loading
close
SON DAKİKALAR

Büyüme rakamları Dolar'ı uçurdu!

Büyüme rakamları Dolar'ı uçurdu!
Tarih: 10.09.2014 - 12:06
Kategori: Ekonomi

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde beklenenden düşük çıkması liradaki değer kaybını hızlandırdı. Dolar Mart ayından beri en yüksek seviyeye çıktı

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, ihracat ve kamu harcamaları desteğiyle yüzde 2.1 büyüdü. Ekonomisler ve banka analisliraeri ikinci çeyrekte yüzde 2.65-2.75 dolayında büyüme bekliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üretim yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) lira bazında yüzde 2.1 büyürken, dolar bazında yüzde 4.8 geriledi. TÜİK verilerine göre yılın ilk yarısındaki lira bazındaki büyüme de yüzde 3.3 olurken, dolar bazındaki gerileme de yüzde 6.0'yı buldu.

DOLAR YÜKSELDİ

Güne 2.20 liranın üzerinde başlayan dolar, ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin (GSYH) yüzde 2.1 ile yüzde 2.65-2.75 dolayında olan beklentilerin altında gelmesinin üzerine, 2.21 lirayı da aşarak Mart ayından bu yana en yüksek düzeye çıktı.


BORSADA ETKİLENDİ

İkinci çeyrek büyümesinin düşük gelmesi, Borsa İstanbul'da hisse senedi fiyatlarını da etkiledi. Ekonomik büyüme verisinin açıklanmasından önce 79,800 puan düzeyinde olan Borsa İstanbul Endeksi 79,400 puana kadar geriledikten sonra 79,450 - 79,470 puan aralığında hereket etmeye başladı.

Analistlere göre, ekonomik büyümenin düşük gelmesine bağlı olarak gerileyen hisse senetlerini asıl zayıflatan unsurun liradaki değer kayıpları olduğuna dikkat çekiyorlar.

Büyümenin beklenenden düşük çıkması, gösterge devlet tahvilinin faizini de yükseltti. Tahvil ve bono piyasasında sabah saatlerinde yüzde 9.05 dolayında olan gösterge faiz yüzde 9.17 düzeyine kadar yükseldi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları