Tekirdağ Milletvekili Yüceer, ölümlü iş kazalarının ardından, Meclis Araştırması açılması istedi...
Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Soma faciası ve Tekirdağ’da yaşanan iş kazalarındaki ölümlerin ardından TBMM Başkanlığına iş kazalarının araştırılması için önerge verdi. Yüceer önergenin gerekçesinde, iş kazalarında Türkiye’nin, Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını belirterek, günde yaklaşık 176 iş kazasının meydana geldiği ülkemizde, her gün 3 işçinin yaşamını yitirdiğini, 5 işçinin de iş göremez hale geldiğini kaydetti. Yüceer, önergesinde, “Türkiye’de bir an önce iş kazalarının sebeplerinin ortaya çıkarılması, önlenmesi alınması gereken kalıcı tedbirlerin belirlenmesi gerekmektedir” dedi.
-Fıtrat değil-
Yüceer, “İş kazaları ve işçi ölümlerinin “fıtrat” ile açıklandığı ülkemizde, işçi ölümlerinin asıl nedeni iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik, düşük ücret, kar hırsı, denetimsizlik ve alınmayan önlemlerdir. AKP iktidarında sıradanlaşan taşeron uygulaması, çalışma hayatında güvencesizlik, hukuksuzluk, ucuzluk ve örgütsüzlüğü de beraberinde getirmiştir. 2002 yılında 387 bin dolayında olan taşeron işçi sayısı, bugün 4 kat artarak 2 milyona dayanmıştır. Türkiye’de bugün 11 milyon 628 bin 806 işçiden, sadece 1 milyon 96 bin 540’ı sendikalıdır” dedi.
-Taşeron sorunu çözülmeli-
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası iş kazalarını, iş cinayetlerini ve meslek hastalıklarını önleyici bir yeterlilikte olmadığını, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana iş cinayetlerinin artarak devam ettiğini belirten Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü: !İş güvenliği konusunda büyük riskler taşıyan taşeron işçisinin sosyal haklardan mahrum bir şekilde çalışmalarının yanı sıra, statüleri ve iş garantileri yoktur. Günümüzde adeta köle gibi çalıştırılan bu işçiler aynı, hatta daha fazla işi emsallerinden çok daha ucuza yaptıkları halde çok daha düşük ücret almakta ve sefalete mahkum edilmektedir. Ucuz iş gücü istihdamı temel gelişme politikası olarak benimsenmekte, sanayi emeğin ucuzluğu üzerinden güçlendirilmeye çalışılmaktadır.”
-Acilen çözülmeli-
Manisa’nın Soma ilçesinde derin üzüntü yaratan, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından iş kazalarının acilen çözülmesi gereken toplumsal bir yara olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Yüceer, “Hızla sanayileşen bir il olan seçim bölgem Tekirdağ’da da ağır sanayi ve fabrikaların sayısının fazla olması iş kazalarını da beraberinde getirmektedir. Son bir hafta içerisinde Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bir fabrikada meydana gelen yangında taşeron bir taşeron işçi hayatını kaybetmiştir. Çorlu İlçesi’nde Trakya Birlik’e ait bin 500 ton kapasitesi bulunan ayçiçeği silosuna temizlik yapmak üzere giren 24 yaşındaki Ünal Töre, 600 ton ayçiçeğinin altında kalarak, yaşamını yitirmiştir. Saray İlçesi’nde de fabrikada, üzerine kumaş balyası devrilmesi nedeniyle bir işçi düşerek ölmüştür” ifadelerini kullandı.
Son olarak İstanbul Kartal’da 3 işçinin iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybettiğini belirten Yüceer, iş kazaları, meslek hastalıkları ve işçi ölümlerinin gerekli işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alındığında yüksek bir oranda engelleneceğini kaydetti. Yüceer, “Türkiye’de iş kazalarının sebeplerinin ortaya çıkarılması, iş kazalarının önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunu sağlanması, alınması gereken kalıcı tedbirlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması gerekmektedir” dedi.
Vişne Haber Ajansı