loading
close
SON DAKİKALAR

CHP: “Büyümenin kazananı Faiz Lobisi”

CHP: “Büyümenin kazananı Faiz Lobisi”
Tarih: 11.06.2014 - 13:54
Kategori: Ekonomi

CHP, yılın ilk 3 ayındaki büyüme rakamlarını mercek altına aldı. CHP’nin raporuna göre yüzde 4,3’lük büyümenin yüzde 40’ı Başbakan’ın “faiz lobisi” dediği finans sektöründen geliyor...

CHP, yılın ilk 3 ayındaki büyüme rakamlarını mercek altına aldı. CHP’nin raporuna göre yüzde 4,3’lük büyümenin yüzde 40’ı Başbakan’ın “faiz lobisi” dediği finans sektöründen geliyor. İlk çeyrekteki büyümenin dörtte birinin de kamunun tüketim ve yatırım harcamalarından geldiğinin ifade edildiği raporda, “Hükümet önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri şansa bırakmak istemiyor” denildi.

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 95. Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2014’ün ilk çeyreğindeki büyüme rakamları değerlendirildi.

-TÜRKİYE “FAİZ LOBİSİYLE” BÜYÜDÜ

Raporda, 2014’ün ilk üç ayında hizmet sektöründeki büyümenin yarısının, ekonomideki toplam büyümenin ise yüzde 40’ının finans sektöründen geldiği ifade edildi. “Başbakan ilk üç ayda sürekli faiz lobisini suçlarken, faiz lobisi büyümenin lokomotifi olmuş” değerlendirmesinde bulunuldu.

-TÜİK DERHAL AÇIKLAMALI

Raporda, BDDK ve TÜİK verileri karşılaştırılarak finans sektöründeki bu büyümenin ciddi şekilde sorgulanması gerektiği ve TÜİK’in bu konuda açıklama yapmasının beklendiği ifade ediliyor. BDDK verilerine göre 2014’ün ilk çeyreğinde bankacılık sektörü kârlılığında önemli düşüş görüldüğüne, personel sayısında ise geçmiş yıllardan farklı belirgin bir artış olmadığına dikkat çekildi. Raporda, “Bu durumda kritik soru, sektörün kârlılığı düşerken ve ücretlerde kayda değer bir artış yokken, bu sektör toplam büyümeye tek başına yüzde 40 katkıyı nasıl yapmıştır? Bunu TÜİK’ in hemen açıklaması gerekmektedir” denildi.

Diğer taraftan, aynı sektörde ciddi bir deflatör sorunu olduğunun da altı çizildi. Vatandaşlar bankalardaki ücret, aidat ve komisyonların yüksekliğinden şikayet ederken, resmi rakamların bu sektörün uyguladığı fiyatlarda ciddi bir düşüşe işaret ettiği de vurgulanarak, TÜİK’in bu konuda da bir açıklamada bulunması gerektiği ifade edildi.

-BÜYÜMENİN DÖRTTE BİRİ KAMUDAN

2014’ün ilk üç ayında kamunun tüketim ve yatırım harcamalarının büyümeye 1,1 puan katkı yaptığının ifade edildiği raporda, yüzde 4,3’lük büyümenin dörtte birinin kamunun tüketim ve yatırım harcamalarından geldiğine dikkat çekildi. CHP’nin raporunda, büyümeye kamunun katkısıyla ilgili olarak “Bu da hükümetin önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri şansa bırakmak istemediğini açıkça gösteriyor” denildi.

-İHRACATTAN BÜYÜMEYE BÜYÜK KATKI

Net ihracatın ilk çeyrek büyümesine anlamlı bir katkı yaptığının ifade edildiği raporda, büyümenin yüzde 62,4’ünün net dış talep artışından yüzde 37,6’sının ise iç talep artışından geldiği belirtildi. Raporda, artan döviz kurlarından gelen rekabet avantajının Türk ihracatçılar ve dış rekabete açık sektörlerde üretim yapan Türk şirketler tarafından iyi değerlendirildiği belirtilerek, “Bu aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi’nin yıllardır yaptığı uyarıların haklılığını da teyit ediyor” ifadeleri kullanıldı.

-BU YOLUN SONU YOK

Diğer taraftan, raporda Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının ardından AKP’den yapılan açıklamaların “eski paradigmaya” dönüş işaretleri gösterdiği vurgulandı. AKP’nin ülkeye gelmesini beklediği sıcak parayla vatandaşı borca batırıp önümüzdeki seçimlere suni bir refah ortamı yaratma çabasında olduğunun belirtildiği raporda, “Türkiye’ye 12 yıldır büyük zararlar vermiş bu modelde ısrarın sonu hüsrandır. Bu modelin sonu, başta dış ticarete açık sanayi ve tarım sektörlerimizin tasfiye olmasıdır. Bu modelin sonu artan cari açık, borç yükü ve nihayetinde topyekûn mülksüzleşmedir. Türkiye’nin bu tuzaktan kurtulması için bu iktidardan kurtulması şarttır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları