loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Faik Öztark; 'Kur Korumalı Mevduat çözülüyor; nereye gidiyor, neden her ay 11 milyar dolarlık bir dövizi sistemi düzenlesin diye vermek zorunda kalıyorsunuz?'

CHP Sözcüsü Faik Öztark; 'Kur Korumalı Mevduat çözülüyor; nereye gidiyor, neden her ay 11 milyar dolarlık bir dövizi sistemi düzenlesin diye vermek zorunda kalıyorsunuz?'
Tarih: 03.10.2023 - 14:14
Kategori: Siyaset

Faik Öztrak; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı buna ikna etmeyi kim ve nasıl başardı? Ama bu gerçekten başarılmadıysa, bir mayın orada duruyorsa ve bu argümanla ekonomiye yeniden müdahale edilecekse bunun sonuçlarının ne olacağını değerlendirdiniz mi?

CHP Sözcüsü Öztrak, uzun süredir “Faiz sebep, enflasyon sonuç” denerek yönetilen ekonomide, bugün argümandan dönüldüğünü hatırlatarak, “Eğer gerçekten vazgeçildiyse, bu argümanın müellifi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı buna ikna etmeyi kim ve nasıl başardı? Ama bu gerçekten başarılmadıysa, bir mayın orada duruyorsa ve bu argümanla ekonomiye yeniden müdahale edilecekse bunun sonuçlarının ne olacağını değerlendirdiniz mi?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Merkez Bankası’nın bilgilendirme sunuşu için toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

ENFLASYON DIŞARIDAN DEĞİL, YÖNETENLERİN HATASININ SONUCU

Enflasyon içeriden mi dışarıdan mı diye bir tartışmadır gidiyor. Dünyada gıda enflasyonu Ukrayna-Rusya savaşının ardından Mart 2022’de zirve yaptı. O günden bu yana da yüzde 24 düşmüş. Aynı dönemde bizde gıda enflasyonu yüzde 116 artmış. Dolayısıyla, Türkiye’deki enflasyon öyle dışarıdan falan değil, bal gibi içeriden, bal gibi yerli ve milli, yönetenlerin hatasının sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Zaten dünyada enflasyonda Sudan ve Arjantin’le birlikte ilk beşteyiz. Bizim son bir aydaki enflasyonumuz dünyadaki 92 ülkenin yıllık enflasyonundan fazla. Yani, dolayısıyla, burada “Bizdeki enflasyon dışarıdan” demenin gerçekle hiçbir ilgisi, alakası yoktur.

ERDOĞAN EKONOMİ İÇİN BİR MAYIN OLARAK DURUYORSA…

Türkiye çok uzun bir süredir “Faiz sebep, enflasyon sonuç” denen bir argümanın arkasına takıldı. Bu süreçte Hükümet gerçekten de dışarıda her türlü güveni ve itibarı kaybetti. Bugün geldiğimiz noktada, “Faiz sebep, enflasyon sonuç” argümanından sanki vazgeçilmiş gibi… Eğer gerçekten vazgeçildiyse, bu argümanın müellifi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı buna ikna etmeyi kim ve nasıl başardı? Bunu bize bir anlatırsanız çok memnun olacağız. Ama bu gerçekten başarılmadıysa, bir mayın orada duruyorsa ve bu argümanla ekonomiye yeniden müdahale edilecekse bunun sonuçlarının ne olacağı konusunda da sizin değerlendirmenizi almak isterim.

MERKEZ BANKASI’NDA KIYIMA UĞRAYAN PERSONEL

Merkez Bankası’nın kanununda “Merkez Bankası’nın merkezi Ankara’dadır” yazar. Şu anda, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınan birimleri var ve bu çerçevede, kıyıma uğrayan çok değerli Merkez Bankası mensupları var. Dolayısıyla, bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

125 MİLYAR VAR DEDİĞİNİZ REZERV ASLINDA 67 MİLYAR DOLAR AÇIK VERİYOR

Son olarak, rezerv meselesi... 125,5 milyar dolarlık bir rezervden bahsediyorsunuz ama bunlar brüt rezerv. SWAP’lar hariç net rezervlere baktığımız zaman, buradaki açığımız artmaya devam ediyor ve şu an yaklaşık 67 milyar dolar ve son bir hafta on gün içinde de bu açık 8 milyar dolar civarında arttı. Bu, net rezervlerin sizin için hiçbir anlam ı yok mu ve SWAP’lardaki bu artışla birlikte orta ya çıkan brüt rezerv artışının sürekliliği konusunu ya da verdiği güven konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÇÖZÜLEN KKM NEREYE GİDİYOR?

Son olarak, Kur Korumalı Mevduat çözülüyor; nereye gidiyor, neden her ay 11 milyar dolarlık bir dövizi sistemi düzenlesin diye vermek zorunda kalıyorsunuz? Bu konuda da bizi aydınlatırsanız çok teşekkür ederiz.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları