loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den sahte alkol sorusu

CHP'den sahte alkol sorusu
Tarih: 18.12.2012 - 16:29
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP yılbaşı öncesinde vatandaşın can güvenliğini tehdit eden sahte içki ve üreticilerini Başbakan Erdoğan'a sordu.

Başta Rusya, İrlanda, İngiltere, İskoçya, Malezya, Tayland olmak üzere birçok ülkede can alan sahte içki, Türkiye’de son yıllarda büyük bir soruna dönüştü. Türkiye’de 2003’te alkollü içki piyasasının özelleştirilmesinin ardından yapılan içki yatırımları ve ortaya çıkan yeni markalar, alkollü içecek pazarının ekonomik büyüklüğünü artırdı. Ancak, yüksek orandaki ÖTV ve KDV nedeniyle içki fiyatlarının artmasını fırsat bilen sahtekarlar, büyüyen pazardan daha fazla rant sağlayabilmek amacıyla, merdiven altı üretimini adeta gizli bir sektöre çevirdi. 

Yılbaşını fırsat bildiler

Yaklaşan yeni yıl öncesini fırsat bilen sahtekarlar vatandaşın sağlık ve can güvenliğini tehdit etmesine karşın, sahte içeceklerini piyasaya sürüyor. Sahte ya da kaçak içki şebekelerinin en büyük pazarını ise lüks oteller, restoranlar oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonlar çerçevesinde Tarsus’ta kaçak imalathaneye yapılan bir baskında 120 şişe kaçak içki yakalandı. Keza, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin yaptıkları istihbarat çalışması sonucu kaçak üretim yapan bir şebeke tespit edildi ve gerçekleştirilen operasyonlarda yaklaşık 1.5 ton sahte içkiye el konuldu. 

Seçer, Meclis'e taşıdı

Sahte ve kaçak içkiyle mücadeledeki en önemli adımın, içkideki vergilerin düşürülmesi olduğu belirtilirken, CHP’li Vahap Seçer verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Akaryakıtın yanı sıra alkollü içkiden alınan vergilerde Türkiye’nin diğer ülkeleri geride bıraktığını vurgulayan Seçer, kaçakçılık ve sahtecilik konusunda alınan önlemleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu. Vatandaşları merdiven altı koşullarda üretilen ve içeriğinin ne olduğu belli olmayan sahte içkiler konusunda uyaran Seçer, kaçakçılık ve sahteciliğin önüne geçmek için hologram, bilye kapak ve bandrol uygulamasına geçilmesine karşın sahte içki üreten şebekelerin her önlemi aştığını ve merdiven altı üretimin devam ettirdiğini vurguladı. 

Can kayıpları olmasın

Kaçakçıların, hayali şirketlerle bandrol aldıklarının, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) son yıllardaki faaliyet raporlarında açıkça anlatıldığını belirten Seçer, “Geçtiğimiz yıllarda maalesef sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenler oldu. Üst üste kaçak ve sahte içki operasyonları yapılıyor. Elbette önemli, ancak polisiye önlemler ile bu işin önüne geçilemediği de çok açık. Sahte içki üretiminde kullanılan metil alkolün, endüstride, boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici olarak da kullanıldığını biliyoruz. Dolayısıyla vatandaşımızın sağlık ve can güvenliğine kast ediliyor. Ayrıca, sahte içkiler nedeniyle bu alanda faaliyet gösteren sektör temsilcileri de zarar ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor, devlet de vergi kaybına uğruyor. Yani nereden bakarsak bakalım bir sahtecilik söz konusu. Bu ve benzeri olaylara karşı mutlaka gereken önlemler alınmalı” diye konuştu. 

CHP’li Seçer’in, önergesinde Başbakan Erdoğan’ın yanıt vermesini talep ettiği sorulardan bazıları şöyle:

1-Sahtecilerin, hayali adresler göstererek bandrol temin ettikleri ve bandrollerin önemli bir çoğunluğunu merdiven altı sahte içki imalatında kullandıkları iddiaları doğru mudur?

2-Kaçak ve sahte içki üretimi konusunda son beş yılda önergenin yanıtlandığı tarihe kadar yapılan denetim ve operasyon sayısı nedir? Her yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere kaç litre kaçak içki ele geçirilmiştir? Ele geçirilen sahte içkilerin piyasa değeri nedir?

3-Son beş yılda ülkemizde sahte içki nedeniyle yaşamını yitiren yerli ve yabancı sayısı nedir?

4-Sahte içki üretiminde kullanılan metil alkolün merdiven altı üretiminin yanı sıra gümrük kaçakçılığı yoluyla da yurda girdiği bilinmektedir. Son bir yılda kaçak yolla Türkiye’ye sokulduğu belirlenen metil alkol miktarı ne kadardır?

5-Hükümetinizin alkollü içkiler üzerindeki ÖTV ve KDV'nin indirilmesi konusunda bir çalışması var mıdır? Olacak mıdır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle her türlü içki ve sigaradan hangi resim, harç ve vergiler, hangi oranlarda alınmaktadır?

6-Gümrük kaçağı ve sahte içkiler nedeniyle bu alandaki sektörün karşı karşıya olduğu zarar ve devletin uğradığı vergi kaybı ne kadardır?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları