loading
close
SON DAKİKALAR

Canan'ın eşinden bir adalet girişimi daha

Canan'ın eşinden bir adalet girişimi daha
Tarih: 05.10.2012 - 14:53
Kategori: Sağlık, Yaşam

Tahir Canan'ın eşi Gülnigar Canan, 1979 yılında başlayan mahkumiyetin sona ermesi için bir girişimde daha bulundu...

Tahir Canan'ın 31 yıllık mahkumiyeti bitemiyor. İlk olarak 1979 yılında 'siyasi amaçla adam öldürme' iddiasıyla cezaevine giren Canan'ın ailesi yasal haklarını aramaya devam ediyor.

Tahir Canan’ın eşi Gülnigar Canan Terörle Mücadele Kanunu 10. Madde kapsamında Savcı Mustafa Bilgili’nin havalesi ile Savcı Kemal Çetin’e dilekçesini teslim etti.

Canan 12. Ağır cezanın kapsamının daraltılması ve 31 yıllık darbe mağduriyetin mağduriyet olarak kabul edilmemesi hasebiyle bu başvuruyu yaptığını beyan ederek; ‘’Darbeyi hazırlayan, yapan ve uygulayan kurum kişi ve kuruluşlardan dört oğlumuz beş torunumuzla 31 yıl 2,5 aydır bize yaşatılan mağduriyetten dolayı davacıyız. Tüm sorumluların yargı önüne çıkartılması, yargılanıp, uğradığımız mağduriyetin tespitini, darbe mahkemesi kararlarının yok hükmünde sayılmasını, müdahillik talebimizin kabulünü arz ederim’’ başvurusu hakkında bilgi verdi.

Gülginar Canan'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçesi:

"2011/675 nolu dosyaya girmek üzere;

Halen Bandırma M Tipi cezaevinde yatmakta olan Tahir Canan’ın eşiyim. 25 Mayıs 1979 yılında siyasi amaçla adam öldürme iddiasıyla gözaltına alınıp, suçsuzluğunu her fırsatta söylediği halde ağır işkencelere tabii tutularak 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştır.

1991 yılında şartlı tahliye ile dışarı çıkabilen eşim 16 Mayıs 1993 yılında aile ziyaretine giderken örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yeniden gözaltına alınmıştır. Malatya DGM yargılayarak 12,5 yıl ağır hapis ile cezalandırmıştır. Bu yargılama sürecinde de hem yeni hem eski isnat edilen suçlamaları reddetmiştir.

4959 sayılı yasaya dayanılarak 2003 yılı Ekim (21.10.2003) ayında Malatya DGM Tahir Canan hakkında verilen kararı tüm sonuçları ile beraber ortadan kaldırmıştır. Bu gerekçeli karara rağmen eşim hala ceza çekmeye devam edilmiştir.
Yeniden yargılama talebiyle açtığımız dava Adana ağır ceza mahkemesinde 2004 – 2010 yılları arasında insana yakışmayan koşullarda sevklerle, duruşmalara götürmeyi unutmalar ile sürdürülüp aleyhinde karara bağlanmıştır.

Hakkında üç ayrı Müddetname hazırlanıp (2013- 2016- 2025) itiraz edildikçe cezası arttırılmıştır. Aile olarak 2 Ekim 2011 tarihinden beri süren hukuksuzluğu çözmek için kampanya yürütüyoruz.

12 Eylül askeri darbesinin yargılandığı mahkemeye müdahillik talebimiz her seferinde reddediliyor (4 Nisan- 29 Haziran) 10 Eylül 2012 tarihinde ailemiz adına yeniden başvuru yaptım.

Darbeyi hazırlayan, yapan ve uygulayan kurum kişi ve kuruluşlardan dört oğlumuz beş torunumuzla 31 yıl 2,5 aydır bize yaşatılan mağduriyetten dolayı davacıyız.

Tüm sorumluların yargı önüne çıkartılması, yargılanıp, uğradığımız mağduriyetin tespitini, darbe mahkemesi kararlarının yok hükmünde sayılmasını, müdahillik talebimizin kabulünü arz ederim."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları