loading
close
SON DAKİKALAR

ÇGD'nin eylül ayı raporu: 4 gazeteciye tehdit, 6 gazeteciye 25 yıl hapis…

ÇGD'nin eylül ayı raporu: 4 gazeteciye tehdit, 6 gazeteciye 25 yıl hapis…
Tarih: 12.10.2021 - 09:22
Kategori: Medya

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), eylül ayına ait 41’inci “Medya İzleme Raporu”nu yayınladı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eylül ayı Medya İzleme Raporunu “Gazeteci, soru sorandır; gazetecilik, soru sorma mesleğidir” başlığıyla açıkladı. Eylül ayında dikkat çeken en büyük tartışma yakında Meclise gelmesi beklenen sosyal medya yasası oldu. Rapora göre eylülde 10 habere erişim engeli getirildi, 29 basın çalışanı hâkim karşısına çıktı, 6 basın çalışanına toplam 25 yıl 11 ay hapis cezası verildi, 4 gazeteci tehdit edildi, 5 gazeteci işten çıkarıldı.

ÇGD, iktidarın dilinden düşürmediği internet ve sosyal medyaya ilişkin düzenlemesinin, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü hedef alacağının kesin olduğunu vurguladı.

ERİŞİM ENGELİ GEREKÇESİ: KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ

Raporun “Sansür” başlığı altında yer alan gelişmelerde, mahkemeler aracılığıyla alınan kararlar doğrultusunda halkın haber alma hakkının, erişim yasakları getirilerek engellenmekte olduğuna dikkat çekildi.

Erişim engellerinin gerekçesi ise daha çok “kişilik haklarının ihlali” oldu. Özellikle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın isminin geçtiği haberlere, "kişilik haklarının ihlali" gerekçe gösterilerek, mahkemelerce erişim engeli konuldu.

ÇGD, AKP MYK’si sonrası, FOX Haber Muhabiri Barış Kaya’nın basın açıklamasına alınmadığını hatırlatarak “Bir kurumun, hatta iktidardaki bir partinin sözcüsü konumundaki Ömer Çelik’in asıl görevi, yöneltilen sorulara kamuoyunu tatmin edecek yanıtlar vermektir, soruları engellemek değildir. Çünkü gazeteci, soru sorandır; gazetecilik, soru sorma mesleğidir" dedi.

29 BASIN ÇALIŞANI HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Raporda şu bilgilere yer verildi:

“Eylül ayında tespit edebildiğimiz ve raporumuzda yer verdiğimiz gelişmelerin istatistiklerine baktığımızda;

20’yi aşkın yayın organına 10 haberin konusundan dolayı haber bazında erişim engeli konuldu. Bu haberlerden biri de Gezi Parkı protestoları sırasında protestoculara palayla saldıran Sabri Çelebi’nin fuhuş operasyonunda yakalanmasına ilişkindi.

Geçen ay 3 internet haber sitesi tamamen erişime engellendi.

29 basın çalışanı (yönetici, editör, muhabir, köşe yazarı) haklarındaki suçlamalar kapsamında görülmekte olan davaları nedeniyle hâkim karşısına çıktı.

‘Örgüt üyeliği’ ve ‘örgüte yardım’ suçlamalarıyla 6 basın çalışanına toplam 25 yıl 11 ay hapis cezası verildi.

4 gazeteci aralarında ‘yetkili’ sıfatı taşıyanların da bulunduğu kişilerce açıkça tehdit edildi.

5 gazeteci işten çıkarıldı.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları