loading
close
SON DAKİKALAR

Cemil Kaptan neyin bedelini ödedi?

Cemil Kaptan neyin bedelini ödedi?
Tarih: 06.12.2012 - 19:42
Kategori: Sağlık, Yaşam

Şile'de soruşturma tehdidiyle denize gönderilen Cemil Kaptan son yolculuğuna uğurlanıyor...

İSTANBUL- Şile'de batan geminin mürettebatını aramak için zorla denize çıkarılan ve kayalıklara çarpan botta göz göre göre ölüme sürüklenen denizciler son yolculuklarına uğurlanıyor. "Çıkılmaz" denilen hava şartlarında, can simitleri olmadan denize gönderilen denizcilerle ilgili ihmal iddiaları ise sürüyor.

Şile'de tutunmaya çalıştığı kayalıklar arasında cansız bedeni bulunan kaptan Cemil Özben'in cenazesi, Adli Tıp Kurumu'ndan çıkarıldı, helallik alınmak üzere Üsküdar Ferah Mahallesi'ndeki evine getirildi. Ailesi ve yakınları, Özben'in cenazesine sarılarak gözyaşı döktü. Özben'in cenazesi dini vecibelerin yerine getirilmesi için Üsküdar Küçüksu Camii'ne götürüldü.


Bakan: Hiç kimse zorlamadı!

Batan yük gemisinin mürettebatını arama çalışmaları sürerken, kıyı emniyet ekibinin denize zorla çıkarıldığının ortaya çıkmasına ilişkin tartışmalar ise sürüyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bot personelinin fırtınaya karşı "fedakar" bir tutum sergilemesiyle övündü. "7 kuvvetinde havada denize çıkmaya hiç kimse zorlamadı Cemil Kaptan'ı. Çıktı, hayatını bedel olarak ödedi" diyen Bakan Yıldırım, olayla ilgili gerçeklerin açığa çıkmasından sonra yapılan eleştirilere karşı Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerini savundu. Yıldırım, "Tenkit etmek kolaydır. İş yapmayanlar sürekli tenkit ederler. Hiçbir şey yapmazsanız hiç hata yapmazsınız" diye konuştu.


Özden Ailesi: Zorla ölüme gönderdiler

Kıyı Emniyeti'ne ait kurtarma botunun kayalıklara çarparak parçalanması üzerine botta bulunan kaptan Cemil Özden, yağcı Turgay Sarıboğa yaşamını yitirirken, Ahmet Kasarcı yaralı kurtuldu. Çarkçıbaşı Mehmet Genç ile bottan denize düştükten sonra Kaptan Cemil Özden'i kurtarmak isterken dalgaların yuttuğu balıkçı Mümin Akgün de kayboldu.

Alabora olan botta ölen denizcilerin yakınları, ihmal iddialarını gündeme getirirken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü iddiaları reddetti. Arama kurtarma çalışmaları dün sürerken, Kaptan Özden'in ağabeyi, "Kardeşimi arayıp ölüme gönderdiler" dedi.

52 yaşındaki 35 yıllık kaptan Cemil Özden'in eşine "Ben emekli oldum ama, gitmezsem çocuklara soruşturma açarlar gitmek zorundayım" dediği öğrenildi.

Cemil Kaptan'ın ağabeyi Hasan Özden, denize açılmak istemeyen ilk ekibin yerine kardeşinin çağrıldığını belirti ve şunları söyledi: "Yük gemisi battıktan sonra Kıyı Emniyeti, önce Rıfat Kaptan ve mürettebatının arama kurtarma çalışmalara başlamalarını istemiş. Rıfat Kaptan, üç kez denize açılmaya çalışmış ancak şiddetli dalgalar yüzünden başarısız olmuş. Edindiğim bilgilere göre Kıyı Emniyeti, denize açılmak istemeyen Rıfat Kaptan'dan istifasını istemiş. Rıfat Kaptan ısrarla denize açılmayacağını söyleyince Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, kardeşim Cemil Özden'i aramış. Şile sahili önceki gün son 50 yılın en şiddetli dalgalarına tanık oldu. Kardeşim Cemil çok tecrübeli bir denizciydi. Kendi kaptanının verdiği bilgilere dahi itibar etmeyen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden davacı olacağım."

Botta hayatını kaybeden Mehmet Genç'in yakınları da zorla göreve gönderildiklerini belirtti. Mesai saati dışında evinde dinlenen Genç'in telefonla göreve çağrıldığını anlatan amcası Ahmet Genç, yeğeninin gemiyle birlikte açılmak istemediğini ama üstlerinin zoruyla dalgalı denize açıldığını belirtti. Amca Genç, denize açıldıktan sonra limana geri dönen botun ikince kez denize açılmaya zorlandığını, personelin soruşturma tehdidiyle karşılaştıkları için denize açıldığını belirtti.

Etha

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları