loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak: Böylesi bir yönetimin elinde düşmanı dışarıda aramayacaksınız

CHP Sözcüsü Öztrak: Böylesi bir yönetimin elinde düşmanı dışarıda aramayacaksınız
Tarih: 02.11.2020 - 15:00
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:
"-Gün İzmir ve hemşerilerimizle dayanışma günüdür. Bir kez daha yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Arama kurtarma çalışmalarını yürüten, fedakar ekiplerimizin gayretleri her şeyin üstündedir. Kendilerine teşekkür ediyoruz. 

-İmar kanunu imar mevzuatnın aynısı. 85'ten beri yürürlükteki yasa 35 kez değişmiş. Son 18'i AK Parti iktidarlarında yapılmış. En son 2018'de seçimden önce imar affı çıkarılmış. Gerekçelerinden biri önemliydi. Bu aftan gelecek paralar afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinde kullanılacaktı. Yıkılan binaların da aftan yaralandığını duyuyoruz. 

-Elazığ depreminden sonra pekçok öneride bulunduk. Aktif fay hatlarında yerleşime izin vermemeliyi zdemiştik. 

-685 bin konutun riskli yapı olduğunu cumhurbaşkanın kendi programı söylüyor. Tüm yapı stokunu gözden geçirmek gerekiyor. İstanbul için şimdiden kriz masası oluşturmalıyız, iletişim ve ulaşım altyapısını depreme hazırlamalıyız, dedik. 

-Kaynakları bu işe sefeber edecek her türlü düzenlemeyi destekleriz. Kaynak ve finansman var. İmar affından toplanan paralar bu işler için kullanılacaktı hani? Bu iş için kullanılmadığına göre nereye gitti? Deprem vergisi, ÖTV'ler nereye gitti? Toplanan ÖTV 35 milyar dolar. 

-Erdoğan milletten kopmuş. Erdoğan her şeyin başında durması gereken kişi. Depremde işin başında durması gerekirken il il dolaşıp miting yapıyor. Enkaz altında bebekler var, kongrelere giderken müzikler çalıyorlar. 

-Milli bayramların coşkuyla kutlanmasına izin vermeyen sarayın kibirli kişisi iş kongrelere gelince yasak dinlemiyor. Milletimiz riyakarlıkları görüyor. Sandık geldiğinde bunların alayını evlerine gönderecek.

-Erdoğan'ın sinirleri iyiden iyiye bozuldu. Kavga etmediği bir kendisi kalmıştı kendi kendiyle kavga etmeye de başladı.

-Erdoğan, 'Vesayetçi zihniyetin en çok ihmal ettiği alanlardan biri afetlere dayanıklı yapı inşasıdır' dedi. İstanbul'u 25 yıl, ülkeyi 18 yıldır yöneten kim, Erdoğan. Deprem vergileriyle 35 milyar dolar toplayıp hesabını vermeyen kim? İstanbul'a ihanet ettik, diyen kim, Erdoğan.

-Depremin üzerinden 24 saat geçmeden vesayet edebiyatı yapıyor. Vesayet zihniyeti nedir söyleyelim. Vesayet bir avuç atanmışın, seçilmiş vekillerin önüne geçirilmesidir. 

-İçine düştüğü kibir hastalığı Erdoğan'ı yiyip tüketmeye başladı. Sağlıklı bir ruha halini görmüyoruz. İktidarda olduğunu unutmuş. Depremi kenara itip gittiği partisinin il kongresinde inanılmaz şeyler anlatıyor. 

27 yılda 251 milyar dolar, son 18 yılda bütçeden yapılan 491 milyar dolar fazi ödemesi yapılmış.

-Erdoğan iş başı yaptığında 1 dolar 1,6 TL idi. TL tarihin en değersiz seviyesinde. Erdoğan sayesinde.50'den 2002'ye 52 yılda ekonomi toplam 44 milyar cari açık vermiş. Erdoğan'ın yönetiminde 18 yılda verilen cari açık 556 milyar 708 milyon dolar. 

-Ülkeyi kur-faiz-cari açık şeytanına batıranları arıyorsunuz. Sayın Erdoğan aynaya bakınız. 

-Sarayına bekçilik eden ortağıyla da kavga ediyor artık. Küçük ortak askıda ekmek kampanyası başlatmıştı. Erdoğan'dan fırçayı yemekten kurtulamadı.

-Dövizle borçlanmanın önün Erdoğan açtı. Türkiye dünyada en kırılgan 5 ekonomi arasına girdi. Reel sektörün net döviz borcu 162 milyar dolar. Sadece son iki ayda devalüasyondan dolayı borçlar 159 milyar arttı.

-Merkez Bankası'nın eylül ayında net rezervler eksi 49 milyar dolar. Böylesi bir yönetimin elinde düşmanı dışarıda aramayacaksınız. Bu kafa Düyun-u Umumiye'yi getirir. 

-Ülkemizin geleceğini kene gibi emen bu iktidarın verebileceği bir şey kalmamıştır. Liyakatlıların elinde kurumsal altyapısı güçlü, istisaşareye açık bir yönetim anlayışı ile yapısal reformlarla güçlendirilmiş, ayakları yere basan programın uygulanması gerekir. 

-Doğu Akdeniz'deki sorunlarımızı bir tek Yunanistan'la çözemeyiz. Bölge ülkeleriyle yapıcı diyalog kurmak zorundayız. Mısır'la, Suriye ile diyaloga girin, diyoruz. 

-Suriye'nin sorunlarının o ülkenin toprak bütünlüğü içinde çözülmesi temel arzumuz. Ülkemizdeki Suriyelilerin barışa kavuşan vatanlarına geri dönmesi de tercihlerimizden biridir.  

-Dayanıksız binaların tespitin kimin yapacağı konusunda belirsizlik var. Önlemleri kimin alacağında da sıkıntı var. İzmir'de belediyelerimiz hasarlı binaları tespit için girişimde bulunmuş. 

-İmar olayı en önemli meselelerdendir. Kentsel dönüşüm en büyük fırsatlardan da biridir. İktidar bu fırsatı kaçırmıştır. Her siyasetin kendine göre yoğurt yiyişi var. Hükümet rezidanslara, aleışverişe önem vermiştir. CHP iktidara geldiğinde en önemli önceliği kentsel dönüşüm olacaktır. 
 
-Belediye başkanlığı yapan Erdoğan deprem riskini çok iyi biliyor. Neden merkezi hükümette yönetimi aldıktan sonra kentlerde yeniden yapılandırmaya ağırlık vermek yerine AVMlere ve rezidanslara ağırlık verd? 
-İmar afları aslında kaçak yapıların affı. Bu tür afları getirecekseniz kaçakların önüne geçmeniz lazım. İmar affı imar seferberliği şeklinde olmalı, kaçak affı şeklinde değil. 
-Bütçenin önceliği faizciler, saray ve yandaşlar. Bütçede ülkenin içinde olduğu buhran yok. Bütçede depremlerin hasarlarının önlenmesine ilişkin yatırımlar da yok. Bütçenin yenidne ele alınıp ülkenin gerçeklerine göre düzenlenmesi gerekiyor. Bütçede öncelik salgın döneminde işsiz kalan yurttaşlara, borcunu ödeyemeyen çiftçilere, depremin yaralarını sarmaya verilmeli.
 
 
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları