loading
close
SON DAKİKALAR

CHP yolsuzlukların araştırılması için komisyon istedi

CHP yolsuzlukların araştırılması için komisyon istedi
Tarih: 15.04.2013 - 20:45
Kategori: Siyaset

CHP'li Akif Hamzaçebi, yapılan yolsuzlukları araştırmak için AKP hükümetleri dönemi dahil olmak üzere bir komisyon kurulması önerisini TBMM Başkanlığına bu hafta içinde sunacaklarını açıkladı...

Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Sayın Başbakan’ın 2001 krizinde bankacılık sisteminde yaşananlarla ilgili olarak bir Meclis araştırma komisyonu kurulması önerisi Türkiye’nin gündeminde yer aldı” diyerek şöyle devam etti:

“Bu komisyonla ilgili olarak TBMM’de CHP Grubu’nun görüşü olumlu olacaktır. Komisyon kurulmasına CHP olarak destek vereceğiz. Biz gerek bankacılık sisteminde yaşananların gerekse yolsuzlukların hepsinin üzerine gidilmesi, hepsinin araştırılması gerektiği görüşündeyiz. Yolsuzluk deyince onu belli bir hükümet dönemiyle sınırlı tutmak AKP hükümetlerini onların yönetim dönemlerini bundan ayrı tutmak mümkün değildir. Bu çerçevede CHP Grubu olarak biz de yolsuzlukları araştırmak üzere bu hükümet döneminde yapılan yolsuzluklar da AKP hükümetleri döneminde yapılan yolsuzluklar da dahil olmak üzere araştırmak üzere bir komisyon kurulması önerisini TBMM Başkanlığına bu hafta içinde sunacağız.”

“Sayın Başbakan’a kendi vermiş olduğu birtakım sözlerin gereğini yapıp yapmadığını sormak istiyorum” diyen Hamzaçebi, “TBMM 2003 yılında Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ve 25 arkadaşının vermiş olduğu bir teklif ile yolsuzlukları araştırma konusunda bir komisyon oluşturuldu. TBMM Başkanlığına sunulan şu rapor ortaya çıktı. Yolsuzlukların sebeplerinin sosyal ve ekonomik boyutlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin alınmasıyla ilgili bir araştırma komisyonu raporu. Acaba bu iddialar ile ilgili olarak bu komisyon raporu ile ilgili olarak Sayın Başbakan ve hükümet ne yapmıştır? 10 yıl geçti aradan. 10 yıl geçti, bu rapor unutuldu” dedi.

Başbakan’ın 13 Şubat 2007 tarihinde AKP Grubunda yaptığı açıklamaya değinen Hamzaçebi, “Yolsuzluğun en büyük kalemini kırdık, dedi. Yolsuzluğun en büyük kalemi olarak Sayın Başbakan akaryakıt yolsuzluğunu ifade etti. Başbakan’a soruyorum. Tam 38 milyar dolarlık bir akaryakıt kaçaklığını kamuoyuyla paylaştınız. Ne yaptınız bu raporla ilgili. Sormak istiyorum. Hiçbir şey yapılmamıştır” diye konuştu.

Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun raporuna dikkat çeken Hamzaçebi, “Bu raporda 28 Şubat’ın ekonomik maliyeti başlıklı bir bölüm var. Bu bölümde yer alan bir iddiaya göre Türkiye 2002-2008 döneminde IMF’den pahalı borçlanmıştır. Raporda yer alan bilgilere göre 2002-2008 döneminde Türkiye IMF’den 48.7 milyar dolar borç almıştır. İlginç olan nokta bu 48.7 milyar dolarlık borçlanmanın 10 milyar dolarlık kısmının 2005 yılında yapılmış olmasıdır. Raporda bu yok tabii. Onu ben söylüyorum” dedi.

-SORULAR-

Bir soru üzerine Hamzaçebi, “Bizim önergemiz yolsuzlukların Türkiye’deki yolsuzlukların büyükşehir belediyeleri dahil, bütün yolsuzlukların araştırılmasına yöneliktir. Eski dönem yeni dönem AKP öncesi AKP sonrası diye herhangi bir ayrım yok. AKP dönemi uygulamaları da dahil olmak üzere Türkiye’deki yolsuzlukların yolsuzluk iddialarının araştırılmasıdır. AKP önergesi de eğer yolsuzlukların araştırılması konusunda ise benim yolsuzluğum iyidir senin yolsuzluğun kötüdür diye bir anlayış herhalde yoktur. Yolsuzluk yolsuzluktur. Yolsuzlukları inşallah hep beraber araştırırız” dedi.

-“GERÇEKTE YARGILANAN FAZIL SAY’IN ŞAHSINDA ÖMER HAYYAM’DIR”-

“Fazıl Say’a verilen cezayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Gerçekte yargılanan Fazıl Say’ın şahsında Ömer Hayyam’dır. Düşünce özgürlüğüdür, ifade özgürlüğüdür. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü mahkum edilmiştir. Ortadan kaldırılmıştır. Ömer Hayyam mahkum edilirken sıranın ne zaman Cemal Süreyya’ya geleceğini merak ediyorum doğrusu” dedi.

“Bakan Bayraktar ile kanser hastasının diyoloğunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Bir niyetin yanlış ifadesi olarak değerlendiriyorum ama sonuçta o kızımız tabii ki orada rencide olmuştur. Ben de üzüldüm. Ben de çok üzüldüm” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları