loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Ahmet Akın; Vatandaş krizde, vatandaşın 3 yılda doğalgaz faturası %80 arttı, hangi memurun, asgari ücretlinin, emeklinin, çalışanın maaşı %80 arttı?

CHP'li Ahmet Akın; Vatandaş krizde, vatandaşın 3 yılda doğalgaz faturası %80 arttı, hangi memurun, asgari ücretlinin, emeklinin, çalışanın maaşı %80 arttı?
Tarih: 09.12.2020 - 22:12
Kategori: Siyaset

CHP'nin Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Sayıştay'ın 2019 raporuna göre Sarayın günlük harcaması 10 Milyon TL yani sarayın sadece 2 aylık 600 Milyon TL'lik harcaması ile vatandaşın Elektrik ve Doğalgaz faturaları rahatlıkla ödenebiliyor...

Cumhuriyet Halk Partisi Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Genel Merkezinde yaptığı basın açıklamasında; "Türkiye'ye Doğalgaz için ‘Müjdeye rağmen’ yaşanan artış elektrikten daha da fazla oldu. Konutlarda 1 m3 doğalgaz için ödenen, bir önceki yıla göre %34,7 artarak 182,2 TL oldu. Ödenen miktar geçen yılın aynı dönemine göre çok büyük yükselişte. 2017'de 4 kişilik bir ailenin harcadığı ortalama 125 m3 doğalgaza yaklaşık 140 TL ödüyordu, bugün aynı miktar Doğalgaza 250 TL ödüyor. Vatandaşın 3 yılda Doğalgaz faturası %80 arttı, yine soru şu; hangi memurun, asgari ücretlinin, emeklinin, çalışanın maaşı %80 arttı."

CHP'li Akın, 'pandemi döneminde vatandaşlarımızın sırtına daha fazla yük binerken 1 Temmuzda sanki her şey normalleşmiş gibi ‘’ENERJİDE NORMALLEŞME’’ süreci başlatılmış ve o süreçte de Bakanlıktan hiçbir ses çıkmamış çıkamamış hatta bakan kaybolmuştu. Daha sonra 21 Elektrik dağıtım şirketi ve 72 Doğalgaz dağıtım şirketi alacaklarını tahsil etmeye başladı.'

Sarayın 2 aylık harcaması tüm vatandaşlarımızn elektrik ve doğalgaz faturalarını kadar

Ahmet Akın; 'İSRAF’tan geçilmeyen Sarayın günlük harcaması (Sayıştayın 2019 raporuna göre) 10 Milyon TL yani sarayın sadece 2 aylık 600 Milyon TL lik harcaması ile vatandaşın Elektrik ve Doğalgaz faturaları rahatlıkla ödenebiliyor.'

İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FATURALARI EN AZ 1 YIL ERTELENMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, "Salgın sürecinde elektrik ve doğal gaz faturalarını ödeyemeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmeli" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde Enerji Desteklemeleri İçin Acil Önlem önerileri açıkladı. Elektrik ve doğal gaz faturalarını ödeyemeyen ihtiyaç sahiplerinin borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenerek en az 12 eşit vadede ödenmesini sağlayacak düzenlemenin derhal yapılmasını isteyen Ahmet Akın, 6 maddelik önerileri de anlatarak, “20 Kasım 2020 Cuma günü saat 20:00'den itibaren geçerli olan ardınan gelen yeni tedbirler başta esnaflarımız olmak üzere bir çok sektörü olumsuz etkiliyor. Artık dayanacak gücü kalmayan vatandaşlarımız virüs veya açlık, yoksulluk, yokluk arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyor. Bu dönemde herkes elini taşın altına koymalıdır. Dönem kazançları, karlılıkları maksimize etmek zamanı değildir. Birlik ve beraberlik içerisinde salgınla mücadele etme zamanıdır. Güçlü olan Devlet vatandaşının yanında olmalıdır. Kârlılıkları kâr şirketler de “müşteri” olarak gördükleri vatandaşlarımıza en azından bu dönemde “göstermelik olmayan” “göz boyamayan” çok ciddi kolaylıklar sağlamalıdır” diye konuştu.
Akın, "Yürütülen enerji politikaları, en temel insanlık hakkı olan enerji hakkını vatandaşın lehine değil, yandaşın karlılığına çalıştıran plansız, programsız politikalarla yükü milletin sırtına bindirerek bedelini vatandaşa ödeten politikalardır. İktidarın bu enerji politikaları asla ve asla sürdürülebilir ve vatandaş lehine değildir" İfade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın 6 maddelik önerilerini şöyle sıraladı:

“Pandemide Enerji Desteklemesi İçin Acil Uygulanması Gereken Önerilerimiz”

1- Salgın sürecinde elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenip en az 12 eşit vadede ödenmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır.

2- Elektrik Tüketim Desteğinden yararlanan haneye ilave olarak salgın sürecinde sosyal yardım programının kapsamından yararlanan ihtiyaç sahipleri de pandemi sürecinde destek kapsamına alınmalı.

3- Şubat ayında Meclis’ten geçen 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna Ek Madde 13 ile eklenen ve Cumhurbaşkanına 1 yıl borç erteleme yetkisi veren düzenlemeye “COVİD19 Salgın hastalığının” da eklenmesi. Bilindiği üzere bu kanunda “salgın hastalık” afet olarak kabul edilmemiş. Ancak COVİD19’dan daha büyük bir afet olabilir mi?

4- Çiftçinin su ve elektrik borcu en az 2 yıl ertelenerek faizsiz taksitle ödeme kolaylığı sağlanmalı.

5- Sanayicini. Esnafın ve tüm vatandaşların talebi olan; elektrikte ÖTV, fon, TRT payı kaldırılmalı, KDV yüzde 1’e düşürülmeli. Komisyonlarda bekletilen kanun tekliflerimiz TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kanunlaşmalı.

6- Doğalgazda ÖTV kaldırılmalı ve KDV yüzde 1’e indirilmeli. Komisyonlarda bekletilen kanun tekliflerimiz TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kanunlaşmalı.


 

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları