loading
close
SON DAKİKALAR

Brezilya'dan yükselen feminist sesler: Bir kadının görünmez yaşamı

Brezilya'dan yükselen feminist sesler: Bir kadının görünmez yaşamı
Tarih: 04.07.2020 - 11:12
Kategori: Kültür & Sanat

Keskin mizahını eleştirel diliyle birleştiren Martha Batalha, Bir Kadının Görünmez Yaşamı ile ülkesinin patriyarkal güçlerine baş kaldırıyor.

Brezilyalı yazar Martha Batalha, Bir Kadının Görünmez Yaşamı'nda 40'lı yılların Rio de Janeiro'sunda, farklı yollar seçen iki kız kardeşin iç içe geçen öyküsünü konu ediniyor. Kardeşlerden Guida, piyanist olma hayalini gerçekleştirmek için ailesini geride bırakırken, Eurídice ise müthiş zekasına ve yeteneklerine rağmen, kendisine biçilen ev hanımlığı rolünü benimsiyor. Ancak ikisi de yaptıkları seçimlerden memnun değil.

Martha Batalha, enteresan karakterlerin yan hikâyeleriyle zenginleştirdiği Bir Kadının Görünmez Yaşamı'nda kendi çevresinde yaşanan gerçek olaylardan yola çıkıyor ve kadınların toplumsal cinsiyet rolleri içinde yitip giden ümitlerini mizahi bir dil ve keskin bir gözlem gücüyle aktarıyor. Kurduğu öykünün ritmi ve yapısıyla okuru daha ilk sayfadan yakalayan Batalha, neden Brezilya edebiyatının yükselen yıldızlarından biri olduğunu da gözler önüne seriyor. 

Bir Kadının Görünmez Yaşamı, yönetmen Karim Aïnouz tarafından, 2019 yılında Görünmez Yaşam adıyla sinemaya da uyarlandı ve Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde büyük ödüle layık görüldü.  

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları