loading
close
SON DAKİKALAR

Bugün Çalışan Gazeteciler Günü

Bugün Çalışan Gazeteciler Günü
Tarih: 11.02.2012 - 23:43
Kategori: Medya

50 yıl önce 10 Ocak'ta gazetecilerin durumlarını iyileştiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile Çalışan Gazeteciler Bayramı ilan edildi.

50 yıl önce 10 Ocak'ta gazetecilerin durumlarını iyileştiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile ilan edilen Çalışan Gazeteciler Bayramı, günümüzde Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor.

Gazeteciler Günü üzerinde Cumhurbaşanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması ve geliştirilmesinin, demokratik toplum düzeninin en önemli gereklerinden biri olduğunu kaydetti. 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Basının, önemli ve etkin bir denetim organı olma konumuyla, demokrasinin temel unsurlarından biri olduğunu belirten Gül, demokrasinin ancak, herkesin bilgiye ulaşabildiği, düşüncesini açıklayabildiği bir ortamda olgunlaşabileceğini vurguladı. 

Gül, özgür bir basının mevcudiyetinin ve basının her türlü yönlendirmeden ve baskıdan uzak bir şekilde görevini yerine getirmesinin, rejimin daha sağlıklı işlemesi, standartların yükselmesi ve kamuoyu duyarlılığının artması bakımından büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Yazılı ve görsel boyutunun yanı sıra, sanal ortamda da ciddi bir ilerleme içinde olan Türk basınının, geçmişten bugüne ülkenin gelişmesine değerli katkılarda bulunduğunu belirten Gül, basının ulaştığı seviyede en büyük payın, görevini, şartlar ne olursa olsun fedakarca yapan basın çalışanlarına ait olduğunu kaydetti. 

Gazetecilerin çalışmalarının, Türkiye'nin şeffaf, demokratik ve hür bir ülke olarak dinamizmini sürdürmesine hizmet ettiğini, basın çalışanlarının sorunlarının çözülmesi, haklarının iyileştirilmesi, hak ettikleri hayat şartlarına ve çalışma ortamlarına kavuşturulmasının basını daha da güçlü kılacağına işaret eden Gül, şöyle devam etti: 

'Basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması ve geliştirilmesi, demokratik toplum düzeninin en önemli gereklerinden biridir. Bu husus aynı zamanda, ülkemizin itibarının yükselmesiyle de doğrudan ilgilidir. Basının, yaşanan sorunları özgürce ele alabilmesi ve kamuoyunun dikkatine sunabilmesi, yapılan yanlışları azaltacaktır.

Basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti kapsamında yaşanan bazı aksaklıkların, dile getirilen sıkıntıların demokrasimiz geliştikçe ortadan kalkacağı kanaatindeyim. Ülke olarak temel hedefimizin, en ileri demokratik standartlara ulaşmak olduğunu bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum.

Basın özgürlüğünün korunması kadar önemli bir başka husus ise bu özgürlüğün istismar edilmemesi yanında, doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, toplumun ve bireylerin hakkını gözetme gibi ilkelerin üstün tutulmasıdır.

Türk basınının bu anlayışla daima sorumluluklarının bilinciyle hareket edeceğine, ülkemizin demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları konusunda en ileri standartlara ulaşması çabalarına katkılarını sürdüreceğine inanıyorum.

Değerli basın çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü tebrik ediyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, tüm basın çalışanlarına sevgi ve selamlarımı iletiyorum.'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, medyanın demokrasiyle var olduğunu belirterek, 'Demokrasi yoksa medyanın özgürlüğü de risk altında, tehdit altında demektir' dedi. 

Başbakanlık Basın Merkezi'nin açıklamasına göre, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Erdoğan, bir ülkede sadece iktidar ve muhalefet partilerinin değil, medya kuruluşlarının da demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti. 

Medya kuruluşlarının, demokratik süreçlerin sağlıklı işlemesi için sorumluluk ve yükümlülük sahibi olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: 

'Zira medya, demokrasiyle vardır; demokrasi yoksa medyanın özgürlüğü de risk altında, tehdit altında demektir. Onun için medyanın demokrasi kültürümüze, kardeşliğimize, birliğimize zarar verecek yayınlardan kaçınması, aksine Cumhuriyetimizin daha ileri bir demokrasiyle taçlanması için katkı sağlamalıdır. Medya, demokrasinin tarafı olmalıdır; hukukun, insani değerlerin, hak ve özgürlüklerin tarafı olmalıdır.

Her geçen gün değişen, dönüşen, temel hak ve özgürlükler başta olmak üzere her alanda büyük ilerlemeler kat eden günümüz Türkiye'sinde, medyamız da kendini yenilemeli, çağdaş bir yayıncılık anlayışını benimsemelidir. 

Bu düşüncelerle basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasanın yürürlüğe girişinin yıl dönümü olan Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, bütün basın mensuplarımıza başarılar diliyorum.'

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları