loading
close
SON DAKİKALAR

Can Yücel'in aramızdan ayrılışının 21'inci yılı

Can Yücel'in aramızdan ayrılışının 21'inci yılı
Tarih: 12.08.2020 - 07:00
Kategori: Gündem

Büyük şair Can Yücel'in aramızdan ayrılışının üzerinden 21 yıl geçti.

Eski Milli Eğitim bakanlarından Hasan Ali Yücel’in oğlu olan Can Yücel, 1926 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını Ankara ve Cambridge üniversitelerinde tamamlayan Yücel, birçok elçilikte çevirmen olarak görev alırken Londra’daki BBC Türkçe Radyosu’nda spikerlik de yaptı.

İlk kitabı şiir kitabı olan 'Yazma'yı 1950 yılında yayınlayan şair, askerliğini Kore'de yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Bodrum'da turist rehberi olarak çalıştı. Bodrum'dan ayrılıp İstanbul'a yerleşen Yücel, buradaki hayatına bağımsız çevirmen ve şair olarak devam etti. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu.

Dünyaca ünlü birçok yazarın şiir ve yazılarını Türkçe'ye çeviren Yücel'in en unutulmaz çevirisi Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmesidir.

Ailesine olan bağlılığını her fırsatta dile getiren Can Yücel, 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En Çok Babamı Sevdim' şiirleriyle de ailesine olan sevgisini dizelere döktü. Yücel, 1989'da eşi Güler ile birlikte hayatlarının geri kalanını geçirmek üzere Datça'ya yerleşti. Bu yıllarda yazdığı şiir ve yazıları Leman ve Öküz dergilerinde yayınlandı. Muhalif kişiliğiyle ve siyasi şiirleri nedeniyle başı sık sık derde giren Yücel 'Özgeçmişim' şiirinde "Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım onun için kan gurubum rh negatif" dizeleriyle vurguladı bu özelliğini.

Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında `Yenilikler`, `Beraber`, `Seçilmiş Hikayeler`, `Dost`, `Sosyal Adalet`, `Şiir Sanatı`, `Dönem`,`Ant`, `İmece` ve `Papirüs` adlı dergilerde yazdı. Daha sonraları `Yeni Dergi`, ‘Birikim`, `Sanat Emeği`, `Yazko Edebiyat` ve `Yeni Düşün` dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965`ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1974’de çıkarılan genel afla dışarı çıktı. Dışarı çıkışının ardından hapiste yazdığı Bir Siyasinin Şiirleri adlı kitabını yayımladı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı.

1962'de İngiltere'deyken, 1709 yılından kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış bir Türkçe dilbilgisi kitabı bulması geniş yankı uyandırdı.

İstanbul'da Kuzguncuk'ta yaşayan ve ömrünün son dönemlerinde Muğla'nın Datça ilçesine yerleşen usta şair, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bademcik kanseri tedavisi görürken 12 Ağustos 1999'da, 73 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

 

Yaşamının son 10 yılını geçirdiği Datça’da, "Mekanım Datça olsun, öldükten sonra beni Datça’ya gömün" diyen Yücel, günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya defnedildi.

 
 
Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları