loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den hasta sevki konusunda kanun teklifi

CHP'den hasta sevki konusunda kanun teklifi
Tarih: 03.12.2012 - 17:34
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP'li Nurettin Demir hasta sevkini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir kanun teklifi verdi...

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, TBMM Başkanlığına, Sağlık Bakanlığı dışındaki resmi sağlık hizmeti sunucularına yapılan doğrudan müracaatlarda, ilgili sağlık hizmeti sunucusunda tedavinin sağlanamaması halinde, hasta diğer resmi sağlık hizmeti sunucularına sevk edilmesini içeren “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında kanun teklifi verdi

Demir'in kanun teklifi:

"SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

EK MADDE 8- Sağlık Bakanlığı dışındaki resmi sağlık hizmeti sunucularına yapılan doğrudan müracaatlarda, ilgili sağlık hizmeti sunucusunda tedavinin sağlanamaması halinde, hasta diğer resmi sağlık hizmeti sunucularına sevk edilebilir.

Sevk edilen hastanın yol, gündelik ve refakatçi Kurum tarafından karşılanır. Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunan tüm kişiler ayrım yapılmaksızın bu fıkra kapsamında değerlendirilir.”

MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GEREKÇE:

Hastalıkların oluştuğu durumlarda kişilerin ileri tetkik ve tedavileri için üst kurumlara ya da bazı vakalarda üniversite hastanelerinden üniversite hastanelerine sevki yapılmaktadır. Tedavi hangi aşamada olursa olsun, “sosyal devlet” olan ülkemizde “insanlara devletin yardımcı olması” asli görevleri arasındadır.

Ülkemiz genelinde sağlık hizmeti veren kurum olanaklarının yetersiz kalması, talebi karşılayamaması, sağlık kurumlarının teşhis ve tedaviye yönelik kullanılan tıbbi cihaz gereksinimi nedeniyle, ileri teknolojili sağlık hizmetlerinin sunumunun yaygınlaştırılması, kalite ve etkinliğinin artırılması ile ulaşılabilirliğin sağlanması amacıyla, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde “hizmet alımı” yöntemine başvurulmaktadır.

Her hastalığın klinik seyri farklı seyretmekte bu nedenle de ileri tetkik ve tedavileri de farklı yapılmaktadır. Bu nedenle de kurumlar arası sevkleri zorunlu olmaktadır. Hali hazırdaki kanunla hastalar ikinci basamağa sevk edilirken, Devlet refakatçi ve hastanın harcırahını yani yol yemek vs. masraflarını kısmen karşılarken, üçüncü basamaktan üçüncü basamağa (üniversiteden üniversiteye) olan sevklerde refakatçi ve hasta harcırahını ödememektedir.

Ülkemizde her üniversite hastanesi aynı cihaz ve donanıma sahip olmadığı gibi, yetişmiş, konuyla ilgili uzman doktor eksikliği de yaşanabilmektedir. İşte bu nedenlerle bazı hastaların daha donanımlı bir üst üçüncü basamak üniversite hastanesine sevki gerekebilir.

Kurumda yetişmemiş ya da sık sık değişen elemanlar nedeni ile sevkler uygun yapılmadığından ikinci ve üçüncü basamakta hizmet almak zorunda kalan hastalar, (yataklı tedavi kurumlarında) gereksiz birikmelere, polikliniklerde ise aşırı yığılmalara neden olmakta ve bu durum sağlık kurumlarının hizmet sunumunu olumsuz yönde etkilemektedir
Memurun eş ve çocuklarının hastalanması halinde ise, kurumu tarafından yeterli sayıda nüsha içeren hasta sevk kağıdı düzenlenerek gönderilmesi bu sevklerde yaşanan sıkıntıları oluşturan bir diğer unsurdur.

Sağlık Bakanlığı dışındaki resmi sağlık hizmeti sunucularına yapılan doğrudan müracaatlarda, ilgili sağlık hizmeti sunucusunda tedavinin sağlanamaması halinde, hasta diğer resmi sağlık hizmeti sunucularına sevk edilmelidir.

Sevk edilen hastanın yol, gündelik ve refakatçi masrafı “kurum” tarafından karşılanmalıdır. Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki tüm kişiler, ayrım yapılmaksızın “EK MADDE 8” kapsamında değerlendirilmelidir.

Bahsedilen nedenlerden dolayı, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” hazırlanmıştır."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları