loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Soma yardımlarının nereye gittiğini sordu

CHP Soma yardımlarının nereye gittiğini sordu
Tarih: 07.07.2014 - 14:36
Kategori: Siyaset

CHP Manisa Milletvekili Özel, AFAD yardımları ve madencilere verilen sözleri sordu...

Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına Soma ve AFAD ile ilgili soru önergeleri verdi.

Manisa Milletvekili Özgür Özel’in AFAD yardımlarına ve madencilere verilen konut sözünün AFAD’ta toplanan yardımlarla yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru önergeleri şöyle:

-Soma Yardımları-

“13 Mayıs 2014 günü Soma’da meydana gelen facianın ardından ölen madencilerin yakınlarına destek amacıyla yapılacak yardımların İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) toplanması kararlaştırılmış ve bu kapsamda 20 milyon TL bağış toplandığı açıklanmıştır.

28 Haziran günü “Soma için yapılan yardımlara” ilişkin AFAD tarafından bir açıklama yapılmış ve toplamda 23 milyon liralık destek toplandığı belirtilmiştir. www.afad.gov.tr adresinden yapılan açıklamada vatandaşların destek olmak istedikleri kampanyaya göre “SOMA”, “SURİYE” ve “BALKAN” yazıp 1866’ya kısa mesaj gönderdikleri belirtilerek,

“28 Haziran itibarıyla 800 bin lira 1866 kısa mesaj numarasında, 22 milyon 330 bin lirası da doğrudan banka hesaplarında olmak üzere toplam 23 milyon 130 bin liralık destek toplanmıştır” denilmiştir.

Bu kapsamda Soma için bağış toplayan Türkiye Odalar Borsalar Birliği(TOBB) 16 milyon 838 bin 164 liralık bağış çekini geçtiğimiz günlerde Recep Tayyip Erdoğan’a teslim etmiş, ancak bu rakamın henüz AFAD hesabına aktarılmadığı AFAD’ın resmi web sayfasından duyurulmuştur.

Kazanın üzerinden geçen 1,5 aya rağmen toplanan bağışlar henüz madenci ailelerine dağıtılmamıştır. Ayrıca, yine Soma’da çeşitli firmaların nakdi ve ayni yardımlar yaptığı ancak bu yardımların madencilere değil de diğer kişilere verildiği iddiaları gündeme gelmiştir.

Bu bağlamda;

1-Soma için AFAD bünyesinde devam eden kısa mesaj kampanyası dışında çek ya da banka hesabı ile yapılan nakdi yardımın miktarı ne kadardır? Bu şekilde toplamda kaç kişi/kurum yardımda bulunmuştur?

2-Bu yardımlardan AFAD’ın banka hesabına henüz aktarılmayanların tutarı ne kadardır? Bunlar ne zaman aktarılacaktır?

3-AFAD bünyesinde 1866 numaraya kısa mesaj ile yapılan yardım kampanyası devam etmekte midir? Kampanyanın ne zaman bitirilmesi düşünülmektedir?

4-AFAD bünyesinde 1866 numaraya kısa mesaj ile yapılan yardım kampanyasında “SOMA”, “SURİYE”, “BALKAN” şeklinde yürütülen yardım kampanyalarının ayrı ayrı tutarları ne kadardır?

5-AFAD bünyesinden toplanan tüm yardımlar ne zaman ve ne şekilde dağıtılacaktır?

6-AFAD dışında firmalar bazında yapılan ayni ve nakdi yardımların denetimleri yapılmakta mıdır? Soma’da ayni ve nakdi yardım yapan bu firmalar hangileridir?

7-Firmalar tarafından Soma’ya yapılan bu yardımlar madencilere ulaşmış mıdır? Hangi tarihte bu yardımlar yapılmış ve kimler eliyle dağıtılmıştır?

8-Firmalar tarafından yapılan yardımların madencilere değil de başka kişilere verildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise konuyla ilgili inceleme yapılmış mıdır?

9-AFAD bünyesinde toplanan bağışların nasıl dağıtıldığı ayrıntılı bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?”

-Madencilere ev sözü-

“Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen facianın ardından gerek Ankara’da Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanalar ile yaptıkları görüşmelerde, gerekse de hükümet yetkililerin Soma’ya yaptıkları ziyaretlerde madencilere ve ailelerine çeşitli sözler verilmiştir.

19 Haziran tarihinde madenciler TBMM Plan Bütçe Komisyonuna bu sözlere ilişkin bir dilekçe sunmuş ve verilen 15 sözü yeniden hatırlatmışlardır. Söz konusu dilekçede yer alan vaatlerden biri de “Ölen madencilerin yakınlarına TOKİ’den ev verilecek.” sözü idi. Nitekim bu söz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından da gerek Soma’da gerekse diğer platformlarda “301 evler” şeklinde defaatle yinelenmiştir. En son geçtiğimiz hafta Sayın Ayşenur İslam Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD), Soma için toplanan yardım miktarının 20 milyon liraya ulaştığını, ölen madencilerin aileleri için konut yapımına ilişkin üç şirketin teklifte bulunduğunu, bu tekliflerin protokole dönüştürüleceğini, her aileye birden fazla ev de düşebileceğini, bunu da AFAD’ın açıklayacağını söylemiştir.

Buna göre;

1. Madenci ailelerine verilen sözlerden biri olan konutlar TOKİ tarafından mı yapılacaktır?

2. Yapılacak konutlarla ilgili teklifte bulunan 3 firma hangileridir?

3. Madenciler için yapılacak konutların AFAD’ta toplanan yardımlardan mı yapılması düşünülmektedir?

4. Eğer Soma için AFAD’ta toplanan yardımlardan bu konutlar yapılacaksa, hükümet yetkilileri tarafından verilen “konut” sözünü bağışta bulunan kişiler yerine getirmiş olmayacak mıdır?

5. Hükümet yetkililerin verdiği “konut” sözü nasıl ve ne zaman yerine getirilecektir? Yapılacak konutların maliyeti nereden karşılanacaktır?”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları