loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den AKP'ye anayasa mesajı

CHP'den AKP'ye anayasa mesajı
Tarih: 03.11.2011 - 18:59
Kategori: Siyaset

Rıza Türmen, parti olarak iyi niyetlerini masanın üstüne koyduklarını, diğer partilerin de aynı yaklaşımı göstermeleri halinde mesafe alınacağını belirtti.

CHP Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında bugün olağanüstü toplanarak anayasa çalışmalarını masaya yatırdı. Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda CHP'nin Uzlaşma Komisyonu üyeleri Konya Milletvekili Atilla Kart ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen, milletvekillerini bilgilendirdi. 

Grup toplantısından sonra kameraların karşısına geçtiler

Grup toplantısından sonra TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Kart ve Türmen, milletvekillerine yürütülen çalışmalar konusunda bilgi verdiklerini ifade ettiler. Kart, anayasa değişikliği konusunda AKP'nin samimi olup olmadığı konusunda ciddi kaygılarının olduğuna işaret ederek, "Grup toplantısında Sayın Genel Başkanımızın bilgi ve talimatları doğrultusundaki 3 temel başlığı sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi. Anayasa değişikliği sürecine CHP Grubu'nun büyük önem verdiğini kaydeden Kart, Uzlaşma Komisyonu'ndaki her süreci Genel Başkan, MYK ile paylaştıkları gibi Meclis Grubuyla da paylaşacaklarını belirterek, "Bu süreç Meclis Grubuyla, MYK ile PM ile birlikte yürüyecektir, bir ortak akıl çerçevesinde yürüyecektir" dedi.

'AKP yönetiminin samimiyeti konusunda ciddi kaygılarımız var' 

Anayasa değişikliği sürecinde AKP yönetiminin samimi olup olmadığı konusunda ciddi tereddütlerinin olduğunu kaydeden Kart, şöyle dedi: "Anayasa'nın 113 maddesi değişmiş ama Türkiye'de ihtilal ruhu, hukuku varlığını koruyor. Bu alt hukuktan kaynaklanıyor. 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983, 688 kanun 90 KHK bunların 300 civarında olanı temel kanun. Bunların 150'si yürürlükte, hangi yasalar bunlar; Siyasi Partiler Yasası, seçim mevzuatı, baraj olayı, toplantı gösteri ve yürüyüşleri, Polis Vazife ve Selahiyet Yasası gibi örgütlenme ile ilgili yasalar. Bu yasaların değişmesine ihtiyaç var. Barajın değişmesine ihtiyaç yok mu, bugün Güneydoğu sorununun temelinde yüzde 10 barajı yatmaktadır. İnanıyoruz ki baraj yüzde 4-5'lere düşürüldüğü zaman Kürt sorununun, Güneydoğu sorununun çözümünde ciddi bir mesafe alınacaktır. Bunu engelleyen siyasi iktidar. Kendi kişisel, siyasi hesapları sebebiyle engelliyor. Milli irade hırsızlığı yapıyor. Bunu yapmamış olsa alt hukuk konusundaki ısrarlı önerilerimize yani bu ihtilal hukukunun 12 Eylül 1980 -6 Aralık 1983 ihtilal hukukunun değişmesi konusunda paralel olarak değiştirilmesi konusundaki bu ısrarlı önerilerimize neden karşı çıkar?"

Anayasa çalışmalarında yargının önemli bir fonksiyonu olduğuna inandıklarını vurgulayan Kart, "Anayasa değişikliği çalışmasında yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. CHP olarak bu üç temel konu üzerindeki görüşmelerden sonra ifade edilen iradeyi sizlerle paylaşmış oluyoruz" dedi. 
 
'Komisyondan çekilme şeklinde bir iradeden söz etmiyoruz' 

Bir basın mensubunun, "Kaygılarınızdan bahsettiniz, komisyondan çekilme gibi bir tavır mı sergileyeceksiniz" sorusuna Türmen, "O nereden çıktı" derken Kart da, "Komisyondan çekilme şeklinde bir iradeden söz etmiyoruz" dedi. Alt hukuk düzenlemelerinin yapılmasını istediklerini ifade eden Kart, şöyle dedi: "Biz siyasi parti gruplarının yerine geçip alt hukuku inşa edelim demiyoruz, böyle bir yetkimiz olmadığını biliyoruz, bunu hangi organların yapacağı belli, ama nedir, TBMM bizlere yeni anayasa yapma misyonunu vermiş. O zaman uzlaşma Komisyonunun çalışmalarının kalıcı olabilmesi için alt hukuk yani 12 Eylül'ün ihtilal hukukunun da değişmesi zorunluluktur diyoruz. Bu değişikliği yapmadığı zaman halkı kandırmış oluruz. Biz ısrarla bu süreci birlikte götürmenin hayati önem taşıdığını ifade ediyoruz."

AKP'nin tutumundan yakınan Kart, "Siyasi iktidar bu konuda tutarlı olmayan bir yaklaşım içinde, bundan rahatsızız. Bu kaygımızı dile getiriyoruz" dedi. "Biz meşru yapılanma içerisinde ne yapacak yapacağız, bu sürece ben katılmam diyemeyiz, katılmayıp ne yapacağız" diyen Kart, "Biz katılacağız, yerine göre hakem olacağız yerine göre belirleyici aktör olacağız" diye konuştu. 
 
'Biz tango yapmak istiyoruz' 

"Hep birlikte çalışmak zorundayız" diyen İzmir Milletvekili Rıza Türmen de, "İyi niyetimizi masanın üstüne koyduk. Diğer partilerden aynı yaklaşımı görürsek mesafe alırız. Bu tek taraflı tango değildir, tango yapmak için birden fazla tarafa ihtiyaç vardır, iki kişiye en azından. O nedenle biz tango yapmak istiyoruz siyasi iktidar da tango yapmak isterse güzel bir dans çıkar ortaya" dedi. Türmen'in bu sözlerine Kart da, "Biz halay çekmek istiyoruz, sadece tango değil, halay da çekmek istiyoruz" diyerek karşılık verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları