loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den insan hakları ihlâli çetelesi

CHP'den insan hakları ihlâli çetelesi
Tarih: 01.11.2012 - 18:52
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP, Ağustos ayında yapılan insan hakları ihlâllerini teşhir etti...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ağustos ayında ihlal edilen insan haklarını açıkladı. Raporda gün gün insan haklarına aykırı olaylar teşhir edildi.

Raporun giriş kısmında şu açıklamalara yer verildi:

"Türkiye son aylarda neredeyse her gün ölüm haberlerine uyanıyor. Sadece ülkenin Doğu ve Güneydoğu’sundan değil, hemen her bölgeden bu trajik haberlerin gelmesi üzücü olduğu kadar düşündürücüdür de. Dünyanın her yerinde, iktidarı elinde tutanlar, bu tür hadiseler karşısında oturup düşünür, bir çözüm yolu arar ve derhal uygular. Hiçbir iktidarın yurttaşlarının ölümüne, yaralanmasına, yerinden edilmesine, işkence görmesine göz yumma hakkı olamaz. Ancak ne yazık ki AKP iktidarı ölümlerin değil, ölüm haberlerinin önüne geçmek için elindeki tüm baskı mekanizmalarını devreye sokmuş durumda. Hemen her konuşmasının odağına muhalefeti ve basını koyup demokrasinin olmazsa olmaz bu iki unsurunu bertaraf etmeye, etkisiz kılmaya çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi sürüklediği karanlıktan kendisine yeni bir güç devşireceğini sanıyor. 

Türkiye’deki toplumsal barışı adeta iktidar hırsına kurban eden AKP hükümeti, temel insan hakları alanındaki dramatik tablonun da doğrudan sorumlusudur. Aşağıdaki verilerden de anlaşılacağı üzere sırf Ağustos ayı boyunca 141 insan hayatını kaybetti. Bu ölümlerin 118’i operasyonlar veya PKK’nın saldırıları neticesinde gerçekleşti. Biz CHP olarak, Kürt sorununun çözümünün silahın namlusundan geçmediğini, ölmenin ve öldürmenin hiçbir sorunu çözmediğini vurgulamaktan geri durmayacağız. Toplumsal ve siyasal barış Türkiye’nin öncelikli ihtiyacı olduğu gibi, halkımızın da en temel hakkıdır. Hiçbir iktidarın bu hakkı gasp etmek gibi bir hakkı olamaz.

Aşağıdaki verilerin de gösterdiği gibi Türkiye’de yaşam hakkı, kişi güvenliği, toplantı ve gösteri hakkı ve örgütlenme hakkı ihlalleri ile birlikte, cezaevlerindeki sorunlar da yapısallaşarak devam ediyor.

Halkımızın karşılaştığı ihlallerin çetelesini değil, barışın, refahın ve mutluluğun artış göstergelerini yarıştıracağımız günler için insan hakları mücadelesine yılmadan devam edeceğiz."

Hak ihlallerinin; yaşam hakkı, kişi güvenliği, cezaevleri, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü başlıkları altında incelendiği raporda insan haklarına aykırı olaylar tek tek açıklandı:

1- Yaşam hakkı

1 Ağustos

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nin kırsal kesiminde askerî ekibin geçişi esnasında yola önceden döşenmiş mayının patlaması sonucu 2 şehit oldu.

2 Ağustos

1- Adana’nın Yüreğir İlçesi’ndeki bir protesto gösterisine müdahale eden kolluk güçlerinin kullandığı gaz bombalarından birinin kapsülünün isabet ettiği M.A. (11) ağır yaralanarak yoğun bakıma kaldırılmıştı. M.A.’nın 2 Ağustos 2012’de beyin ölümünün gerçekleştiği açıklandı.

2- Siirt’in Eruh İlçesi’ne bağlı Bilgili Köyü’nde bulunan jandarma karakoluna düzenlenen saldırı sonucu 2 asker şehit oldu, 13 asker de yaralandı.

5 Ağustos

Hakkâri’nin Çukurca İlçesi’nin kırsal kesiminde 3 karakola düzenlenen eşzamanlı saldırılar sonucu çıkan çatışmalarda 6 asker ve 2 geçici köy korucusunun şehit olduğu bildirildi. 14 yasadışı örgüt üyesinin öldüğü; 15 asker, 1 geçici köy korucusu ile 5 sivilin yaralandığı ileri sürüldü.

Siirt’in Eruh İlçesi’ne bağlı Bilgili Köyü’nde bulunan jandarma karakoluna 2 Ağustos 2012’de düzenlenen ve 2 askerin ölümüyle sonuçlanan saldırıda 2 yasadışı örgüt üyesinin öldüğü açıklandı.

6 Ağustos

1- Muş’un Kızılağaç Beldesi’nin Şenyayla Bölgesi’nde yerde bulduğu cismin elinde patlaması üzerine Sera Yılmaz (8) yaşamını yitirdi.

2- Van’ın Çaldıran İlçesi’ne bağlı Toprakseven Köyü’nden mazot almak için İran sınırına giden Veysi Demir (15) askerler tarafından açılan ateş sonucu öldürüldü.

7 Ağustos

1- Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Yekmal Köyü’nde 7 Ağustos 2012’de Fuat Sak (18) bulduğu havan mermisinin patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

2- Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ne bağlı Mezra Beldesi’nin kırsal kesiminde 7 Ağustos 2012’de çıkan çatışmada bir yasadışı örgüt üyesi yaşamını yitirdi.

8 Ağustos

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nin Kato Dağı Bölgesi’nde çıkan çatışmada bir asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı.

9 Ağustos

İzmir’in Foça İlçesi’nde 9 Ağustos 2012’de askerî üsse giden servis otobüsünün geçişi sırasında önceden yola döşenmiş iki patlayıcının patlatılması ve ardından çıkan çatışma sonucu iki asker şehit oldu, 11 asker de yaralandı.

12 Ağustos

İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde bir polis aracı ile sivil aracın kaza yapmasının ardından çıkan kavgada polis aracında bulunan polis memuru sivil araçta bulunanlara ateş açtı. Yaralanan 4 kişiden ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan Emrah Barlak tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Barlak’ın ölümüne neden olan polis memuru tutuklandı.

13 Ağustos

Büyükçekmece İlçesi’nde babasıyla birlikte gözaltına alınan Ali A.’nın (26) Büyükçekmece Polis Karakolu’nda tuvalete giderken kendisine refakat eden bir polis memurunun silahını alıp intihar ettiği öne sürüldü.

15 Ağustos

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ndene bağlı Geznah Yaylası’nda Ali Kaya (52), uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Silah sesini duyanların çadıra geldikleri esnada bir kişinin çadır alanından koşarak uzaklaştığını gördükleri ileri sürüldü.

16 Ağustos

Tunceli’nin Pülümür İlçesi’ne bağlı Kızılmescit Köyü’nün kırsal kesiminde çıkan çatışmada bir yasadışı örgüt üyesi öldürüldü.

17 Ağustos

1- Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde silahlı saldırıya uğrayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar’ın kardeşi Ramazan Dindar ağır yaralı halde kaldırıldığı Cizre Devlet Hastanesi’nden Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilirken yolda yaşamını yitirdi.

2- Van-Edremit karayolu üzerindeki Edremit konteyner kentin güvenliğini sağlayan polis noktasına açılan ateş sonucu ağır yaralanan polis memuru Abdurrahman Doğan (30), kaldırıldığı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

20 Ağustos

1- Gaziantep’teki Karşıyaka Polis Karakolu’nun yakınlarına bırakılan bomba yüklü aracın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu Sena Büyükkonut (13), Onur Fikret Aker (21), Duygu Aker (21), Almina Melisa Aker (1), Süleyman Alkan (3), Sevgi Gülperi İnanç (11), Davut Adak (31), Safi Canbaş (48), İsmail Daler (30) adlı 4’ü çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi, dördü ağır 69 kişi de yaralandı.

2- Hakkâri-Van karayolu üzerinde bulunan Kırıkdağ Köyü’nün yakınlarında devriye görevi yapan askerî aracın geçişi sırasında önceden döşenmiş mayının patlatılması sonucu 2 asker şehit oldu, 1 asker de yaralandı.

21 Ağustos

Şırnak’ın Besta Bölgesi’nde 19 Ağustos 2012’de askerî birliğin geçişi sırasında önceden döşenmiş mayının patlatılması sonucu yaralanan Astsubay Çavuş Metin Yıldırım (23) tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde şehit oldu.

22 Ağustos

Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı Bağlar Köyü ile Zorgeçit Köyü arasındaki kırsal bölgede askerî konvoyun geçişi sırasında önceden döşenmiş mayının patlatılması ve sonrasında çıkan çatışma sonucu 5 askerin şehit olduğu, 7 askerin de yaralandığı açıklandı. Çatışmalarda 16 yasadışı örgüt üyesinin de öldürüldüğü açıklandı.

23 Ağustos

Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde kent merkezinde bulunan emniyet müdürlüğüne ve askerî tugaya düzenlenen saldırı sonucu çıkan çatışmada 5 yasadışı örgüt üyesinin öldüğü; Şemdinli İlçesi’nin Derecik Beldesi’ne bağlı Omurlu Köyü’nde bulunan Omurlu 2. Hudut Tabur Komutanlığı ile Derecik Jandarma Taburu’na düzenlenen eşzamanlı saldırılar sonucu ise Derecik Jandarma Taburu’nda bir askerin şehit olduğu, 5 askerin de yaralandığı bildirildi.

26 Ağustos

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nin yakınlarından geçen Kerkük-Yumartalık petrol boru hattına düzenlenen saldırı sırasında meydana gelen patlama sonucu bir yasadışı örgüt üyesi öldü.

29 Ağustos

Diyarbakır’da Kayapınar İlçesi’ne bağlı Metropol Semti’nde R.A. (17) adlı kişinin, cinsel yöneliminden dolayı babası ve amcası tarafından 14 kurşunla vurularak öldürüldüğü öğrenildi. Olayın ardından annenin Emniyet Müdürlüğü’ne giderek yaşananları anlatması üzerine baba ve amca gözaltına alındı ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

30 Ağustos

1- Ankara’nın Keçiören İlçesi’nde, adlî bir suçtan dolayı 13 aylık hapis cezası alan ve “denetimli serbestlik” uyarınca her gün karakola imza veren Cem Aygün (22), “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis ekiplerinin Aygün’ün de içinde bulunduğu araca açtığı ateş sonucu öldürüldü. Cem Aygün’ün vurulduğu arabada 2 kadının olduğu, kadınlardan birinin ağır yaralı ve komada, olduğu öğrenildi.

2- Mardin’in Kızıltepe İlçesi’ne bağlı Şenyurt Beldesi’nden geçen demiryolu civarındaki mayınlı bölgeden geçmeye çalışan bir grup Suriyeli arasında bulunan bir kişinin mayına basması sonucu meydana gelen patlamada ikisi çocuk 3 kişi öldü, 1 çocuk da yaralandı.

3- Şırnak’ta aşırı hız yapan akrep tipi zırhlı askerî aracın çarptığı motosiklette bulunan Önder Zeyrek (18) olay yerinde, ağır yaralanan Umut Caner (18) ise tedavi gördüğü Şırnak Devlet Hastanesi’nde 2 Eylül 2012’de yaşamlarını yitirdi.

2. Kişi güvenliği

31 Temmuz

1- Kilis’te 31 Temmuz 2012’de Suriye sınırında bir asker, “kaçakçı olduğu” iddiasıyla engelli A.Ö.’yü silahla bacağından vurdu. Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırılan A.Ö.’nün tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

2- İstanbul’un Gaziosmanpaşa İlçesi’nde 31 Temmuz 2012’de İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’ne bağlı 3 sivil polis memurunun Ertan Babatürk adlı kişiyi yol vermediği gerekçesiyle darp edildiği ve gözaltına alınarak Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürlüğü’ne götürdüğü belirtildi.

3- Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ne bağlı Mezra Beldesi’nin kırsal kesiminde geçici köy korucularına yönelik düzenlenen saldırı sonucu 2 geçici köy korucusu yaralandı.

1 Ağustos

1- Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nin Dağlıca Bölgesi’nde çıkan çatışmada 5 askerin yaralandığı öğrenildi.

2- Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi’nde Kürt işverene ait bir otelde çalışan işçiler bir grubun saldırısına uğradı. İşçilerin çalıştığı otelin restaurant kısmına taş ve sopalarla zarar verildiği, işçilerin otelin üst katına sığındığı öğrenildi.

3- Çorum’da iki Alevî’nin su içtikleri esnada çevrede bulunanların linç girişimine maruz kaldıkları öğrenildi.

2 Ağustos

Hakkâri’de 2 Ağustos 2012’de kent merkezinde özel harekât polis ekibine ait bir aracın geçişi sırasında meydana gelen patlama sonucu bir polis memuru yaralandı.

4 Ağustos

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nin kırsal kesiminde 1 Ağustos 2012’de askerî ekibin geçişi esnasında yol önceden döşenmiş mayının patlaması ve daha sonra açılan ateş sonucu 2 asker şehit olmuştu. Saldırının ardından olay yerinden geçen inşaat işçilerine askerî ekipler tarafından açılan ateş sonucu Osman Damla adlı işçinin yaralandığı öğrenildi. Osman Damla 4 Ağustos 2012’de hukukî yardım talebinde bulunmak amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne başvurdu.

7 Ağustos

İstanbul’un Bahçelievler İlçesi’ne bağlı Yenibosna Semti’nde kimlik kontrolü yapan polis ekibinin zihinsel engelli Kemal Karataş ile Servet Karataş’ı 2. kez kimlik göstermeyi reddettikleri gerekçesiyle darp ederek gözaltına aldıkları öğrenildi.

9 Ağustos

1- Mardin-Diyarbakır karayoluna önceden döşenmiş mayının 9 Ağustos 2012’de askerî aracın geçişi sırasında patlatılması sonucu bir asker yaralandı.

10 Ağustos

1- Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde yol kontrolü yapan yasadışı örgüt üyelerinin açtığı ateş sonucu, aracıyla kaçmak isteyen geçici köy korucusu Adnan Çelik yaralandı.

2- Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde bir yasadışı örgüt üyesinin cenaze töreni sonrasında polis ekiplerinin gruba müdahale etmesi sonucu gözüne gaz bombası kapsülü isabet eden Murat Temeş (33) ağır yaralandı.

11 Ağustos

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’ne bağlı Somkaya Köyü’nde “sigara kaçakçılığı yaptıkları” iddiasıyla polis ekiplerinin durdurduğu araçta bulunan Mehmet Duman’ın (31) özel harekât polis ekibinde yer alan bir kişinin açtığı ateş sonucu yaralandığı ve sol gözünü kaybettiği öğrenildi.

12 Ağustos

Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde yol kontrolü yapan yasadışı örgüt üyeleri Ovacık İlçesi’ni ziyarete gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün’ü kaçırdılar. Hüseyin Aygün 14 Ağustos’ta serbest bırakıldı.

14 Ağustos

Hatay’ın Ezin İlçesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen saldırı sonucu 2 polis memuru yaralandı.

16 Ağustos

Bitlis’in Güroymak İlçesi’nde hükümet konağına uzun namlulu silahlarla ve roketatarlarla düzenlenen saldırı sonucu bir polis memuru yaralandı.

17 Ağustos

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’ne bağlı Uygur Köyü’nde yaşayan Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdür Vekili Ubeydullah Sancar, evine gelen bir grup yasadışı örgüt üyesi tarafından kaçırıldı.

17 Ağustos

1- Erzincan’da bir Alevî yurttaşın “Ramazan ayında sigara içtiği” gerekçesiyle çevrede bulunanların linç girişimine maruz kaldığı öğrenildi.

2- İstanbul’un Esenler İlçesi’nde, İzmir’de devam eden bir soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Boran Atıcı’nın gözaltına alınarak götürüldüğü Üçyüzlü Polis Karakolu’nda elleri arkadan kelepçelenerek yumruklandığı ve yere yatırılarak tekmelendiği, yüzüne biber gazı sıkıldığı, çıplak arama dayatmasına maruz kaldığı, buna karşı çıktığı için darp edildiği öğrenildi.

19 Ağustos

1- İçişleri Bakan İdris Naim Şahin’in Hakkâri’ye gelişini protesto eden gruba gaz bombalarıyla müdahale eden polis ekiplerinin attığı gaz bombalarından bir tanesinin kapsülünün evinde oturan Adnan Temeş’e (26) isabet etmesi sonucu Adnan Temeş’i göğsünden yaraladığı öğrenildi.

2- Hakkâri Korucu Derneği Başkanı Sadi Özatak ve yanında bulunan Musa Temel adlı kişinin yasadışı örgüt üyeleri tarafından alıkonulduğu açıklandı.

21 Ağustos

Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’nde yaşayan akrabalarıyla bayramlaşmaya giden AKP Sur İlçe Örgütü eski Başkanı Hamit Çelikkanat’ın yasadışı örgüt üyeleri tarafından alıkonulduğu öğrenildi.

23 Ağustos

Hakkâri’de aşırı hız yapan akrep tipi zırhlı askerî aracın çarptığı Muhsin İşleyen (8) ağır yaralandı.

29 Ağustos

Siirt’in Pervari İlçesi’ne bağlı Belenoluk Köyü’nde, Belenoluk Jandarma Karakolu’nda görevli askerler tarafından açılan ateş sonucu Ferhat Çağla (10) yaralandı.

30 Ağustos

Siirt’in Eruh İlçesi’nden Şırnak yönüne giden Ali Nas’ın kullandığı iş makinesini durduran yasadışı örgüt üyeleri Nas’ı alıkoydu.

31 Ağustos

Van’ın Saray İlçesi’ne bağlı Keçikayası Köyü ile Çaybağı Köyü arasında yük treninin geçişi sırasında önceden döşenmiş bombanın patlaması sonrasında başlatılan askerî operasyonda çıkan çatışmada 6 asker ile 4 sivil yaralandı

3. Cezaevleri

2 Ağustos

1- 10 Aralık 2011’de tutuklanan ve kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, kaldığı Metris (İstanbul) T Tipi Cezaevi’nde rahatsızlanarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Ünlü’nün avukatı Fatih Oğuz, müvekkilinin birçok rahatsızlığı olduğunu belirterek “kontrolleri yapılmadığı için sıkıntılar oluştu” dedi.

2- Tutuklu bulunduğu Malatya E Tipi Cezaevi’nden başka bir cezaevine sevki yönündeki talebi kabul edilmeyen S.B.’nin koğuşta bulunan yatağı ateşe vermesi sonucu çıkan dumandan etkilenmesi nedeniyle Malatya Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı açıklandı.

4 Ağustos

Kırıklar (İzmir) 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kalan Seyithan Kutlu’nun okumak için istediği Hasan Cemal tarafından kaleme alınan “Barışa Emanet Olun” adlı kitabın cezaevi yönetimi tarafından sakıncalı bulunarak kitabın imhasına karar verildiği Seyithan Kutlu tarafından 16 Mayıs 2012’de gönderilen mektup sonucu 4 Ağustos 2012’de öğrenildi.

9 Ağustos

Muş E Tipi Cezaevi’nde adlî suçtan tutuklu bulunan Faruk Berte’nin (45) cezaevi çamaşırhanesinde iple kendisini asarak intihar ettiği iddia edildi.

13 Ağustos

Mardin E Tipi Cezaevi’nden İzmit E Tipi Cezaevi’ne sevk edilen 8 tutuklu ve hükümlünün cezaevi girişinde darp edildikleri 13 Ağustos 2012’de öğrenildi.

14 Ağustos

“28 Şubat Soruşturması” kapsamında 26 Nisan 2012’de tutuklanan ve Mamak (Ankara) Askerî Cezaevi’ne gönderilen fakat Haziran ayında mide rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olan emekli Albay Mehmet Haşimoğlu (52) Temmuz ayından beridir tedavi gördüğü Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde yaşamını yitirdi.

15 Ağustos

Van F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Murat Aydın’a gönderilen yapraktan yapılmış kitap ayracının cezaevi yönetimi tarafından “sakıncalı” bulunarak cezaevine alınmadığı öğrenildi.

18 Ağustos

İstanbul’da 30 Temmuz 2011’de düzenlenen operasyon sonucu gözaltına alınan ve “Devrimci Karargâh Örgütü üyesi olduğu” suçlamasıyla tutuklanarak Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderilen Okan Duman’ın kendisine uygulanan itirafçılık dayatmasını protesto etmek için 29 Temmuz 2012’de bedenini ateşe verdiği, bedeninin % 65’inin yanmasına rağmen kaldırıldığı hastanede pansuman yapıldıktan sonra cezaevine gönderildiği ve 6 gün hücre cezası verildiği 18 Ağustos 2012’de öğrenildi.

21 Ağustos

Silifke (Mersin) M Tipi Cezaevi’nde “insan öldürmek” suçundan tutuklu bulunan Mehmet Baş’ın (35) kaldığı koğuşta kendisini asarak intihar ettiği ileri sürüldü.

2- İzmir’de askerlik hizmetini yapan er Hitami Yörük’ün tutuklu bulunduğu Merkez Komutanlığı Cezaevi’nde kendisini tavana asarak intihar ettiği iddia edildi.

22 Ağustos

Şanlıurfa E Tipi Cezaevi’nden Bolu T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen 12 mahkûmun cezaevi girişinde askerler tarafından darp edildikleri 22 Ağustos 2012’de öğrenildi.

23 Ağustos

Aydın E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hakan Durmuş’un (23) bulunduğu koğuşta 11 Ağustos tarihinde bedenini ateşe vermişti. Vücudunda ağır yanıklar meydana gelen ve hastaneye kaldırılan Hakan Durmuş’un 23 Ağustos’ta yaşamını yitirdiği öğrenildi.

24 Ağustos

Sincan (Ankara) Kadın Cezaevi’nde adlî bir suçtan dolayı tutuklu bulunan T.K.’nin (22) bacağını kırması sonucu kaldığı cezaevi içindeki hastanede B.E. (55) adlı gardiyanın tecavüzüne uğradığı T.K.’nin olayı kardeşine anlatması üzerine ortaya çıktı.

28 Ağustos

1- BDP Muş Milletvekili Demir Çelik’in yazarı olduğu “Özgürlüğünde Kaldı Gözlerim” adlı romanın Osmaniye T Tipi Cezaevi yönetimi tarafından “sakıncalı” bulunarak cezaevine alınmadığı öğrenildi.

2- Adıyaman E Tipi Cezaevi’nde tutulan 70 tutuklu ve hükümlü hakkında talepleri olmaksızın başka cezaevlerine sevk edilmeleri yönünde karar çıktığı öğrenildi.

30 Ağustos

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kalan Barış Şahbudak’a, giydiği tişörtte yazan yazıyla “yasadışı örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle cezaevi yönetiminin 20 gün hücre cezası verdiği öğrenildi.

4. İfade özgürlüğü

9 Ağustos

“Devrimci Karargâh Örgütü Davası”ndan tutuklu olan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın yazdığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet, Bugün Cemaat” adlı kitabında yer alan ifadeler nedeniyle Hanefi Avcı hakkında “yasadışı örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle açılan davanın 9 Ağustos 2012’de Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında mahkeme başkanı, kovuşturmanın 5 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren ve 3. Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı yasa uyarınca üç yıl süreyle ertelenmesine karar verdi.

14 Ağustos

Askerlik hizmetini yerine getirmediği gerekçesiyle 9 Haziran 2012’de Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne Askerî Cezaevi’ne konulan Ali Fikri Işık (55), Edirne 54. Mekanize Tugayı Askerî Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada vicdanî reddini Kürtçe açıkladı.
Ali Fikri Işık’ın Kürtçe savunma yapma talebini reddeden ve tutukluluk halinin devam etmesine karar veren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmaya uzman bir psikologun katılması için duruşmayı 10 Eylül 2012’ye erteledi.

5. Toplantı ve gösteri özgürlüğü

1 Ağustos

Ankara’da İnşaat Mühendisleri Odası’ndan (İMO) işten çıkarılmasının ardından 164 gündür İMO önünde “işimi geri istiyorum” talebiyle eylem yapan Cansel Malatyalı’nın İMO binasına “İMO yönetimi tarafından keyfi olarak işten çıkarıldım. İşimi geri istiyorum” yazılı pankartı asması üzerine olay yerine gelen polis ekipleri Cansel Malatyalı’nın da arasında bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı.

7 Ağustos

Iğdır’da 21 Mart 2012’de düzenlenen Nevruz kutlaması sonrasında “kolluk kuvvetlerine taş attığı” iddiasıyla tutuklanan Adem Yılmaz’ın (26) yargılanmasına 7 Ağustos 2012’de devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında bilirkişi raporunu okuyan ve sanığın son savunmasını alan mahkeme heyeti, Adem Yılmaz’a “yasadışı örgüt üyesi olmamakla birlikte yasadışı örgüt adına suç işlediği”, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği” ve “görevli polis memuruna görevi başında direndiği” suçlamalarıyla 6 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

11 Ağustos

11 Ağustos 2012’de İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi önünde eylem yaparak protesto etmek isteyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyelerine müdahale eden polis ekipleri 4 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

23 Ağustos

Şanlıurfa Valiliği, BDP’nin 25 Ağustos 2012’de Siverek İlçesi’nde yapmak istediği mitingi “yasadışı örgüt propagandasına dönüşebileceği” gerekçesiyle “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/ç maddesi uyarınca yasakladı.

29 Ağustos

İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde stand açan Devrimci Gençlik (Dev-Genç) üyelerine müdahale eden polis ekipleri 4 kişiyi gözaltına aldı.

30 Ağustos

Mersin’de ikinci öğretimde okuyan öğrencilerin de harçlarının kaldırılması için protesto yürüyüşü yapan gruba müdahale eden polis ekipleri Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi 15 kişiyi gözaltına aldı.

31 Ağustos

İstanbul’un Beşiktaş İlçesi’ndeki Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan Başbakanlık Ofisi önünde 31 Ağustos 2012’de “4+4+4’ü durduracağız” sloganıyla imza standı açan Halkevleri üyesi gruba müdahale eden polis ekipleri 8 kişiyi gözaltına aldı.

6. Örgütlenme özgürlüğü

8 Ağustos

Kâğıthane İlçesi’ne bağlı Nurtepe Mahallesi’nde 13 Aralık 2011’de düzenlenen ev baskınları sonucu tutuklanan arasında Grup Yorum üyesi Seçkin Aydoğan’ın da bulunduğu 6 kişinin yargılanmasına 8 Ağustos 2012’de devam edildi.
“Yasadışı örgüt üyesi olmamakla birlikte yasadışı örgüt adına eylem yaptıkları” suçlamasıyla İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Melis Ciddioğlu, Cemray Baş, Seçkin Aydoğan, Gürkan Türkoğlu ile Eser Morsümbül ve Hazal Kaya’nın yargılanmasına neden olan deliller arasında yer alan fotoğraflarla ilgili Adli Tıp Kurumu’nun hazırlaması gerektiği raporun yetişmemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 5 Aralık 2012’ye erteledi.

9 Ağustos

1- “KCK/TM adlı yapılanmaya üye oldukları” suçlamasıyla Ağrı’da 16 Ocak 2012’de düzenlenen operasyonun ardından tutuklanan 5 sanığın yargılanmasına 9 Ağustos 2012’de devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında mahkeme heyeti, “yasadışı örgüt üyesi oldukları” ve “yasadışı örgüt propagandası yaptıkları” suçlamalarıyla sanıklardan Murat Aslan’a (27) 42 yıl hapis cezası; Özlem Özdemir’e (25) 12 yıl 11 ay hapis cezası; Hayrettin Bayram’a (24) 14 yıl 2 ay hapis cezası; Samet Aydemir’e ( 25) 18 yıl 11 ay hapis cezası ve Akın Akar’a (25) 12 yıl 11 ay hapis cezası verdi.

2- Şırnak’ta 6 Ağustos 2012’de gözaltına alınan BDP İl Yönetici Sıdık Külter “yasadışı örgüt üyesi olduğu” suçlamasıyla 9 Ağustos 2012’de tutuklandı.

20 Ağustos

20 Ağustos 2012’de Korutürk Caddesi’nde bulunan Karşıyaka Polis Karakolu’nın yakınlarına bırakılan bomba yüklü aracın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 4’ü çocuk 9 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan saldırının ardından protesto yürüyüşü yapan bir grup Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şehit Kâmil İlçe Örgütü binasını ateşe verdi.

21 Ağustos

Gaziantep’te 20 Ağustos 2012’de Korutürk Caddesi’nde bulunan Karşıyaka Polis Karakolu’nın yakınlarına bırakılan bomba yüklü aracın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 4’ü çocuk 9 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan saldırının ardından BDP Yavuzeli İlçe Örgütü ile BDP Nizip İlçe Örgütü binaları ateşe verildi.

22 Ağustos

1- İzmir’de BDP Karşıyaka İlçe Örgütü binasına kimliği belirsiz kişi veya kişilerin düzenlediği saldırı sonucu bina girişinde bulunan tabelanın tahrip edildiği öğrenildi.

2- Çanakkale’de BDP İl Örgütü binasına düzenlenen taşlı saldırı sonucu binada maddi hasar meydana geldi.

24 Ağustos

İstanbul’un Kartal İlçesi’nde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kartal Şubesi’nin kundaklanmaya çalışılması sonucu binada maddi hasar meydana geldi.

28 Ağustos

6 Mayıs 2009’da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Fakirlerin ve Ezilenlerin Silahlı Kuvvetleri (FESK) üyesi ve yöneticisi olarak FESK adına eylemler yaptıkları iddia edilen Tahir Laçin, Mesut Çeki ile Nilüfer Şahin’e 31 Ocak 2008’de verdiği mahkumiyet kararlarını; sanıkların hangi eylemlere ne şekilde katıldığının belli olmadığını ve maddi gerçeği destekleyecek kanıtların bulunmadığı gerekçesiyle bozmasının ardından üç sanığın Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar yargılanmasına devam edildi. Yapılan yargılama sonunda mahkeme heyeti, Tahir Laçin ile Nilüfer Şahin müebbet hapis cezası Mesut Çeki’ye ise 15 yıl hapis cezası verdi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları