“Srebrenitsa’ya gittiğimde oradaki bir annenin söylemini hiç unutamıyorum. (Başkanım çok güzel bir şey yapmışsınız ve anıtı açacakmışsınız ama bir tek şey istiyorum. Bu anıtın altına Srebrenitsa Katliamı yazmayın. Çünkü burada katliam değil, soyumuz tüketilmek istendi) dedi. Dünya bu olaylara seyirci kaldı üç maymunu oynadı. Biz inadına bunu tüm dünyaya bir kez daha göstermek unutmamak ve unutturmamak için böyle bir anıt yaptık. Geçen sene 11 Temmuz’da açmıştık ve orada demiştim ki her 11 Temmuz’da bu anıtta olacağız. Sizleri ve halkımızı daha büyük bir kalabalığı tüm dünyaya gerçekleri haykırmak için 11 temmuzda da anıtımıza davet ediyorum.”  

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları