loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar: 15-16 Haziran Direnişini saygıyla anıyoruz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar: 15-16 Haziran Direnişini saygıyla anıyoruz!
Tarih: 15.06.2023 - 00:18
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, 15-16 Haziran Direnişi ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Uyar’ın açıklaması şöyle:

15-16 HAZİRAN DİRENİŞİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ

Bugün, ülkemizdeki emek ve demokrasi mücadelesi tarihinin en önemli kilometre taşlarından birinin, Türkiye işçi sınıfının gururu olan 15-16 Haziran 1970 direnişinin yıl dönümüdür. 15-16 Haziran, işçilerin, sendikal özgürlükleri için sınıf dayanışmasını ortaya koyduğu; direniş ve mücadele ruhunu tarihe kazıdığı gündür.

53 yıl önce bugün büyük bir kararlılıkla sahip çıkılan haklar; ne yazık ki önce 12 Eylül faşist darbesinin karanlığında gasp edilmiş, 12 Eylül zihniyetinin takipçisi olan AKP İktidarında da emek düşmanı politikalarla zedelenmiştir.

Bugün, hala 12 Eylül ürünü olan yasakçı sendikal yasalarla, emekçiler kıskaç altında bırakılmaktadır. Türkiye’de AKP’nin iktidarda olduğu 21 yıl emekçiler açısından en büyük hak kayıplarının yaşandığı dönem olarak tarihe geçmiştir. Ülkenin en değerli ve stratejik kaynakları özelleştirmeler yoluyla sermayeye peşkeş çekilmiştir. Esnek ve güvencesiz çalışma, taşeronlaştırma uygulamaları hızla yaygınlaştırılmıştır. Toplu işten çıkarmalar, düşük ücret dayatılmalarıyla emekçilere yönelik saldırıların çok yönlü olarak hayata geçirildiği bir süreç yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam etmektedir.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından hazırlanan Küresel Haklar Endeksi raporuna göre; 2021 yılında işçi hakları (grev hakkı, sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı, sendikal etkinlikler, temel hak ve özgürlükler, ifade özgürlüğü ve toplantı hakkı) açısından en kötü 10 ülke Bangladeş, Belarus, Brezilya, Filipinler, Honduras, Mısır, Kolombiya, Myanmar, Türkiye ve Zimbabve olmuştur.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın patronlara “Biz bunu sizin için uzatıyoruz” dediği OHAL, yıllarca keyfi hale getirilmiş ve emeğiyle geçinen tüm yurttaşların üzerinde bir sopa gibi sallanmıştır. Emek ve demokrasi düşmanı iktidar, gençlere, kadınlara, emekçilere, emeklilere zulmetmekten hiç geri adım atmamıştır. Bir avuç zenginin yararına uyguladıkları ekonomi politikaları, dipsiz bir ekonomik kriz yaratmış, bedelini de emekçi halka ödetmiştir.

Emeğin daimi savunucusu olan Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bugün çalışma hayatında ve hayatın her alanında karşımıza çıkarılan ağır şartlardan kurtulmanın yolunun, emeğe, demokrasiye ve adalete koşulsuz sahip çıkmaktan geçtiğini biliyoruz.

Bu hakikatin öğreticisi ve Akp Karanlığını aydınlatma rehberi olan 15-16 Haziran Direnişini ve o direnişin yaratıcısı olan tüm emekçi yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları