loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den kentsel dönüşüme meclis araştırması istemi

CHP'den kentsel dönüşüme meclis araştırması istemi
Tarih: 05.01.2013 - 14:33
Kategori: Gündem

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, kentsel dönüşümün skandala dönüştüğünü vurguladı ve meclis araştırması istedi...

İstanbul Milletvekili Melda Onur bu sabah Ayvansaray Tokludede’yi ziyaret ederek kentsel dönüşümün mağdurlarıyla bir araya geldi. Projede yaşanan hukuksuzluğun başından beri takipçisi olan Onur, sürecin kentsel dönüşümün nasıl bir skandala dönüştüğüne dikkat çekti ve bu skandalın ortaya çıkarılması için bir meclis araştırması açılması gerektiğini kaydetti:

“Ayvansaray Tokludede projesi her aşamasında kentsel dönüşümün kentsel katliama nasıl dönüştüğünü gösteren önemli bir örnektir Bu nedenle hak ve hukuk ihlallerini tespit etmek üzere acil olarak bir meclis araştırması açılmalıdır.”

Araştırma Önergesinin metni:

"Son yıllarda Ülkemizde ‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında yapılan uygulamalar, bazı yerleşimlerde ciddi hak ihlallerine neden olmaktadır. Bu hak ihlallerinin tüm örneklerinin yaşandığı Ayvansaray Tokludede uygulaması, diğer uygulamalardaki çarpıklıklara ışık tutabilecek olması bakımından önemli bir örnektir. Bu amaçla Ayvansaray Tokludede’de kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan hak ve hukuk ihlallerinin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Gerekçe

Ayvansaray Türk Mahallesi Fatih Belediyesi tarafından 2005 yılında kentsel yenileme alanı olarak ilan edilmiştir. 1.5 hektarlık bir alanda çok 64 parselden oluşan Avyansaray Türk Mahallesi, çok sayıda tarihi eserle birlikte İstanbul surlarının çevrelediği ve sahabe mezarlarının bulunduğu küçük bir adacıktan oluşmaktadır. Proje sınırları içinde kalan 2859 Ada’da başlayan hafriyat çalışmaları müzeden bağımsız yapılmaktadır. Proje 16 adet 2–3 katlı eski binadan ve 30–32 adet yeni binadan oluşmakta olup, yeni yapılan binalar ise yine 2–3 katlı dokuya uygun çelik strüktürlü binalardır. Projede, binalara ek olarak 2–3 katlı bir motel binası ve bir meydan da bulunmaktadır.

Tokludede sakinlerinin ifadelerine göre, 70 Haneli mahallenin boşaltılmasında yüklenici firma halka kamulaştırma yapılacağı korkusu salmış, halkı yanıltarak tapuları toplamıştır. Sonrasında, henüz ortada kurul tarafından onaylanmış bir proje yokken, halkla pazarlık yapılmış, gitmek istemeyen mülk sahipleri ve kiracılar tehdit ve taciz edilmiş, direnen evlerin elektrik ve suyu kesilmiş ve zorla mahalle boşaltılmıştır.

Bu süreçte 16 Ağustos 2011 tarihinde Tokludede’de ikamet eden İsmet Hezer’in Fatih Belediyesi’nin tacizlerine dayanamayarak intihara kalkışması ve ‘Savcılığa Suç Duyurumdur’ şeklinde Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’i, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı ve yüklenici firma sahiplerini (Altın Boynuz firması) suçlayan ve ölümünden sorumlu tutan bir mektubun cebinden çıkması, Tokludede olayının ciddi anlamda ilk kez basına yansımasına neden olmuştur.

Bugüne gelinen süreçte, mahallenin ortasında yer alan park hiçbir yasal dayanak gösterilmeden sökülmüş, inşaat izni olmamasına rağmen tarihi surun dibine şantiye kurulmuştur. Müzenin haberi ve denetimi olmadan ve başında bir uzman bulunmadan Fatih Belediyesi tarihi yarımadada gece yarısı kazı operasyonu yaparken yakalanmıştır. Her iki olay içinde suç duyurusunda bulunulmuş, takipsizlik kararı verilmiştir.

28.03.2012 tarihinde başka bir skandal olay ortaya çıkmıştır: Fatih Belediye Meclisi tarafından 11.6.2010 tarihinde kabul edilen ve Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da onaylanan orijinal avan projeye göre, Ayvansaray Mahallesi 2869 ada, 12 parselde kat yüksekliği 9,50 yani 3 kat olarak gösterilmiştir. Ama sonradan ortaya çıkmıştır ki aynı yer için aynı sayı, tarih ve imzayla onaylanmış biri halk için diğeri müteahhitler için iki farklı imar durumu ve proje hazırlanmıştır. Halka gösterilecek imar kararında kat irtifası 6.50, kat yüksekliği ise 2’dir. Bu durum başlı başına suçken Fatih belediyesi bir de değişik mimarlık firmaları ile iki farklı proje çizdirmiştir; Bu projeleri de aynı sayı, tarih ve imza ile bir şekilde kuruldan geçirmiştir.

Vatandaş koruma kuruluna başvurduğunda, kendisine verilenden farklı bir vaziyet planı ile karşılaşınca durumdan gerçekler ortaya çıkmıştır. Vatandaş duruma itiraz ettiğinde, vatandaşa müteahhitlere verilen izinlerin aynen kendisine verileceği tekrar başvurması gerektiği söylenmiştir. Tekrar başvurusu sonucunda bu kez kat irtifası ve yüksekliği müteahhitlere verilen proje ve imar kararında olduğu gibidir; yani kat irtifası 9.50, kat yüksekliği 3’tür.

31.12.2012 tarihinde Tarihi Tescilli bir binanın usulsüz bir şekilde yıkıldığını duyan ve olayı belgelemek isteyen Radikal Gazetesi Muhabiri Elif İnce’ye ve bölgede oturan ve bölgenin basın sözcülüğünü yapan Çiğdem Şahin’e küfürlü hakaret, saldırıda bulunulmuştur."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları