loading
close
SON DAKİKALAR

CHP yüzde 26’lık ‘gri’nin peşinde

CHP yüzde 26’lık ‘gri’nin peşinde
Tarih: 08.12.2013 - 13:44
Kategori: Söyleşi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, yüzde 26’lık oranın ''AKP’den kopuş'' anlamına geldiğine dikkat çekti...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, yüzde 26’lık oranın “AKP’den kopuş” anlamına geldiğine dikkat çekerek, “Biz bu yüzde 26’lık memnuniyetsiz kesime çok yakınız, onun için halka dokunan, yönetebilirliği olan ve proje üretebilecek adaylar göstereceğiz” dedi.

CHP’nin yerel seçimlerde “sağdan da oy alabilecek aday” arayışına yönelmesi parti örgütlerinde tartışma yaratırken parti yönetiminin bu tavrının altında “gri oylar” olarak ifade edilen kararsız seçmen oranının yüzde 26’ya yükselmesinin yattığı ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, son anket sonuçlarına göre, geçen seçimler öncesinde yüzde 10-11’ler düzeyinde olan kararsız seçmen oranının ilk kez yüzde 26’lara kadar yükseldiğini belirterek, “Bu AKP’den memnuniyetsizlik anlamına gelir. Biz bu memnuniyetsiz kesime çok yakınız. İlla da sağ aday gibi bir arayışımız yok, ama bölgesinde sevilen insanları aramıza katmak istiyoruz” dedi.

CHP yönetimi, 22 Aralık’ta yapılacak olan Parti Meclisi’nde, 350 dolayında yeni belediye başkan adayını açıklamaya hazırlanıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti içinde aday belirleme süreciyle ilgili oluşturulan 5 MYK üyesinden oluşan komisyon üyeleriyle önceki gün geniş kapsamlı bir toplantı yaparak, bazı yerlerde aday belirleme yöntemlerini gözden geçirdi. CHP kulislerinde, Adana’da MHP kökenli Aytaç Durak, Hatay’da yine ülkücü kökenli olan ANAP ve DYP’den İskenderun Belediye Başkanlığı’na seçilen Mete Aslan, Bursa’da ise yine merkez sağ kökenli İnşaat Odası Başkanı Necati Şahin’i aday gösterme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Ankara’da da “sağ” aday arayan CHP yönetimi, MHP’li Mansur Yavaş’tan olumsuz yanıt alması nedeniyle arayışını sürdürüyor. Grup Başkanvekili Muharrem İnce’ye, örgüt ve milletvekilleri destek vermesine karşın, genel merkez yönetimi henüz vize vermiş değil. Genel Merkez yönetiminin İnce’nin yanı sıra, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve işadamı Cengiz Yıldırım Topel’le ilgili kamuoyu yoklamalarını sürdürüyor. CHP yönetimi, parti tabanından “sağ” adaylara tepkiyi kesmek için “sağ başkanlara, sol başkan yardımcısı” formülünü yaşama geçirmeyi planlıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise 2014 yerel seçimlerinde mutlaka iktidar yolunu açacak bir oy oranına ulaşma hedefi koyduklarını, bu nedenle bölgesinde sevilen, “Proje üreten, halka dokunan, yönetebilirliği olan” adaylara listelerinde yer vereceklerini ifade etti. Toprak, şu görüşlere yer verdi:

“İlla da sağ aday olsun diye bir mantıkla yola çıkmıyoruz. Ama bölgesinde sevilen adayların aramıza katılmasından mutlu oluyoruz, aramıza katmaya çalışacağız. CHP’nin oy oranını artıracak bir aday olursa, gerekirse biz gidip teklif edeceğiz. CHP’yi içselleştirmiş, daha önce siyasete girmemiş insanları siyasete çekmeye çalışacağız. Bu seçimlerden, CHP olarak başarıyla çıkacağımızı görüyorum.”

‘Gezi aday yaptı’

CHP olarak adaylarını AKP’ye göre belirlemediklerini, ancak AKP’nin açıklanan adaylarına bakıldığında yeni yüzler görünmediğini belirten Toprak, “AKP kendi pozisyonunu idare etmeye çalışıyor” görüşünü dile getirdi. Toprak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i ima ederek, “Örneğin Gezi süreci öncesinde aday gösterilmeyeceği belirtilen isimleri, şimdi aday göstermek zorunda kalmış görünüyorlar. Bakan ve milletvekillerini sahaya sürerek oy almaya çalışıyorlar” diye konuştu. Yapılan son anketlere göre kararsız seçmen sayısının yüzde 26’ya ulaştığını ve bu “gri oyların peşinde” olduklarını belirten Toprak, “Bu kararsız seçmen oranında hiç olmadığı kadar bir artış demek. CHP olarak biz bu kesimin beklentilerini karşılamak istiyoruz. Çünkü biz o yüzde 26’ya çok yakınız” görüşünü dile getirdi. CHP olarak bu kararsız seçmeni yanlarına çekmek için “ince eleyip sık dokumak” zorunda olduklarını ifade eden Toprak, insanların oy tercihinde belirleyici olan “ekonomi” konusunda yurttaşlara güven veren bir politika ortaya koymak zorunda olduklarnı ve bunun için de “ekonomi ve dış politikada acil eylem planı”nı ortaya koymak zorunda olduklarını ifade etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları