loading
close
SON DAKİKALAR

ÇGD'nin ağustos ayı medya raporundan: Ceza, sansür, erişim engeli, tehdit....

ÇGD'nin ağustos ayı medya raporundan: Ceza, sansür, erişim engeli,  tehdit....
Tarih: 02.09.2020 - 13:33
Kategori: Medya

Çağdaş Gazeteciler Derneği ağustos ayı medya raporunu açıkladı. Rapora göre ağustos aynda 6 televizyon kanalına ve 1 radyoya ceza verildi.

ÇGD Ankara, Bursa ve Antalya şubelerinin çalışmalarıyla hazırlanan ağustos ayını kapsayan rapordan öne çıkanlar şöyle: 

             Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun geçtiğimiz yedi ayda iktidara karşı her içeriği cezalandırma çabasına ve görülmemiş düzeye ulaşan saldırgan tutumuna Temmuz ayına ilişkin raporumuzda ayrıntılı olarak dikkat çekmiştik. RTÜK’ün cezalandırma kampanyası Ağustos ayında da sürdü. Üst Kurul’un Ağustos ayında basın özgürlüğünü ve düşünceyi ifade hakkını ihlal eden uygulamaları ve cezaları şöyle:

KRT TV’ye koronavirüs salgını yorumları nedeniyle para cezası

            Radyo ve Televizyon Üst Kurulu KRT televizyonunda 19 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan “Gündem Özel” programında koronavirüs salgını döneminde yapılan lise ve üniversitelere giriş sınavlarına ortaya çıkan riske ilişkin yorumları cezalandırdı. RTÜK, KRT TV yayın konuğu Serdar Savaş’ın, “Devlet eliyle cinayet işleniyor ve ben bu cinayetin işlendiğini ekranlardan anlatıyorum”,  “Cumhurbaşkanı yanlış kararlar veriyor. Yarın işlenecek cinayetten sorumlu kişi bu kararı veren Sayın Cumhurbaşkanıdır”, “Cumhurbaşkanı Azrail’in yeryüzü şubesi değil. Bu kararı değiştirsin” sözleri nedeniyle hakaret ve iftira gerekçesiyle idari para cezası verdi. (13 Ağustos 2020)

Radyo Harman’a HDP Grup Başkanvekili’nin yorumları nedeniyle ceza

            RTÜK, Radyo Harman’da yayın konuğu olan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un, Türkiye’nin Suriye savaşı politikalarıyla ilgili yorumları nedeniyle ceza verdi. Üst Kurul Oluç’un“İdlib’de bütün dünya ülkeleri tarafından aslında terör örgütü olarak nitelendirilmiş olan yapıları Türkiye himayesine aldı.”, “Türkiye’deki iktidar özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı bu terör örgütlerinin hamisi gibi davranmaya başladı. Bunları adeta kendi paralı ordusu hâline getirdi.”, “Millî Suriye Ordusunun içinde IŞİD ve El-Kaide türevi her türlü çete yapısı var. Ve bu yapıyı bir araya getiren, toparlayan Türkiye’deki iktidar” sözlerinin yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Radyo Harman’a program durdurma ve idari para cezası verdi. (13 Ağustos 2020)

Sözcü’nün televizyon kanalına ilk ceza

            Üst Kurul, Sözcü gazetesinin satın aldığı televizyon kanalının RTÜK kayıtlarında yer alan “Sivas SRT” logosu yerine "SRT Sivas" logosunu kullandığı için idari para cezası verdi. (19 Ağustos 2020)

TLC televizyonuna “eşcinsel evlilik” cezası

            “Sıra Dışı Hamilelikler” adlı programın eşcinsel iki kadının çocuk sahibi olması sürecinin anlatıldığı bölümü nedeniyle TLC televizyonuna ceza verildi. RTÜK, programda eşcinsel birlikteliğin “ilişki modeli olarak” gösterildiğini savundu, programın “toplumun manevi değerlerine aykırı”ve “toplumsal yapıyı bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiylekanala para cezası verdi. (19 Ağustos 2020)

Tele 1’e “seri katil filmi” bahanesiyle ceza

            RTÜK Tele 1 televizyonuna 2007 ABD yapımı Mr. Brooks adlı film nedeniyle ceza verdi. Üst Kurul bir seri katil filmi olan yapımda yer alan şiddet içerikleriyle“şiddetin meşrulaştırıldığı dolayısıyla şiddetin özendirildiği ve kanıksatıldığı” gerekçesiyle kanala para cezası verdi. (19 Ağustos 2020)

TV8’e Survivor cezası

            TV8’e Survivor 2020 programında çocukların ekran karşısında olabileceği bir saatte yarışmacıların birbirlerine karşı hakaret içeren sözleri ve kavgaya varan sürtüşmelerigerekçesiyle para cezası verildi. (19 Ağustos 2020)

Akit TV’ye RTÜK hakkında yorum için ceza

            Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine saldırgan çizgisiyle öne çıkan gerici Akit TV, kışkırtıcı ve karalayıcı yayınlarıyla almadığı cezayı RTÜK’ü eleştirdiği için aldı. “Gün Başlıyor” isimli programda sunucu Ahmet Özdemir’in bazı dizilere yönelik gerici eleştirileri sırasında RTÜK’ü harekete geçmemekle suçlarken “RTÜK neden bunlara kısıtlama vermiyor, tabiki reklam gelirlerinden pay alıyor” sözleri,“RTÜK’ün kurumsal itibarını zedeleyecek şekilde tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uymayan” ifadeler olarak değerlendirildi ve kanal para cezasına çarptırıldı. (19 Ağustos 2020)

Tele 1’e Evrensel gazetesi reklamı için üst sınırdan ceza

            RTÜK bu kez aradığı bahaneyi Evrensel gazetesinin 25. yılı için hazırlanan reklam filmindeki iki saniyelik fotoğraf karesinde buldu. Sözde PKK bayrağı açıldığını iddia eden RTÜK izleme uzmanı,raporunda, “Terör propagandasına aracılık edildiğini” savundu, “bu yapılırken de kardeşlik mesajları kullanılarak masum bir kız çocuğuyla şirin gösterilmeye çalışıldığını” öne sürdü. Üst kurul, bu rapora dayanarak “(Yayıncılar) terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez.” ilkesinin ihlali gerekçesiyle Tele 1’e en üst sınırdan para cezası verdi.  (27 Ağustos 2020)

-Gazeteci Murat Güreş’e suçlama ve haberine erişim engeli

            Gaziantep’te gazeteci Murat Güreş, yurthaberleri.net internet sitesinde “Rektör Ali Gür Hakkında Ciddi Soruşturma” başlıklı haberde Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür hakkında YÖK tarafından "belgede sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açıldığını yazdı.  Prof. Dr. Gür, habere sosyal medyada tepki gösterdi ve gazeteci Güreş’i suçladı. Gür, “Basın kılıfı altında terör seviciler tarafından şahsım ve KHK komisyon üyeleri hakkında soruşturma başlatıldığı yalan ve iftirası üretilmiş ve terör odaklarına hedef yapılmıştır” diye yazdı. Hemen ardından habere erişim engeli getirildi ve Gür, bu haberi de sosyal medyada şu ifadelerle duyurdu:  “Belli mihraklar tarafından yönlendirilen yurthaberleri.net ve illhavadis.com sitelerindeki hakkımızda yapılan yalan haberler için mahkeme tarafından erişimin engellenmesi kararı verilmiştir. Ahlaksızlık ve iftirada sınır tanımayanlara ve işbirlikçilerine duyurulur.”

            Gaziantep 6. Sulh Ceza Hâkimliği jet hızıyla verdiği erişim engeli kararına Güreş ve avukatı tepki gösterdi; kendilerine tebliğde bulunulmadığını, hâkimliğin herhangi bir görüş almadan verdiği karara itiraz edeceklerini açıkladı.

            Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu“Rektör Ali Gür Hakkında Ciddi Soruşturma” haberinin, 7 gün itiraz süresi olduğu halde, karar tebliğ dahi edilmeden birkaç saatte internette gerekçesiz sansürlenmesini eleştirdi, “Terör sevici saçmalığıyla gazeteci Murat Güreş’in hedef yapılmasını kınıyoruz” açıklaması yaptı. (30 Temmuz- 6 Ağustos 2020)

-İnternete sansür yasasıyla erişim engelleri arttı

            Temmuz ayı sonunda yürürlüğe giren internete sansür yasası sonrası internet basınında erişim engelleri arttı. Mahkemelerin verdiği erişim engeli kararlarından öne çıkanları şöyle:

Cezayir’de işçi Harun Zengin’in ölümüyle ilgili haberler engellendi

            Cezayir’de Tosyalı Holding’e bağlı işletmede çalışan Harun Zengin’in şüpheli biçimde hayatını kaybetmesiyle ilgili “Sigorta yok, maaş eksik, kimlik ve banka kartları kayıp”, “Cezayir’de şüpheli ölüm: Babamın nasıl öldüğünü öğrenemeyebilirim”, “Cezayir’de çalışan işçinin şaibeli ölümü” başlıklı haberler hakkında şirket başvuru yaptı.  İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla sendika.org , Artı Gerçek ve kızılbayrak.net internet sitelerinde yer alan haber erişime engellendi ve silindi. (1 Ağustos 2020)

Bilal Erdoğan’ın arkadaşının aldığı ihalenin haberlerine erişim engeli

            Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Aykut Emrah Polat’ın TMSF’den 280 milyon liralık ihale almasına ilişkin haberlere İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildi. (13 Ağustos 2020)

Çağrı merkezi çalışanlarıyla ilgili habere erişim engeli

            Artı Gerçek internet sitesinin 27 Temmuz tarihli “Çağrı merkezi çalışanlarına sahte müşteri memnuniyeti anketi yaptırıp işten çıkardılar” başlıklı haberine Batman 1. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla erişim engeli getirildi. (11 Ağustos 2020)

Özgürüz Radyo internet sitesi kapatıldı

            Yurt dışında yaşayan gazeteci Can Dündar’ın yönettiği Özgürüz Radyo’nun yayın yaptığı ozguruz21.org adresi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellendi. (13 Ağustos 2020)

Jinnews erişime kapatıldı

            Jinnews internet sitesine erişim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla engellendi. Daha önce 9 kez sitenin erişimi engellenmiş, haber ajansı jinnews9.xyz adresinden yayın yapıyordu. (13 Ağustos 2020)

Tarım Kredi’deki iddialarla ilgili haberlere erişim engeli

            “Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki AKP’lilerin maaşları ticari sır oldu”, “9 koltuklu genel müdür”, “Tarım kredi borçlusu çiftçilere icra takibi”, “Bakan icralık vatandaşların sayısını paylaşamadı”, “Çiftçi kuruluşundan gizemli protokol”, “Anadolu Ajansı’na yakıştı mı” başlıklı haberler ve köşe yazısına kişilik hakları ihlali gerekçesiyle Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli kararı alındı. (14 Ağustos 2020)

Akar’ın İBDA-C liderinin mezarını ziyaret ettiği haberlerine erişim engeli

            Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın İBDA-C terör örgütünün lideri Salih Mirzabeyoğlu’nun mezarını ziyaret etmesiyle ilgili haberlere erişim engeli getirildi. Mirzabeyoğlu’nun eşinin başvurusuyla İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliğitarafından alınan kararın gerekçesinde Mirzabeyoğlu’nun örgüt lideri olarak yargılandığı davada cezası kesinleşmesine karşın yeniden yargılamada beraat etmesi gösterildi. (18 Ağustos 2020)

-Hürriyet’ten yazarı Bayer’e sansür

            Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer’in MUÇEV şirketiyle ilgili yazısı gazetenin internet sitesinden kaldırıldı. Yazıya ulaşmak için tıklayanlar bağlantının yazarın “Hemşireler emeğinin karşılığını alamıyor” başlıklı diğer yazısına yönlendirildiğini gördü. Bayer “Yağmalanmadık bir karış yer kalmadı, bu ülkeyi sevmiyoruz” başlıklı yazısında CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın Antalya Demre’ye bağlı Üçağız Mahallesi’nde yaklaşık 13 hektarlık tesisin 10 yıllığına MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi’ne kiralanmasıyla ilgili soru önergesini yazmış, şu ifadeleri kullanmıştı:

“MUÇEV daha çok muhalefetin yerel yönetimleri kazandığı yerlerdeki kıyıları ele geçirmeye başlamış durumda. Üstelik MUÇEV eliyle yürütülen işler, yasal sorumlusu bakanlık ve valilik tarafından yürütülse, yapılan her işin yasalara uygunluğunun, gelir ve giderlerin her bir kuruşunun hesabının Sayıştay denetiminden geçmesi gerekecek. Oysa şimdi özel bir şirket en güzel kıyıların işletmesini istediği gibi yapıyor ve ne yaptığını kimse bilmiyor.” (18 Ağustos 2020)

SANSÜR DIŞI MÜDAHALELER

-İçişleri Bakanı Hürriyet’in mafya yorumunu değiştirdi

            Hürriyet magazin yazarı Savaş Özbey, Çeşme’de Ukraynalı bir modelin şiddete uğramasıyla gündeme gelen mafya iddialarını köşesine taşıdı. “Alaçatı mafyaya nasıl teslim oldu” başlıklı yazıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu doğrudan tepki gösterdi, Özbey’in bazı işletmeciler tarafından desteklendiğini iddia etti. Soylu “Son yaptığımız operasyonlarda salgın tedbirlerine ısrarla uymadığı için, kapatılan bazı işletmelerin sponsorluğuyla kaleme alınan bir yazıyı üzülerek okudum” açıklaması yaptı. Sosyal medyada “Bizim bakışımızda, Cudi sağ gözümüz ise Çeşme sol gözümüzdür. Bir takım ricalarla sponsorlu yazılar dönemi bittiğini düşünmüştüm. Yanılmışım” diye yazdı.

            Bunun üzerine Hürriyet’te ertesi gün İzmir İl Emniyet Müdürü’nün söyleşisi birinci sayfadan yayınlandı. İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın’ın sözleri şöyleydi: “Şunu herkes net bilsin. Mafyaya asla geçit vermeyiz. Çeşme’nin turizmimiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz… Herkesin içi rahat olsun. Çok deneyimli, insanımızı iyi tanıyan bir kadroyla çalışıyoruz. Asla taviz yok. Bu konuda sıfır toleransımız var. Çeşme’ye her gelen kişi bizim misafirimizdir.”

            Özbey’in yazısı hurriyet.com.tr’deki “tüm yazıları” listesinden çıkarıldı.

(8-9 Ağustos 2020)

-Bursa medyasının ‘görmediği’ haber

            Türkiye’nin en büyük yerel medyasına sahip olan Bursa’da gazetelerde uygulanan otosansür, ilan baskısı nedeniyle artmaya devam ediyor. Bursa’da işi bozulan esnaf Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterirken, Bursa Valiliği önünde “çocuklarım aç” diyerek kendisini yaktı. Bu haber, en büyük yerel medyaya sahip Bursa’da bazı internet gazeteleri dışında basılı yayın organında yer almadı. (13 Ağustos 2020)

-Anadolu Ajansı’nın çifte standartlı uygulamaları

            KRT Televizyonu Genel Müdürü Adnan Bulut, Anadolu Ajansı (AA) abonelik taleplerinin geri çevrildiğini açıkladı. Bulut sosyal medyada şunları yazdı: "Devletin resmi kurumu Anadolu Ajansı, KRT televizyonunun 'parasını ödeyerek abone olmak istiyoruz' talebini 2 kez geri çevirdi. Yerel seçimlerde sağlıklı sonuç iletmedi diye @aa_kurumsal'dan seçim yayın paketi için ödediğimiz ücretin iadesini istemiştik. Ücretini ödediğimiz hizmeti alamadık diye AA'ya dava açtık.Dava sürüyor.Yakın dönemde AA'ya 2 kez haber abonelik paketinize abone olmak istiyoruz diye başvuruda bulunduk. Ancak AA bu davayı bahane edip talebi reddediyor.Devlet kurumu AA, bir tv'ye kin güdüyor. Takdir kamuoyunun." (13 Ağustos 2020)

Anadolu Ajansı’nın Sözcü’ye de abonelik engeli sürüyor

            Anadolu Ajansı, Sözcü gazetesinin aboneliğini Ocak ayında tek taraflı sonlandırmış, gazete bunu şu ifadelerle duyurmuştu:“Devletin ajansı tarafsızlığını yitirdi. Atatürk'ün kurduğu devletin haber ajansı AA, yalan haberini ortaya çıkaran SÖZCÜ'nün aboneliğini tek taraflı olarak sonlandırdı. Anadolu Ajansı, anayasaya, özgürlüklere ve demokrasiye aykırı bu tavrıyla SÖZCÜ okurlarının habere ulaşım hakkını engellemiş oldu.”

            Sözcü, Doğu Akdeniz’de gerginliğin yükseldiği gün okurlarına birinci sayfada bu ambargoyu hatırlattı. Haberinin başlığı “Hulusi Akar çok önemli açıklamalar yaptı ama…” oldu. “İşte basın özgürlüğünün geldiği nokta” diye yazan gazete, haberinde şöyle dedi: “Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgili dün Anadolu Ajansı’na hayati açıklamalar yaptı… Ama AA, Sözcü’ye ambargo uyguladığı için yayınlayamadık. Halkın haber alma hakkını yerine getiremedik. Özür dileriz!”

(28 Ağustos 2020)

-Siyasi “kamu spotu” dönemi

            Kamu Spotları Yönergesi’nde “siyasi parti logolarına ve siyasi figürlere yer verilemez” ifadeleri değiştirildi. “Siyasi figürler” ibaresi kaldırıldı ve kamu yararına çekilen reklamlarda iktidar temsilcilerinin yasal olarak yer alabilmesinin önü açıldı. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun üyesi İlhan Taşcı, “Spotlara siyasi figürlerin yerleştirilmesinin önünün açılması, kamu spotlarının iktidar partisinin veya başkaca partilerin PR, reklam propaganda aracına dönüşmesi demektir” diyerek karara tepki gösterdi. Taşçı, “Hem kamu yararına hem de spotun ivediliğine RTÜK Başkanı tek başına karar verecek ve kamu spotu yayınlanacak… Amaç ‘ivedi’ diyerek siyasi figür ve propaganda içerikli kamu spotlarını kurula bile getirmeden, başkan kararıyla yayınlatmak. Tüm bunlar parti propagandasını bedavaya getirme adımlarıdır” dedi.

(17 Ağustos 2020)

-RTÜK’ten Sözcü TV’ye engel

            Sözcü gazetesi televizyon kurma çalışmalarında, satın aldıkları televizyon kanalıyla ilgili başvurularının işleme alınmadığını ve bu yolla Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından engellendiklerini duyurdu. Sözcü’nün birinci sayfasında yayınlanan “RTÜK Sözcü’den neden çekiniyor” başlıklı duyuruda özetle şöyle denildi:

            “SÖZCÜ okurlarının merakla beklediği SÖZCÜ TV projesi, RTÜK'ün akılalmaz tutumu nedeniyle hayata geçirilemiyor. Kurul, SÖZCÜ'nünlogo ve isim değişikliği için yaptığı başvuruyu 60 gün içinde karara bağlaması gerekirken, aylardır gündemine dahi almadı. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, SÖZCÜ'nün dokuz aydır bekletilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "Bu dosya bir an önce Kurul’un önüne getirilmeli" dedi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e soruyoruz: "SÖZCÜ muhalif olduğu için mi böyle davranıyorsunuz? Baskı varsa, bunu kimin yaptığını açıklayın. Baskı yoksa, neden böyle davrandığınızı açıklayın." (18 Ağustos 2020)

RTÜK Sözcü’nün bu çıkışı üzerine harekete geçti, açıklama yayınladı

            Sözcü’nün fiili engeli kamuoyuna duyurmasının ardından, gazetenin 5 ay 26 gün süren bekleyişi sona erdi; RTÜK, üst kurulun toplanacağı açıklaması yaptı. Açıklamada, bugüne kadar Sözcü TV ismi için yapılan başvurunun karara bağlanmamasının gerekçesi olarak şöyle denildi: “Haberlerde geçen bahse konu televizyona ilişkin RTÜK İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı inceleme sonucunda mevzuata aykırı durumlar tespit edilmiştir. Eksikliklere ilişkin dosya, gerekli idari düzenlemelerin yapılması için bu hafta yapılacak olan Üst Kurul gündemine alınmıştır. Televizyonun kurulumuna ilişkin eksikliklerin tamamlanması, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi halindeyse dosya yeniden değerlendirmeye alınabilecektir.”(18 Ağustos 2020)

RTÜK Sözcü’nün televizyon kanalına “gözünün üstünde kaşın var” cezası

            Üst Kurul, Sözcü’nün başvurusunu eksiklik nedeniyle işleme koymazken, gazetenin yaptığı kamuoyu duyurusunun ardından televizyon kanalına ceza verdi. Sözcü gazetesinin sahibi olduğu televizyon kanalının RTÜK kayıtlarında yer alan “Sivas SRT” logosu yerine "SRT Sivas" logosunu kullandığı için kanunu ihlalde bulunduğu gerekçesiyle kanala idari para cezası verdi. (19 Ağustos 2020)

TEHDİT, HAKARET, HEDEF GÖSTERME, ŞİDDET

-Karar yazarı Taşgetiren’e tehdit

            Karar gazetesi köşe yazarı Ahmet Taşgetiren, MHP Genel Başkanı Danışmanı Türkgün gazetesi yazarı Yıldıray Çiçek tarafından tehdit edildi. Çiçek, Taşgetiren’i şu ifadelerle hedef gösterdi: “Serok Ahmet’in peşinde koşmanın misyonunu yerine getiriyorsun bunu anlıyoruz da sen yine de MHP’ye bulaşma. Ülkücüler daha kendilerine ettiğin hakaretleri, attığın iftiraları unutmadı. Sakalını teker teker yolarlar bizden söylemesi. Biz seni Google ihtiyacı olmadan tanıyoruz, biliyoruz Ahmet Taşgetiren. Hadi ‘Karar’ kıldığınız ihanetlerinizde debelenmeye devam edin.” Çiçek, ertesi gün sözlerinin tehdit değil uyarı olduğunu şu ifadelerle savundu: “Ahmet Taşgetiren’in Ülkücülere hakaretleri, iftiraları, MHP ve Sayın Devlet Bahçeli’ye düşmanlık derecesindeki takıntıları bizim mücadele etmek adına meselemizdir. Biz bu meselemizde hakkımız olan savunmayı ve uyarımızı yapıyoruz.” (13-14 Ağustos 2020)

-Kanal D ekibi saldırıya uğradı

            Kanal D muhabiri İbrahim Konar ve kameraman Volkan Kamber, İstanbul Bilişim Şirketi’nden şikayetçi olanların sorunlarıyla ilgili haber takibindeyken şirket yetkililerinin fiziksel saldırısıyla karşılaştı, ekipmanları zarar gördü. Gazeteciler suç duyurusunda bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı, sorumluları göreve çağırdı. (13-14 Ağustos 2020)

-Ordu’da gazeteciye silahlı saldırı

            Ordu’nun Ünye ilçesinde AKP’ye yakınlığı ile bilinen “Haber Ünye Portalı” adlı internet gazetesinin sahibi olan Samet Girmeç (35), 2 kişinin “Hilmi Güler aleyhinde neden yazılar yazıyorsun” diyerek kendisini dövdüğünü iddia etti. Ünye Polis Merkezi Amirliği’ne başvuran Samet Girmeç, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler hakkında “azmettirmekten”, iki kişi hakkında da “Kasten yaralama, tehdit, hakaret, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından şikâyetçi oldu. İfadesinde başından geçenleri anlatan Samet Girmeç, 40 dakika boyunca darp edildiğini anlattı. Girmeç, “E.U. silahın namlusunu ağzıma soktu. Benle konuşurken gözüme yüzüme vurdu. E.U. ve yanındaki kişi beni tekme tokat dövmeye başladılar. Bayılma numarası yaptım. Tehdit ve darpları 40 dakika devam etti. Sonra gittiler” dedi. (23 Ağustos 2020)

-Bursa’da gazeteci Önen’e saldırı

            Bursa Karacabey’de yayın yapan Yörem gazetesinin imtiyaz sahibi Şaban Önen, Belediye Kamyon Garajı’nda yer alan otoparkta, 4 kişinin saldırısına uğradı. Şaban Önen’in, AKP’li Belediye Başkanı Ali Özkan'ın yakınlarının saldırısına uğradığı iddia edildi. Saldırganlar arasında belediye başkanının yakını olan söz konusu otoparkı işleten kişi de vardı. (20 Ağustos 2020)

-Antalya’da gazeteci Kocabaş’ın evine silahlı saldırı

            Dim Medya temsilcisi Yakup Kocabaş’ın evi 24 Ağustos’ta sabaha karşı kurşunlandı. Kimliği belirsiz kişilerin ateşlediği silahtan çıkan 3 kurşun Kocabaş’ın ailesiyle yaşadığı eve isabet etti. Kocabaş, hastalıklı fidan ithaline ilişkin haberleri nedeniyle tehditler almıştı. Gazipaşa’daki bazı işyerlerinin kaçak pavyon olarak işletildiği, koronavirüs tedbirlerinin uygulanmadığı ve denetim yapılmadığı yönünde haberler kaleme almış yine bu haberlerden dolayı tehditlere maruz kalmıştı. ÇGD Antalya Şubesi bir basın açıklamasıyla saldırıyı kınadı, sorumluları göreve çağırdı.

(24 Ağustos 2020)

-Nevşehir’de Cemiyet’in minibüsü kundaklandı

            Nevşehir’de Gazeteciler Cemiyeti’ne ait minibüs cemiyet binası önünde kundaklandı. Aracı yaktığı belirtilen iki kişi gözaltına alındı. (25 Ağustos 2020)

-İzmir’de CHP kongresinde iki gazeteci darp edildi

            CHP İzmir Gençlik Kolları Kongresi'nde iki gazeteci saldırıya uğradı. Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner “CHP İzmir İl Gençlik Kongresi'nde bir gazetecinin görüntü almasının engellenmesi için elinden telefonunun alınması, bir başka gazetecinin de darp edilmesi hem cezai suçtur hem de basının özgür çalışma ortamını engellemek ve basın özgürlüğünü kısıtlamaktır. Olaya karışanların, faillerin bir an önce yakalanıp gerekli cezayı almasını talep ediyoruz” dedi. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de "Gazetecilere yönelik saldırılara sebep olanları tek tek tespit ederek gerekli disiplin sürecini başlatacağız" açıklaması yaptı. (30 Ağustos 2020)

-Akit baroyu hedef gösterdi: İstanbul Barosu DHKP-C bürosu

            Yeni Akit, "İstanbul Barosu, DHKP-C'nin bürosu mu?" manşetiyle çıktı. Haberde, "Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın katledilmesinde rolü öne sürülen avukat görünümlü DHKP-C militanı Ebru Timtik'in, örgütün 'açlık grevi' talimatı sonrası ölümüyle adeta karalar bağlayan İstanbul Barosu'nun legal sahada da 'DHKP-C bürosu' gibi hareket ettiği ileri sürülüyor" denildi. (31 Ağustos 2020)

-Akit, yazarlara saldırdı: “Sapkınlar soldan çıkıyor”

            Yeni Akit, birinci sayfasından "Sapkınlar hep soldan çıkıyor" başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, "Cuma hutbesinde Allah'ın emir ve yasaklarının söylenmesine bile tahammül edemeyen sol zihniyet, 'sanat' adı altında kaleme aldıkları paçavralarda her türlü rezaleti meşrulaştırıyor. Jakoben aydınlar (!) sapkın kitaplarında pedofiliyi, ensesti, tecavüz ve her türlü sapkınlığın propagandasını yapıyorlar" ifadelerini kullandı. Haberde Ahmet Ümit'in Kırlangıç Çığlığı kitabıyla "pedofili sapkınlarını meşrulaştırdığını"; Ferhan Şensoy'un Elveda SSK kitabında "hayvan tecavüzünü olağanlaştırdığını", Elif Şafak'ın Mahrem kitabında "çocuk istismarını açıkça tasvir ettiğini"; Zülfü Livaneli'nin KonstantiniyyeOteli  kitabında "tecavüzcüleri meşru gösterdiğini"; Duygu Asena'nın ise Paramparça kitabında "eşcinsellik ve ensest propagandası yaptığını" yazdı.

(31 Ağustos 2020)

-MHP’den yine bir gazeteciye tehdit

            Gazeteci Şirin Payzın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “köksüz siyasetçi” ifadesini sosyal medyada “inanılmaz üslup” ifadeleriyle eleştirdi. Buna MHP MYK üyesi Osman Şişman tehditle yanıt verdi. Şişman, Payzın’ın babasının vefat ilanını paylaştı ve şu ifadeleri kullandı: “Bülbül yuvasınınkapana kısılmış, suyun öbür yakasının köksüz lağımcıları, Türk vatanında yaptıklarınız,yapacaklarınız için anlayacağınız dilden theend, Türk'ün kökleri sizleri sardıkça kuduracaksınız, nefes alamayacaksınız.”

 

 

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları