loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’den Suriye’deki Esnaf ve İşletmelere Nefes Aldıracak Yasa Teklifi

CHP’den Suriye’deki Esnaf ve İşletmelere Nefes Aldıracak Yasa Teklifi
Tarih: 27.08.2012 - 13:17
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve milletvekili arkadaşları sınır illerdeki esnaf borçları için TBMM'te yasa teklifi sundu...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve milletvekili arkadaşları, Suriye’deki iç savaş nedeniyle başta sınır illeri olmak üzere; bu ülkeyle yapılan ticarette sıkıntı yaşayan esnaf ve işletmelerin devlete olan vergi ve prim borçlarının 2014 sonuna kadar ertelenmesi ve bu esnaf ve işletmelerin devletten olan alacaklarının söz konusu kanuni borçlarına mahsuplaşılmasına imkan veren bir yasa teklifini TBMM’ye sundu.

Aynı yasa teklifi ile esnafların Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine son bir yılda birikmiş borçlarının terkin edilmesine imkân tanındı.

Faik Öztrak (Tekirdağ Milletvekili), Bihlun Tamaylıgil (İstanbul Milletvekili),  Mehmet Ali Susam (İzmir Milletvekili)
Hasan Akgöl (Hatay Milletvekili), Refik Eryılmaz (Hatay Milletvekili), Ali Serindağ (Gaziantep Milletvekili), Salih Fırat (Adıyaman Milletvekili), Turgay Deceli (Adana Milletvekili), Bülent Kuşoğlu (Ankara Milletvekili), Osman Faruk Loğoğlu (Adana Milletvekili), Hasan Ören (Manisa Milletvekili),  Ümit Özgümüş (Adana Milletvekili), Ali Demirçalı (Adana Milletvekili),  Sinan Aydın Aygün (Ankara Milletvekili),  Mevlüt Dudu (Hatay Milletvekili), Mehmet Şeker (Gaziantep Milletvekili), Umut Oran (İstanbul Milletvekili) Erdal Aksünger (İzmir Milletvekili), Kemal Değirmendereli (Edirne Milletvekili), Vahap Seçer (Mersin Milletvekili), Osman Aydın (Aydın Milletvekili), Mehmet Ali Ediboğlu (Hatay Milletvekili), Durdu Özbolat (Kahramanmaraş Milletvekili).

Madde Gerekçeleri


Madde 1. Terör, savaş veya sınırlarımızdaki olağanüstü gelişmeler nedeniyle bu gelişmelerden olumsuz etkilenen illerimizde faaliyet gösteren katma değer vergisi mükelleflerinin faaliyetleri nedeniyle doğan vergi, resim, harç ve benzeri borçları işletmelerde ciddi finansman sıkıntısına neden olabilmektedir. İşletmeler söz konusu kanuni yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığı gibi kimi işletmeler bu borçlarını ödeyemediği için kapanma riski ile karşı karşıya kalabilmektedir. Madde ile böylesine olağanüstü dönemlerde sınır illerimizde faaliyet gösteren ve Maliye Bakanlığından alacağı olan mükelleflerin, bu alacakları ile kanuni borçlarını mahsuplaşması imkânı tanınmaktadır.

Madde 2. Suriye’de son iki yıldır yaşanan olağanüstü gelişme ve iç karışıklıklar bu ülke ile ticaretin yoğun olarak gerçekleştiği sınır illerimiz başta olmak üzere tüm bölge ekonomisini olumsuz etkilemiştir. Maddeyle Suriye ile ticarete taraf olan, sınır ve civar illerimizde yerleşik işletmelerin devletten olan alacaklarını kanuni yükümlülükleri ile mahsup etme imkânı sağlanmaktadır. Yine bu imkâna sahip olmayan sınır illerimizdeki işletmelerin vergi, resim, harç ve Sosyal Güvenlik Kurumu Prim Borçlarını 2014 yılı sonuna kadar erteleme imkânı sağlanmaktadır. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren özellikle küçük esnaf ve sanatkârların Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine son bir yılda birikmiş borçlarının, terkin edilmesi imkânı aynı madde ile getirilmektedir.

Madde 3. Yürürlük maddesidir.

Madde 4. Yürütme maddesidir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları