loading
close
SON DAKİKALAR

Bu yasa kadın sağlığına darbe!

Bu yasa kadın sağlığına darbe!
Tarih: 20.01.2013 - 16:06
Kategori: Kadın

SES Üreme Sağlığı Yasa Tasarısının geri çekilmesini isteyerek, tasarıyla kadına yönelik koruyucu sağlık hizmetlerine büyük darbe vurulacağı uyarısı yaptı...

SES Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada son günlerde kürtaj ile ilgili gazetelerde yayınlanan haber ve köşe yazılarına değinildi, “Kadın cinayetleri ve intiharlarına, tecavüzlerine her gün yenileri eklenirken, Türkiye’nin yüksek tirajlı gazetelerinde de hastanelerde dudak uçuklatan, kâbuslar yaşatan kürtaj uygulamalarına ilişkin trajik öyküler yayınlanmaktadır. Yasaklanmaya çalışılan kürtaj uygulaması, kadını horlayan, küçük gören, suçlu gösteren, tıbbi öykülerle köşe yazılarına taşınmaktadır. Kürtaj ile ilgili bu yazıların yasağa hizmet etme amacıyla hükümet yetkilileri tarafından kullanılması, peşinden ‘Üreme Sağlığı Yasa Tasarısı’nın gündemleşmesi düşündürücüdür” denildi.


KADIN SAĞLIK HİZMETİ NİTELİKSİZLEŞTİ

Başta Başbakan olmak üzere Hükümetin “erkek kurmayları”nın kürtaj, sezaryen ve doğuma ilişkin yaptığı değerlendirmelerin, sermayenin ihtiyaçlarına ve siyasi amaçlarına uygun bir “nüfus yaratma” hedefine yönelik olduğu kaydedildi.

Kadına yönelik sağlık hizmetinde asli öğe olan ebe ve hemşirelerin “aile sağlığı elemanı” adı altında işlevsizleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulamaları ile kadına yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin daraltıldığı, niteliksizleşen bir “işe” dönüşerek, sağlık hizmetlerinde büyük darbe vurulduğunun altı çizildi. “Kadın sağlık emekçileri olan hemşireler ve ebeler hem mesleklerine hem kendilerine, hem de kadınlara yabancılaşmıştır” denilen açıklamada, “Ne yazık ki sermaye yanlısı politikalar, halkın sağlık algısında ve bilincinde de çarpıklıklara neden olmuştur. Algıda yaratılmak istenen bu çarpıtılma kadına daralmış üreme sağlığı tasarı ve uygulamaları daha da inceltilmiş ve rafine edilmiş şekilde karşımıza çıkmaktadır. Kadın dostu görünen bu politikalar, gerçekte kadın bedeni ve kimliği üzerinde tahakküm ilişkilerin derinleştirilmesidir” denildi. SES, kürtajı yasaklamayı hedefleyen tartışmalara son verilmesi ve “Üreme Sağlığı Yasa Tasarısı”nın geri çekilmesi çağrısı yaptı. 


‘TTB’YE GÖREV DÜŞÜYOR’

SES’in açıklamasında meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliğine de ciddi görev düştüğü belirtilerek şunlar ifade edildi: “Başta kadın bedeni üzerindeki söz hakkının kadının kendisi olduğunu gören bir yerde duyarlı davranmalı, adı geçen hekimler hakkında ilgili kurullarını işletmelidir. Biz sağlık emekçileri olarak, sağlık hizmetine bir iş, insana performans puanı ve bedenine makine olarak bakan anlayışa teslim olmayacağız. İnsani, vicdani ve etik değerlere sahip çıkacağımızı, hem sağlık hem de kadın örgütleri olarak dün olduğu gibi bugünde, kadından, halktan ve sağlık emekçilerinden yana tutum almaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz”


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları