loading
close
SON DAKİKALAR

'Cep'te taksi savaşları

'Cep'te taksi savaşları
Tarih: 23.12.2014 - 07:49
Kategori: Ekonomi

Akıllı telefonlar üzerinden taksi çağırma servisleri arasında kıyasıya rekabet başladı.

Akıllı telefonlar üzerinden taksi çağırma servisleri arasında kıyasıya rekabet başladı. Günde ortalama 6 bin kişiye hizmet veren BiTaksi’den sonra ABD’li Uber devreye girerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ‘İSTAKSİ’ ise şubatta faaliyete geçiyor.

Teknolojinin en son dokunduğu alanların başında taksi çağırma servisleri bulunuyor. Akıllı telefon uygulaması olarak kullanıcılara geçen yıl sunulmaya başlanan taksi çağırma servisleri arasında kıyasıya mücadele başlıyor.

UBER DE GELDİ

Türkiye’de ilk hizmet vermeye başlayan taksi çağırma servisi ‘BiTaksi’ oldu. akıllı telefonlar üzerinden kullanılan BiTaksi’nin ardıdan İstanbul Büyükşehir Belediyesi harekete geçti ve ‘İSTAKSİ’ projesini hayata geçirdi. Teknoloji şirketi Verifone ile anlaşarak kendi taksi çağırma sistemini geçtiğimiz hafta tanıtılan İSTAKSİ, gelecek şubat ayında pilot bölge ile kullanıma açılacak. İSTAKSİ’nin bu hamlesinden sonra ise dünya çapında 51 ülke ve 250’i aşan şehirde yer alan Uber harekete geçti. Şu anda lüks araçlarla kullanıcılara hizmet veren ABD merkezli Uber, ‘uberTAXI’ servisiyle ticari taksileri de kapsamaya başladı.

NAKİTSİZ ÖDEME

Akıllı telefonlarla taksi çağırma servisleri için yolcular herhangi bir ücret vermiyor. Yapılan yolculuklarda ücret tamamen taksi şöföründen alınıyor. Bu ücret de yolculukta yapılan mesafeye göre değişiyor. Bu uygulamaların kullanımı ise akıllı telefonlar aracığılıyla yapılıyor. Kullanıcıların konumunu alan bu uygulamalar, en yakın taksinin çağrılmasını sağlıyor. Taksi ücreti ise kullanılan servise göre değişiyor. BiTaksi kullanan taksiler, kredi kartı, nakit ve Turkcell ile ödemeyi kabul ediliyor. Uber ise sadece kredi kartı ile ödeme alıyor. İSTAKSİ’de ise nakit ödeme yapılabilecek. Teknolojik donanımı yüksek olan İSTAKSİ’lerde ise kredi kartı kullanımı olacak.

Ahmet Can - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları