loading
close
SON DAKİKALAR

CHP, Almanya'da yeraltı örgütünün yargılandığı davayı izliyor

CHP,  Almanya'da yeraltı örgütünün yargılandığı davayı izliyor
Tarih: 07.05.2013 - 12:41
Kategori: Dünya

Yargılamanın yapılacağı mahkeme salonunun önüne siyah çelenk konuldu ve siyah balonlar uçuruldu...

Aşırı sağ ve faşist hareketler kınandı. Duruşmayı CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile CHP Yurtdışı örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç’da izledi.

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü’nün (NSU) sağ kalan tek üyesi olan ‘Beate Zschaepe’nin (38) yargılanmasına Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde başlandı. Duruşma nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yargılamanın yapılacağı Nymphenburg Caddesi üzerindeki mahkeme binasına giden tüm yollar trafiğe kapatıldı. Üç binin üzerinde polisin kentte 24 saat görev yapacağı bildirildi.

Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile Türkiye’nin Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş’in yanısıra, mağdur aile yakınları, avukatları ve NSU teröristlerinin ilk kurbanı çiçekçi dükkanının sahibi Enver Şimkek’in kızı Semiya Şimşek’in de izlediği duruşmada hazır bulunan CHP istanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, NSU cinayetlerinin bir an önce aydınlatılması gerektiğini belirterek şunları söyledi;

‘’Bu cinayetler Türkler’e yönelik bir perdeleme ve hedef şaşırtmacadır. Eğer gizli güçler olmasa 3 kişinin bu tür seri cinayetleri aynı silahla gerçekleştirmesi imkansız olacaktı. Teknik anlamda her yerin kameralarla donatıldığı Almanya’da bugüne kadar cinayetlerle ilgili herhangi bir iz ya da eserlerin bulunmaması akla bazı soru işaretlerini getiriyor’ dedi.

NSU Davasını izlemeye gelen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyelerinin duruşma başlanıncaya kadar saatlerce kuyrukta bekletilmeleriyse tepkiyle karşılandı. CHP Yurtdışı örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, ‘’Parlamenterlerin saatlerce kuyrukta beklemesi ayıptır. Türkiye’de herhangi bir dava olduğu zaman Alman parlamenterler özel bir muamele ile karşılanmaktadır. Parlamenterlerin saatlerce sırada beklemelerini insan hakları çerçevesinde görmek gerekir’ dedi.

Duruşmada hazır bulunan Münih Kent Belediye Başkanı ve Eylül ayında yapılacak seçimlerde eyaletin Başbakan adayı olacak Christian Ude’de, NSU olayı ile Alman hukuk sisteminin iflas ettiğini belirterek, ‘’Bu olayın 1o- 15 yıl önce çözülmemesi Almanya’nın güvenlik zaafiyetini göstermektedir. Münih kentimizde asla Neo-Nazilere yer vermeyeceğiz’ dedi.

Bu arada Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nden (UETD) bir grup da mahkeme önüne siyah çelenk koydu ve siyah balonlar uçurdular.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları