loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar: Orta vadeli program işçinin iş güvencesini elinden alıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar: Orta vadeli program işçinin iş güvencesini elinden alıyor
Tarih: 08.09.2023 - 15:52
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, partisinin genel merkezindeki basın toplantısında, iktidarın açıkladığı Orta Vadeli Program’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, iktidarın açıkladığı Orta Vadeli Program’ın emekçilere dayatılan uzun vadeli bir sefalet programı olduğuna dikkat çekerek, “Orta Vadeli Program işçinin iş güvencesini elinden alıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, partisinin genel merkezindeki basın toplantısında, iktidarın açıkladığı Orta Vadeli Program’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uyar, ilk olarak yarın CHP’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olduğunu anımsatarak, “Hepinizin bildiği üzere yarın 9 Eylül. Kurtuluşun ve kuruluşun partisi olan partimiz Cumhuriyet Halk Partisi’nin 100. Kuruluş yıl dönümü. İşgallerin ve yıkıntıların arasında milli kurtuluşun ve ulusal bağımsızlığın simgesi olan partimizin ve Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyorum” dedi.

‘İKTİDAR İŞSİZLİK VE YOKSULLUĞU REVA GÖRDÜ’

Çarşamba günü açıklanan Orta Vadeli Program’ı emekçilere dayatılan uzun vadeli bir sefalet programı olduğuna dikkat çeken Uyar, “İktidar, bir dönem daha söz verip de yapamadıklarını, yeni bir program vasıtasıyla bir başka bahara erteleme kararı aldı. İktidarın programında, vatandaşa yine işsizlik, güvencesiz çalışma, yoksulluk ve yüksek enflasyonla yaşamak reva görüldü. Açıklanan programda, bu yıl için enflasyon ön görüsü yüzde 65 oldu. 45 aydır çift haneli enflasyon ile yaşadığımız yetmedi, en az 28 ay yani 2 yıl 4 ay daha çift haneli enflasyona mahkûm olarak yaşayacağız. Bir başka deyişle; işçiler, kamu emekçiler, emekliler en az 2 yıl 4 ay daha yoksulluk ve sefalet ücretleriyle yaşamak zorunda kalacak. Programın 22. sayfasındaki bir ifadeye dikkatinizi çekmek istiyorum. ‘’İş kanununda sosyal taraflarla diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile işgücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacaktır.’ Bu ifade, açık şekilde işçilerin güvenceli çalışma hakkını hedef almaktadır. Güvence kavramı ile esneklik kavramı birbirine tezat kavramlardır. Güvencenin olduğu yerde esnek çalışmadan, esneklik kavramının olduğu yerde de iş güvencesinden bahsedilemez. İktidar, açıkladığı programla işçinin iş güvencesini elinden alıyor” diye konuştu.

‘OVP KAZANILMIŞ HAKLARA AÇIK SALDIRI PROGRAMIDIR’

Uyar, OVP ile ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “İktidar sadece çalışma yaşamını değil aynı zamanda sosyal güvenlik sistemini de esnek ve güvencesiz bir yapıya dönüştüreceğini ifade ediyor. Hâlihazırda emekli olmayı bekleyen vatandaşlarımıza ‘kamusal emeklilik hakkınızı piyasalaştıracağım” diyor. Ali Cengiz oyunuyla kıdem tazminatı hakkını gasp etmek için bir hazırlığa girişmiş bulunuyor. OVP, bu haliyle; emeğe, emeğin kazanılmış haklarına, mevcut kamusal emeklilik sistemine karşı açık bir saldırı programıdır. ‘Türkiye Yüzyılı’ diye öve öve bitiremediğiniz dönemde, işçilere emekçilere reva göreceğiniz program bu mu? İşçilerin, emekçilerin iş güvencesine kıdem tazminatına ve emeklilik hakkına el uzatmayı aklınızdan bile geçirmeyin.”

BAKAN ŞİMŞEK’E ‘ÜCRET ZAMMI’ TEPKİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ücret zamlarıyla ilgili enflasyonun dikkate alınacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Uyar, “Sayın Şimşek hedef enflasyon diyorsunuz ama kamu emekçilerine reva görülen zam hedef enflasyonunda altında. Nasıl olacak bu iş? Sen 2024 için yüzde 33 enflasyon hedefi koyuyorsun ama yüzde 26,5 zam veriyorsun. Ayrıca kimse kimseyi kandırmasın, ücretlere enflasyon hedefli zam dayatması bariz bir IMF politikasıdır. İktidarı uyarıyoruz; emekçilerin haklarını hedef alan IMF’siz IMF programından derhal vazgeçin” dedi.

‘İKTİDAR 22 YILDIR İŞÇİLERİMİZE KARŞI SAVAŞ YÜRÜTÜYOR’

22 yıllık AKP iktidarı döneminde, 31 bin 458 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini aktaran Uyar, “Bakın, bu rakam Türkiye’de birçok ilçenin nüfusundan bile fazla. Biz kiminle, nerede savaşıyoruz da bu kadar yurttaşımızı kaybediyoruz? Hangi savaşta bu kadar vatandaşımızı kaybedebiliriz ki. İş yerlerinde 22 yıldır işçilerimize, emekçilerimize karşı bir savaş yürütülüyor. Bu savaşın başında da AKP iktidarı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal sektöründe örgütlü işçi sendikaları arasında başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerine de değinen Uyar, “Buradan, iktidara uyarıyorum. Görüşmelerde olası bir uzlaşmazlık halinde işçilerin grevlerini ertelemeyi aklınızdan dahi geçirmeyin. Bu konuda siciliniz epey bir kabarık. Önümüzdeki günlerde başlayacak bu süreci de yakında takip edeceğiz. MESS grup toplu sözleşmelerinde metal işçilerinin ve sendikaların haklı taleplerinin arkasında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin dört bir yanında işçilerin insan onuruna yaraşır bir ücret ve güvenli çalışma hakkı için mücadele ettiğine belirten Uyar, işçilerin hak arama mücadelelerinde yanlarında olmaya devam edeceklerini söyledi.

UYAR’DAN GÜVENCELİ ÇALIŞMA YAŞAMI İÇİN 9 MADDELİK ÖNERİ

Uyar, son olarak güvenceli bir çalışma yaşamı için yapılması gerekenlerle ilgili CHP’nin önerilerini açıklayarak, şunları söyledi: “Taşeron sömürüsüne derhal son verilmeli, tüm taşeron işçilere hakları olan kadro hakkı verilmelidir. Orta vadeli programda da değindiğiniz; tüm esnek çalışma koşullarına son verilmeli, çalışma yaşamı güvencesizlikten tamamen arındırılmalıdır. Sendika ve toplu sözleşme hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Grev yasaklarına derhal son verilmelidir. İş yerlerinde işçilerimizi, göz göre göre ölüme gönderen bu çalışma rejimine karşı; işçilerimizin bizzat söz ve karar sahibi olduğu yeni bir işçi sağlığı ve güvenliği yasası derhal çıkartılmalıdır. İşçilerimizi koruyan, tamamen güvenceye kavuşturan yeni bir temel iş güvencesi kanunu hayata geçirilmelidir. İşsizlik sigortası fonunun amaç dışı kullanılmasına son verilmeli, fon işsizlerin kullanımına daha çok hizmet edecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Kıdem tazminatından yararlanma şartları yeniden ele alınmalı, tazminat hakkı için süre kısıtlaması kaldırılmalı, tazminat hakkı tüm işçilerimizin rahatça erişebileceği bir hak olmalıdır. Emekçilerimizin sırtındaki vergi yükü hafifletilmeli, bu kapsamda vergi dilimleri ücretli çalışanlarımız lehine yeniden düzenlenmelidir.”

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları