loading
close
SON DAKİKALAR

Bugün 7 Nisan Dünya Sağlık Günü

Bugün 7 Nisan Dünya Sağlık Günü
Tarih: 07.04.2020 - 12:59
Kategori: Gündem

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) anayasasının yürürlüğe girdiği 7 Nisan tarihi tüm dünyada Dünya Sağlık Günü olarak kutlanıyor.

Bugün 7 Nisan Dünya Sağlık Günü. Koronavirüs salgını dolayısıyla daha anlamlı hale gelen günde sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı. 

Her yıl Dünya Sağlık Günü'nde bir tema belirleyen Dünya Sağlık Örgütü, bu yılın dünyada sağlığın korunması ve sürdürülmesinde, çok önemli rolü yerine getirdikleri için hemşire ve ebelere adandığı duyurdu. DSÖ'den yapılan açıklamada, "Günümüzün en önemli problemi Covid-19 ile mücadelede, hemşireler ve diğer sağlık personeli, yüksek kalite ile, gerekli tedavi ve bakımı sağlamak, toplumun korku ve endişelerini doğru bilgilerle yanıtlamak, kayıt tutmak, veri toplamak için ön safhada çalışmaktadırlar. Dünyanın bütün ülkelerinde, hemşireler ve ebelerin mevcut durumlarının en iyi koşullara ulaştırma amacı vurgulanacaktır. Dünya Sağlık Örgütü ve paydaşları, hemşire ve ebelerin gücünü artırmak için öneriler geliştireceklerdir" denildi.

+++

1945 yılında ABD’nin San Francisco kentinde toplanan Birleşmiş Milletler Konferansı, bu dönemde bütün halkların sağlığının, dünyada barış ve güvenliğin sağlanması açısından temel önem arz ettiğini kabul ederek Çin ve Brezilyalı delegelerin bir "Uluslararası Sağlık Örgütü" kurulması amacıyla toplantı düzenlenmesi oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi, söz konusu toplantının hazırlanması için Belçikalı Prof.Dr. Rene Sard başkanlığında 15 kişilik bir teknik komite oluşturmuştur. Teknik komite kısa bir süre içinde toplantının gündemini saptamış, kurulacak uluslararası sağlık örgütü için anayasa taslağını hazırlamış ve alınması gereken kararları belirlemiştir.

19-22 Temmuz 1946 tarihlerinde New York’ta düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı’nda BM’ye üye 51 ülkenin temsilcisi ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), OIHP (Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu), PAHO, Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu ve Rockefeller Vakfı temsilcileri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) anayasasını oluşturmuşlardır.

DSÖ Anayasası 22 Temmuz 1946 tarihinde 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalanmıştır. DSÖ Anayasası en az 26 üye ülke tarafından resmen kabulü ile yürürlüğe girmiştir. Bu süre içerisinde DSÖ işlevlerini yerine getirecek bir ara komisyon seçilmiştir. Bu ara komisyon iki yıl süreyle DSÖ’nün görevlerini yürütmüştür. Yugoslav Prof. Dr. Andrija Stampar başkanlığındaki ara komisyon tüm çalışmalarını tamamlamış ve 26 üye ülkenin onayı 7 Nisan 1948’de gerçekleşmiştir.

DSÖ Anayasası’nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan her yıl "Dünya Sağlık Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Dünya Sağlık Günü dolayısıyla sosyal medyada yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları