loading
close
SON DAKİKALAR

Cep telefonları miyop riskini artırıyor

Cep telefonları miyop riskini artırıyor
Tarih: 05.03.2021 - 07:00
Kategori: Sağlık, Yaşam

Uzağı görememe sorunu olarak bilinen miyop, son yıllarda daha yaygın hale geldi. Bunda akıllı cep telefonları ve tabletlerin payı büyük.

Teknolojinin zaman zaman size zarar verebileceğini de düşünüyor musunuz? Teknoloji bilinçli kullanılmadığında göz sağlığınızı tehdit eder. ‘Uzağı net görememe’ olarak bilinen miyop (miyopi), teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hızla yaygınlaşıyor. Öyle ki Avrupa’da miyop sayısı 20 yılda iki artarken, Türkiye’de de miyop görülme oranı yüzde 65’lere kadar çıkıyor. Bu artıştaki en büyük etmenlerden biri akıllı telefon-tablet kullanımı. Bu nedenle miyobun görülme yaşı da 3,5’a kadar düştü. Okul dönemindeki çocuklarda okul dışında tablet ve telefon kullanımı çok yaygınlaştı. Yetişkinlerde de hem iş hem sosyal medyadan dolayı uzun süre telefon ve bilgisayar ekranına bakmak ciddi anlamda riski artırdı. Miyop hastalığına karşı acil önlem almak şart oldu. Miyoptan korunmak için alınabilecek önlemler…

Telefonla aranıza mesafe koyun

Cep telefonsuz yaşayamaz hale geldik. Öncelikle çocukların göz sağlığı açısından 7 yaşından önce cep telefonu ve tabletle tanıştırılmaması gerekir. Cep telefonuna, laptop, bilgisayar ve tablete en az 40 cm mesafeden bakmak çok önemli. Aynı şekilde kitap okurken de gözlerimize çok yaklaştırmamalı, 40 cm mesafeye dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle elinizdeki objeyi burun ucundan itibaren 2 karış mesafeden az kendinize yaklaştırmamaya özen gösterin.

Yalancı miyop sizi de kandırmasın!

Yalancı miyop, kasların stres, yorgunluk ve aşırı yüklenme sonrası gevşeyememesi durumunda oluşur. Bu durum özellikle uzun süreli yakın çalışma ve yoğun odaklanma sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle 20 dakikada bir 20 saniye en az 6 metre uzağa odaklanın. Çalışmanızı gerektiğinde gün içinde farklı saatlere bölün.

Sosyal medyaya bağımlı olmayın

Psikolojik olarak da olumsuz etkileri olan sosyal medyada aralıksız ve uzun zaman geçirmeyin. Akıllı cihazların yaygınlaşması ile günlük hayatta her boşlukta yakına bakıyoruz ki bu durum miyobun erken ortaya çıkması, varsa da hızlı ilerlemesine yol açar. Beraberinde yanma, batma ve kızarıklık gibi göz kuruluğu belirtileri de yaşanır.

Yattığınızda ekrana bakmayın

Uyurken odanızın tam anlamıyla karanlık olmasına dikkat edin, gece lambasından kaçının. Ruhsal sağlığımız açısından olduğu kadar göz sağlığımız açısından da karanlıkta uyumak şart. Telefon ekranına bakarak yatmak, uygun mesafeyi (40 cm) ayarlamada problem yaratır. Karanlık ortamda cep telefonuna bakmak da uyum gücünün çok zorlanmasına ve kasların yorulmasına neden olur.

Tableti sadece 1 saatle sınırlandırın

Okul döneminde olan çocuğunuz varsa, hafta içi ders dışı aktivitelerin dışında tablet ve telefon kullanımını kısıtlayın. Hafta sonu 1 saatlik kullanımı 15 dakikalık periyotlara bölün.

Ekrana üstten bakın

Monitörünüzün ekran aydınlatması, bulunduğunuz ortamdaki ışıktan daha hafif düzeyde olmalı. Ayrıca monitörünüzün yüksekliği göz seviyenizin altında olsun ki, yakın aktivite sürecinde 20 dakikada bir 20 saniye ve 6 metre uzak noktalara odaklanmanızı sağlayabilin. Doğal ışıktan yoksun alanda fazla zaman geçirilmesi göz sağlığını bozabilir. Çalışma ortamınızın gün ışığı alması faydalı.

Miyop, kataraktı getirebilir

Diyabet hastalığında kan şekerinin yükselmesi miyop sıklığını artırır. Erişkin döneminde miyop başlar veya artarsa katarakt oluşumu ve diyabet hastalığı ihtimali ile araştırma yapılmalı.

Uzak odaklı spor yapın

Özellikle erken dönemde ortaya çıkan miyopta teknolojinin gelişmesi ile tablet ve telefon ekranı gibi yakın mesafeye odaklanma en anlamlı etkiye sahip. Bu nedenle miyobun başlaması ve/veya ilerlemesini engellemede uzak odaklı spor faaliyetleri çok faydalı olur. El ve göz koordinasyonu güçlenir, gün ışığının etkisiyle retinada dopamin miktarı artır ve miyop gelişme riski azalır.

Her miyop gözlük takmamalı!

Miyop en sık okul döneminde ortaya çıkar. Sonrasında erkek çocuklarda 12-16, kız çocuklarında ise 10-14 yaş arası ergenlik döneminde hızla artar, 24-25 yaşa kadar ilerleme olabilir. Miyop tanısından sonra ilerlemelerin eşlik edeceği bir takip dönemi başlamış olur. Bu nedenle şikayet olmasa da 6 ayda bir kontrol gerekli. -0.25, -0.50 hatta -0.75 miyop numaralarında mümkünse günlük aktiviteleri düzenleyerek gözlük verilmeden takip yapılmalı ya da gözlük kullanımı sadece uzak aktivitelerle kısıtlanmalıdır. Yalancı miyop ile ayırıcı tanısı yapılarak numara belirlenmelidir.

25 yaşından sonra miyop lazer tedavisi

Miyopta gözlük, kontakt lens ve cerrahi yöntem uygulanırken, günümüzde lazerle tedavi de giderek yaygınlaşıyor. Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok lazer çeşidi bulunur. Kırılma kusurlarının tedavisinde excimer lazer uygulanır. Uygulamalar bilgisayar denetiminde otomatik olarak yapılır. 25 yaşın bitiminden sonra bir yıl ara ile yapılan muayenede numarada artma olmaması durumunda ameliyata karar verilmelidir.

Miyop astigmat olanlara ‘gece lensi’

Son yıllarda yeni bir tedavi yöntemi olan ‘ortokeratoloji’ (gece lensi) de umut veriyor. Yöntem tüm dünyada uygulanıyor. Ortokeratoloji; miyop ve miyop astigmatın tedavi edilmesi veya en aza indirilmesi için özel olarak tasarlanmış gaz geçirgen lenslerle, kornea denilen gözün şeffaf ön tabakasının şekillendirilmesi işlemidir. 4-5 numara miyop ve 1,5 numara astigmata kadar olan numaralar sıfırlanır. 7 yaşından büyük çocuklar dahil her yaştan kişiye uygulanır. Gece yatarken takılıp, uyandıktan sonra çıkarılan ortokeratoloji lensi ile kişi gün boyunca gözlük veya kontak lens kullanmadan net görebilir.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları