loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Maden kazaları ülkemizin kaderi değil, iktidarın siyasi tercihidir!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Maden kazaları ülkemizin kaderi değil, iktidarın siyasi tercihidir!
Tarih: 14.09.2023 - 11:06
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) yaşanan kazaların yatırım, denetim eksikliği ve yeteri kadar işçinin istihdam edilmemesinden kaynaklandığına dikkat çekti.

'TTK BÜNYESİNDEKİ BÜTÜN MADENLERDE KAPSAMLI BİR DENETİM YAPILMALI'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) yaşanan kazaların yatırım, denetim eksikliği ve yeteri kadar işçinin istihdam edilmemesinden kaynaklandığına dikkat çekti. CHP'li Akın; "Meclis'te 10 ay önce 'TTK'ya bağlı diğer madenlerde de kazalar yaşanabilir' diye uyarıda bulunmuştuk. Acilen TTK bünyesindeki madenlerde kapsamlı bir şekilde denetim yapılması gerekiyor. Maden kazaları ülkemizin kaderi değil, iktidarın siyasi tercihidir" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bünyesindeki Armutçuk madeninde meydana gelen kazanın kurumdaki yatırım ve denetim eksikliği nedeniyle TTK'ya bağlı diğer madenlerde de yaşanabileceği uyarısında bulundu. CHP'li Akın, şunları dile getirdi:

"Ekim 2022'de Amasra’da 42 maden işçimizin hayatını kaybettiği faciadan sonra TTK bünyesindeki madenlerde başta tahkimat ve havalandırma olmak üzere çok sayıda eksiklik olduğunu dile getirmiştik. Çünkü bu kurum adeta kaderine terk edilmiş. AK Parti iktidarı döneminde bilinçli bir şekilde etkisizleştirilen TTK bünyesindeki madenlere ne yeteri kadar yatırım yapılıyor ne de yeteri kadar işçi çalıştırılıyor."

'TTK MADENLERİ İLE İLGİLİ UYARIDA BULUNMUŞTUK'

CHP'li Akın TTK bünyesindeki Armutçuk müessesinde meydana gelen kazada bir maden işcisinin hayatını kaybettiğini, altı işçinin de yaralandığı anımsatarak; 280 maden işçisi içerideyken kazanın faciaya dönüşmemesinin herkesi mutlu ettiğini dile getirdi. CHP'li Akın şunları ifade etti:

"Madenin içinde 280 işçi çalışma yürütürken madende başka bir damarda göçük olması madencilerimizi faciadan döndürdü. Biz Kasım 2022 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Meclis'te uyarmıştık: Amasra müessesinin yanı sıra TTK’ya bağlı diğer dört müessesedeki madenlerde büyük eksiklikler var. Denetimler yeteri kadar yapılmıyor. Belirlenen sorun ve eksiklikler önemsenmiyor. İşçilerimizin güvenliği maalesef düşünülmüyor."

'KAZALAR KADER DEĞİL, İKTİDARIN TERCİHİ'

CHP'li Akın iktidara çağrıda bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Başta devletin yani TTK'nın işlettiği madenler olmak üzere tüm madenlerde kapsamlı bir inceleme ve denetim yapılmalı. Önce insan, sonra maden denilmeli. Bilimin ışığında işçi güvenliğini ön planda tutarak madenleri işleten ülkelerde 10 yıllardır tek bir kaza olmadı. Maden kazaları ülkemizin bir kaderi değil; iktidarın siyasi tercihidir. AK Parti iktidarı döneminde 10’larca maden kazası yaşandı ve bu zihniyet değişmedikçe maalesef yaşanmaya devam edecek. Madenlerde önce insan, sonra maden ilkesiyle hareket edilmeli. İşçilerimizin güvenliği kırmızı çizgi olmalı."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları