loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den +18 için destek bekleyen AKP'ye yanıt

CHP'den +18 için destek bekleyen AKP'ye yanıt
Tarih: 01.11.2012 - 12:48
Kategori: Siyaset

CHP sözcüsü Haluk Koç, seçilme yaşının 18'e düşürülmesi içni partisinden destek bekleyen AKP'ye 'Dayatma devam ediyorsa uzlaşma olmaz' dedi.

ANKARA - Meclis’te ‘referandum eşiğinde’ kabul edilen Cumhurbaşkanı tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e iade edilen erken yerel seçimlere ilişkin Anayasa değişikliği’nin muhalefetin tam destek vermemesi nedeniyle rafa kaldırmak zorunda kalan AKP, seçilme yaşının 18’e indirilmesini öngören Anayasa değişikliğinde ise muhalefetin desteğini aramaya devam ediyor.

MHP’nin desteklemediği değişiklik için CHP’den yanıt bekleyen AKP, CHP’nin gündeme getirdiği ‘21 yaş’ önerisine de ‘yeşil ışık’ yaktı. Bunun üzerine gözler CHP’ye çevrilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, AKP’nin konu hakkındaki görüşünün kesin olmadığının belirterek, “Başbakan’ın dayatması devam ediyorsa hiçbir konuda uzlaşma olmaz. Söz konusu bile değil” dedi.

Seçilme yaşını 25’ten 18’e düşüren, askeri okul öğrencileri ile silah altındaki erbaş ve erlerin de oy kullanabilmelerine imkan tanıyan anayasa değişiklik teklifi AKP’li milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunuldu.

MHP’nin desteklemediği öneriyle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 yaş yerine 21 yaşa sıcak bakabileceklerini söyledi. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise “18 yaş dedik ama biri örneğin, ’18 değil, 20, 21 olsun’ diyorsa, bunların hepsi konuşulabilir” açıklamasını yaptı. Radikal’e CHP’nin konu hakkındaki kararını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, şunları söyledi:

AKP ile ortak bir platformda davranmanın imkansız “AKP ne söylediğini bilsin. Yani ne yapmak istiyor? Başbakan’ın dayatması devam ediyorsa hiçbir konuda uzlaşma olmaz. Söz konusu bile değil. AKP ile AKP tarzı ilişki kurmak mümkün değil. Yani çarpıtarak, kendi söylediklerinin kabul edilmesini uzlaşma kabul ederek, böyle bir sürecin içine girmenin doğru olmadığını daha önce de söyledik. Sadece yaş burada konu değil. Silahlı Kuvvetler’de er- erbaşların oy kullanması kışlada, fantazi gibi gözüken bir sürü konu var orada. Bütün bunları çok dikkatli değerlendirmek lazım. Onun için ezbere konuşmak olmaz. Ama Başbakan’ın üslubuyla, Başbakan’ın dayatmasıyla Başbakan’ın mantığıyla TBMM’de AKP ile ortak bir platformda davranmanın imkansızlığı ortada.”

Başbakan perekendeciliğe soyundu

Koç, AKP Grup Başkanvekili Canikli’nin ”Kabul etmeleri halinde, askerlik şartı kalabilir de kaldırabiliriz de” açıklamasıyla ilgili de “Varsayımlar üzerine yorum yapmak yanlış. AKP önce ne söylediğini bilsin. Neyin olup neyin olmayacağını biz kendimiz kararlaştırırız” dedi. AKP’nin konuyu kesinleştirmek gibi bir tavrının olmadığını vurgulayan Koç, “Başbakan’ın konuşma üslubuna ve dayatma kültürünü ısrarma sürdürmesine bakarsanız, söylediklerimde haklıyım” diye konuştu. Koç, “Anayasa zaten toptan olarak görüşülüyor. Yeni bir anayasa çalışmaları bütün partilerden eşit katılımla bir komisyonda değerlendiriyor. Nedir Başbakan’ı telaşa düşüren, perakendeciliğe soyunduran? Parça parça bir anayasa değişikliği talebi kafasında kendi bireysel arzularına göre anayasa değişiklikleri yapıyor. Ve buna özel olarak yanaşmıyoruz” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları