loading
close
SON DAKİKALAR

Cavit Orhan Tütengil ölümünün 33 yılında

Cavit Orhan Tütengil ölümünün 33 yılında
Tarih: 07.12.2012 - 13:39
Kategori: Sağlık, Yaşam

Cavit Orhan Tütengil 7 Aralık sabahı, saat 07.45'te Levent Sülün Sokak'ta dört kişi tarafından öldürülüşünün 33. yılı...

7 Aralık sabahı, saat 07.45'te Levent Sülün Sokak sakinleri o sabah silah sesleriyle uyandılar. İETT durağına doğru giden İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji Enstitüsü Başkanı ve Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, dört kişi tarafından öldürüldü.


Cavit Orhan Tütengil kimdir?

17 Ocak 1921'de Tarsus'ta doğdu. 7 Aralık 1979'da İstanbul'da uğradığı siyasi suikast sonucu yaşamını yitirdi. Sosyolog ve düşünür. İlk ve orta öğrenimini Tarsus'ta ve İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. 1944'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Liseler ve köy enstitülerinde öğretmenlik yaptı.

1950-1951 arasında araştırma için Fransa'ya gitti. 1953'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. 1957'de doktor oldu. 1960'ta doçentliğe, 1970'te profesörlüğe yükseldi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Gazetecilik Yüksek Okulu'nda öğretim üyesi iken 7 Aralık'ta sabah evinden çıktığı sırada silahlı saldırıya uğrayarak yaşamını yitirdi. Üniversite öğrenciliği sırasında "Değirmen" dergisini çıkardı. 1953'te Diyarbakır'da öğretmenlik yaparken arkadaşları ve öğencileriyle birlikte "Çizgi" dergisini yayınladı. Sonraki yıllarda Yenilik, Yeni Ufuklar, Milliyet Sanat dergileri ile Cumhuriyet gazetesinde fıkra ve makaleler, inceleme-araştırma yazıları yazdı. Yabancı ve Türk düşünürleriyle ilgili monografik çalışmalar yaptı. Ziya Gökalp üzerine en kapsamlı monografilerden birini hazırladı. Basın tarihi ve bölgesel basın konularında araştırma yaptı. Uygulamalı alan araştırmaları, sosyolojik yöntem çalışmalarının yanısıra az gelişmiş toplumların modernleşme ve gelişme sorunlarını inceledi. Batılılaşmanın ideolojik boyutu olarak Atatürkçülüğü önerdi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları