loading
close
SON DAKİKALAR

Britanya'nın yeni başbakanı Liz Truss oldu

Britanya'nın yeni başbakanı Liz Truss oldu
Tarih: 05.09.2022 - 16:07
Kategori: Dünya

Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra Britanya'nın üçüncü kadın başbakanı oldu.

Britanya’da Dışişleri Bakanı Liz Truss, yeni başbakan ve Muhafazakâr Parti lideri seçildi.

Britanya’da Boris Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakâr Parti üyelerinin yaptığı seçimde Dışişleri Bakanı Liz Truss, yeni Britanya Başbakanı olarak seçildi.

Partideki liderlik seçimi ve liderin görevden alınması süreçlerini yürüten organı "1922 Komitesi" Başkanı Milletvekili Sir Graham Brady, başkent Londra'daki Kraliçe 2. Elizabeth Konferans Merkezi'nde parti üyelerinin yaptığı oylamanın sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, oylamada, Liz Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oyda kaldı.

Böylelikle, iktidardaki Muhafazakar Pârti'nin liderlik yarışını kazanan Truss, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazandı.

Evli ve 2 çocuk annesi Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra "Britanya'nın 3. kadın başbakanı" oldu.

Britanya’da yeni başbakanın önünde yaşam pahalılığı ve artan enerji fiyatları gibi iki önemli gündem bulunacak.

Truss’ın yaşam pahalılığı krizine bulduğu “vergi kesintisi” çözümü tartışmalara neden olmuştu.

Boris Johnson’ı istifaya götüren süreç

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 salgınının ilk günlerinde ülkede kapanma önlemleri uygulanırken Başbakanlık Ofisi’nin verdiği partiler ortaya çıktığında para cezası alan isimlerden biri olmuş ve muhalefet tarafından yalan söylemekle suçlanmıştı.

Lideri olduğu Muhafazakâr Parti içinde 6 Haziran'da güven oylamasına gidilmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.

Johnson’ın için istifaya götüren son skandal, Muhafazakâr Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher’a yönelik taciz suçlamalarıyla çıkmıştı. Johnson’ın Pincher hakkındaki suçlamaları bildiği halde kendisine görev verdiği iddia edilirken Başbakanlık önce bu durumu yalanlamıştı. Johnson daha sonra konuyla ilgili daha önce bilgilendirildiğini kabul etmişti.

Johnson’ın taciz suçlamalarını bildiği Pincher’ı görevlendirdiğinin ortaya çıkmasının ardından ilk olarak Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak istifa etmiş, hükûmette istifa dalgası yayılmıştı.

Johnson, 7 Temmuz’da 10 Numara önünde yaptığı açıklamada istifa ettiğini açıklamıştı.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları