loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den yabancı çocuklar için araştırma istemi

CHP'den yabancı çocuklar için araştırma istemi
Tarih: 20.11.2013 - 14:30
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları, yabancı çocuklar sorunu için Meclis Araştırması açılmasını istedi...

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları, yabancı çocuklar sorunu için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, "Gerek ülkemizdeki çocuk işçiliği gerekse ülkemize kanun dışı olarak çalıştırılmaları ve cinsel sömürü amaçlarıyla özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu, Afrika ve Suriye'den getirilen yabancı çocuklar sorununun tüm yönleriyle belirlenerek, çocuk işçiliğinin ve kaçakçılığının önlenmesi için gerekli tedbirlerin oluşturulması ve uygulanması" amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'de çalışmak zorunda bırakılan çocukların ucuz işgücü için cazip emek kaynağı olarak görüldüğü, her türlü güvence ve denetimden yoksun çalışmak zorunda bırakıldığı belirtilerek, tarım alanlarında, sanayi tesislerinde, atölye ve imalathanelerde çalıştırılan çocukların, ciddi yaralanmalara maruz kaldıkları, hatta hayatlarını kaybettikleri ifade edildi.

Türkiye'de sanayi işlerinde, küçük ve orta ölçekli girişimlerdeki tehlikeli işlerde çocuk çalıştırmayla mücadele edecek programların mevcut olmamasının, çocuk işçilerin hakları ile ilgili yasal mevzuatın uygulanması denetimindeki yetersizliklerin çocukları iş alanlarında korunmasız bıraktığı kaydedilerek, "2012'de denetlenen 6 bin 958 çocuk işçiden 67'sinin yasal çalışma çağında olduğu belirlenmiştir. Adalet Bakanlığı; 2012 Ocak-Eylül ayları arasında 78 yeni çocuk kaçakçılığı soruşturması açıldığını bildirmiştir. Ayrıca, Türkiye'ye, eski adıyla Sovyetler Birliği ülkelerinden de ticari amaçlı cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı çocuklar kaçırılmaktadır" denildi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları