loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den polisleri sevindirecek teklif

CHP'den polisleri sevindirecek teklif
Tarih: 10.04.2013 - 15:42
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, polislere sendika ve dernek kurma hakkı tanınması için kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, polislere sendika ve dernek kurma hakkı tanınması için kanun teklifi verdi.

Çelebi, TBMM Başkanlığına Emniyet Teşkilatı Kanunu İle Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifini sundu. Teklifin gerekçesinde, Emniyet mensuplarının dernek kurma, kurulan derneklere üye olma veya sendika ve sendika benzeri mesleki birlikler kurma, kurulan birliklere üye olma açısından güvenlik güçlerinin de uluslararası belgelerce kabul edilmiş örgütlenme özgürlüğünden yararlandırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Polislerin örgütlenmesinin hem polis teşkilatının çalışanlar tarafından denetlenmesini hem de polislerin yaşadıkları sorunları, hak mücadelelerini sürdürebilmelerini sağlayacağı ifade edilen gerekçede şöyle denildi:

“Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin birçoğunda polislerin en az bir sendikası bulunuyor. Bazı Avrupa ülkelerinde ise polis sendikalarının kurduğu federasyonlar bile bulunuyor. Bu sendikaların birçoğunda grev hakkı dahi vardır. Ülkemizde polislerin sendika kurmasının önüne getirilen yasaklar, 12 Eylül darbesinin getirdiği yasakların ve antidemokratik uygulamaların devamını sağlamaktadır. 12 Eylül darbesiyle hesaplaşma ancak darbe yasaklarını ortadan kaldırarak, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırarak mümkün olabilir.”

Teklif, Emniyet Teşkilatı Kanunu’ndaki “Emniyet Teşkilatı mensupları ile çarşı ve mahalle bekçileri dernek kurucusu ve üyesi olamazlar” ibaresini yürürlükten kaldırıyor. Teklif ile Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılan değişiklikle de sendika üyesi olamayacaklar kısmında yer alan “Emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilâtında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlik personeli” ibaresi kaldırılıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları