loading
close
SON DAKİKALAR

CHP 14. Kadın Kolları Kurultayı: Fatma Köse ve Aylin Nazlıaka aday

CHP 14. Kadın Kolları Kurultayı: Fatma Köse ve Aylin Nazlıaka aday
Tarih: 09.08.2020 - 17:17
Kategori: Siyaset

CHP 14. Kadın Kolları Kurultayı bugün gerçekleşiyor. Kurultayda adaylar Fatma Köse ve Aylin Nazlıaka konuştu.

CHP 14. Kadın Kolları Kurultayı Ankara Bilkent Odeon'da yapılıyor. Kurultayda mevcut başkan Fatma Köse ve CHP PM üyesi Aylin Nazlıaka yarışıyor.

Divan başkanlığını Gökçe Gökçen'in yaptığı kurultayda önce Fatma Köse ardından ise Aylin Nazlıaka söz aldı.

Fatma Köse'nin konuşması şöyle:
"Her gün en az bir kadınımızı eril teröre kurban veriyoruz, emek sömürüsünün binbir türlüsüyle boğuşuyoruz. İş hayatından, siyasetten, toplumsal hayatta birer birer itiliyor, birer birer evlere hapsediliyoruz. Onlarca kadın sistematik tacize, tecavüze uğruyor. Yüzlercesi fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve sosyal şiddet görüyor. Hem de hukukun gerekeni yapmayacağına emin failler tarafından. 

Toplumsal düzeni sağlamakla görevli olanlar gerekli adımları atmayarak cinayetlerin yanında saf tutuyorlar. Atmadıkları her adımın yüzlerce yeni vakaya cesaret verdiğini bile bile bu tarihsel suçu işiyorlar. Faillerle sessiz dayanışma içine girmeye devam ediyorlar. Medya, yitirdiğmiz canları rakama indirgeyip bu cinayetleri normalleştiriyor, eril söylemleriyle meşrulaştırıyor. 

Nerede şiddet mağduru bir kadın, cinsiyet temelli bir ayrımcılık, nerede kalbi kırılmış bir kız çocuğumuz varsa onun yanında olmak asli görevimiz. 

Bugün 6284 sayılı kanunu hedef alanlar, İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açanlar, açık açık katiller için kurtuluş yolu arayanlar cumhuriyetin kadınlara sağladığı tüm kazanımları yok edip bizi yeniden orta çağ karanlığına mahkum etmek isteyenlerdir. 

Artık bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Hayatın yarısını temsil ederken eksik temsile tahammülümüz yok. Yol haritamız belli. İstanbul Söleşmesi'nin harfiyen uygulanmasını istiyoruz, eşitlik istiyoruz, erkek egemen yapıda yok sayılan herkesin özgür olmasını istiyoruz. 

Eşitlik ve özgülüğün güvence altında olduğu, toplumsal barışın sağlandığı, emeğin değer bulduğu bir memleket hedefliyoruz. Kadın ve çocukların yaşam hakkını birlikte savunacağız. Suçlunun ahlak, namus gibi kavramların arkasına saklanmasına asla izin vermeyeceğiz.

Mağdur olan kadın kardeşlerimize güvenli barınma evleri temin edilecek. Sitayasetteki eşit temsilyetin önündeki bütün engellerle mücadele edeceğiz. Hedefimiz siyasi partiler kanunun değiştirilmesi, kadınların yüzde 50 temsili için mücadele edeceğiz. Sembolik olarak iki fotoğraf karesine sığdırılan kadınlar olmayacağız.

CHP iktidarında ilk hedefimiz kadınları yoksuluk cenderesinden kurtarmak olacak. Aile Destekleri Sigortası'nın uygulanmasını sağlayacağız. Kadın istihdamını teşvik edici vergi indirimleri uygulayacak, iş yerinde mobbing ve tacize izin vermeyecek yasalar getireceğiz.

Borcumuz var yitirdiğimiz canlara. Borcumuz var 8 saat çalışma süresi istedikleri için diri diri yakılan dokuma işçilerine. Borcumuz var dünyanın yükünü omuzlarında taşıyan annelere. Borcumuz var 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren Barış Güvercinleri'ne, Suruç Katliamında yok edilen 33 düş yolcusuna, Roboski’de katledilen toprağın öptüğü çocuklara. Borcumuz var Gezi direnişinde katledilen, Ethem’e,  Mehmet’e, Abdullah’a, Ali İsmail’e, Berkin’e… Sivas’ta ve Maraş’ta katledilen canlarımıza… Cumartesi Anneleri'ne, yerin yedi kat altından ekmeğini çıkarırken iş cinayetine kurban giden madencilere borcumuz var. Aladağ’da cemaat yurtlarında alev alev yanmaya terk edilen 11 kız çocuğuna borcumuz var. Biz kadınız kimseden emir almayız, kendi kararımızı kendimiz veririz. Hiçkimsenin yolumuzu kesmeye hakkı yok. Hiç kimsenin yolumuza taş koymaya haddi yok.

Borcumuz var bu mücadeleye ömrünü adamış tüm kahramanlara. Hepsinden öte kadının uygarlık ve eşitlik mücadelesinin yolunu aydınlatan, Mustafa Kemal Atatürk’e borcumuz var. Bütün sivil toplum örgütlerini bu mücadelede insanlıktan, eşitlikten yana tavır almaya çağırıyorum."

Fatma Köse'den Canan Kaftancıoğlu'na tepki

Fatma Köse, CHP İ stanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 4 gündür il başkanlarını arayarak delegenin iradesine ipotek koymaya çalıştığını söyledi.

Fatma Köse şöyle konuştu:
"O kadar çok seçim geçirdim ki ilk defa böyle bir seçime tanıklık ediyorum. Kadın iradesinin yok sayıldığı bir seçime tanıklık ediyorum. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'halkın iradesine hiç kimse ipotek koyamaz' sözü var. Delegasyonun iradesine hiç kimse ipotek koyamaz, diyorum. 

Az evvel İstanbul İl Başkanımız burada emekten, örgütlü mücadeleden bahsetti, birlikte yol yürümekten bahsetti. 4 gündür tüm illeri arayarak, tüm il başkanlarını devreye sokarak, delegasyonun iradesine ipotek koymak ne kadar doğru. Bu partide kadın kolları kurultayı yapıyoruz. Birbirimizle kavga etmek için burada değiliz. Bu kurultay kadınları 4'e, 5'e böldü. Ben İstanbul İl Başkanının buraya çıkıp, 'hür iradenizle oyunuzu kullanın' demesini beklerdim. 4 gündür il il arayarak iradeye ipotek koymasını beklemezdik. İl başkanı gelmiş kadınlardan imza topluyor. Böyle bir kadın kurultayı olmaz. İstanbul il başkanı bağırarak konuşmayın, diyor. Biz nasıl konuşacağımızı biliriz. Herkes yerini, haddini bilecek. Gidin il başkanlığınızı yapın, kadın kurultayına karışmayın."

Nazlıaka'dan Kaftancıoğlu açıklaması 

Fatma Köse'nin ardından Aylin Nazlıaka söz aldı. Nazlıaka, Fatma Köse'nin tepki gösterdiği CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'yla ilgili, "Benim tanıdığım İstanbul İl Başkanımız kişiler üzerinden değil değerler üzerinden siyaset yapar. Benim tanıdığım il başkanımız birilerini bir yere taşımak için değil CHP'yi bir yerlere yükseltmek için siyaset yapar" dedi.

Nazlıaka, kendisi için '3 günlük emek' lafı dolandığını belirterek, "25 yıl 3 gündür ben bu emeği veriyorum arkadaşlar. Sizler takdir eder de beni seçerseniz mutlaka benden önceki kadın kolları genel başkanlarımızla kabul ederlerse birlikte çalışmayı çok arzu ederim. Kadın örgütlenmesini büyütmek istiyorsak kurumsal hafıza da oluşturmak zorundayız. Biz her koşulda bir ve beraber olmalıyız. Bundan sonra ben yok biz var" ifadelerini kullandı.

Aylin Nazlıaka'nın konuşması şöyle:
"Hedefe iktidar parolasıyla yola çıkan partimizin en büyük gücü biziz. Bir yandan partimizi iktidara taşırken bir yandan tüm ükeni ve dünyanın gözleri bize çevrilecek. Bu CHP'li kadınlar ne yapıyorlar, eşitlik mücadelesinde dünyaya liderlik yapıyorlar diyecekler.

AKP iktidarında kadınlar hayatta kalma mücadelesi verir hale geldi. Kadın mücadelesini yeni bir sayfa açarak farklı bir boyuta çekeceğiz.

Benim partimin kadınları erkek siyasetinin yardımcı aracı olmayacak. Partinin sokakta tanınan, itibar göre en güçlü temsilcisi olacak. Öyle yok kadınlar emeğinden faydalınıp da kadınlar bir yere talip olunca sanki erkeklerin alanına sızıyormuş gibi baskı görmek.

Bir kadın çok çalışırsa çok hırslı diyorlar, erkek çalışıyorsa ne başarılı adam diyorlar. Bu algıları da yıkacağız.

İnanıyorum ki CHP'li kadınlar göğsümüzde taşıdığımız rozetleri, aklımızdan çıkarmadığımız ilkeleri, kalplerimizi saran heyecan ve cesaretimizle bu ülkeyi aydınlık yarınlara taşıyacağız. 

İstanbul Sözleşmesi'ne savaş açan karanlık zihniyeti tarihe gömecek cesareti görüyorum gözlerinizde. 

Gün gelecek o kota erkeklere gerekecek. Onlar kotaya ihtiyaç duyacak. 

Adayım çünkü her gün evde, sokakta, fabrikada, otobüste öldürülen, tacize, tecavüze uğrayan kadınlarımız, kız kardeşlerimiz için adayım. Kadınların ne giyeceğinden, kaç çocuk doğuracağına kadar her alana müdahale eden, kadınları geleneksel rollerin içine sıkıştırmaya çalışan o zihniyete haddini bildirmek için adayım. Sigortasız, güvencesiz kız kardeşlerimin hakkı için adayım. Erkek egemen düzeni alaşağı edecek olanın kadınlar olduğuna inandığım için adayım.

Demokrasi dediğimiz şey katılımcılıktır. Toplumun yarısının yok sayıldığı bir yerde demokrasiden bahsedebilir misiniz?

Bu ükede hemen hemen her kadın ekonomik şiddet görüyor, dijital şiddet görüyor, psikolojik şiddet görüyor. Bunların her biriyle mücadele etmek için adayım."

Aylin Nazlıaka'nın listesi

Fatma Köse'nin listesi:

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları