loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den 2. öğretimliler için kanun teklifi

CHP'den 2. öğretimliler için kanun teklifi
Tarih: 14.09.2012 - 17:31
Kategori: Eğitim

CHP'li Haydar Akar, ikinci öğretim öğrencilerinden de harç alınmaması için kanun teklifi verdi...

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi vererek, ikinci öğretimlerde okuyan öğrenciler için de harçların kaldırılması gerektiğini ifade etti

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi. Akar, yükseköğretimde yaşanan en önemli sorunların başında, öğrencilerden tahsil edilen katkı paylarının olduğunu belirterek, Devletin maddi durumu ödemeye uygun olmayan öğrencilere kredi ismiyle verdiği desteğinde geri ödeme zorunluluğu da düşünülürse harçların her koşulda tahsil edildiği görülmektedir” ifadelerine yer verdi. 2012/3584 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile birinci öğretim ile açık öğretim öğrencilerinden alınmakta olan öğrenci katkı payının kaldırıldığını dile getiren Akar, aynı şekilde ikinci öğretimlerin harçlarının da kaldırılması gerektiğini kaydetti.

“Eğitim ve öğretim hakkı parasızdır hükmüne aykırı”

İkinci öğretimde eğitimlerine devam eden öğrenciler ve ailelerinin harçların kaldırılmasından yararlanmayacakları için üzüntü duyduklarını dile getiren Akar, “İkinci öğretimde eğitimlerini sürdüren öğrencilerin harçları, birinci öğretimde eğitimlerini sürdüren öğrencilerden kat kat fazladır. Yaklaşık 1 milyon 532 bin birinci öğretim öğrencisi ile 1 milyon 951 bin açık öğretim öğrencisinin harçları kaldırılırken, ikinci eğitim de okuyan öğrencilerin harçları oldukça yüksek olmasına rağmen kaldırılmamıştır. Anayasamızda; Her Türk vatandaşının temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanacağı ve Devlet organlarının ve idare makamlarının bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda olduğu belirtilmektedir. Ayrıca yine 1982 Anayasasında “Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi “başlıklı 42’nci maddesinde “Devlet okullarında parasızdır “hükmüne aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenlerle harçların ve öğrenim bedellerin kalkması düşünülerek ilgili kanunlarda değişikliğe gidilmiştir” ifadelerini kullandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları