loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Altaca Kayışoğlu'ndan değişim getiren uyarı!

CHP'li Altaca Kayışoğlu'ndan değişim getiren uyarı!
Tarih: 07.04.2016 - 14:20
Kategori: Siyaset

CHP Bursa Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, TBMM’de kabul edilen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’ndaki fahiş bir hatanın değiştirilmesini sağladı.

CHP Bursa Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, TBMM’de kabul edilen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’ndaki fahiş bir hatanın değiştirilmesini sağladı.

Altaca Kayışoğlu, daha önce oylanıp kabul edilen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarı’sının 17 maddesinin kaygı verici olduğunu söyledi. CHP Bursa Milletvekili, genel kurulda yaptığı konuşmada, maddenin uygulamada ciddi sorunlar yaşanmasına neden olacağını vurguladı.

CHP milletvekili, “Daha önce kabul edilen 17'nci maddenin (5)'inci fıkrası, diyor ki: ‘İnsan hakları ve ayrımcılık yasağı ihlallerine ilişkin resen yapılan incelemeler için ihlal mağdurunun şahsen belirlenebilir olduğu durumlarda kendisinin veya kanuni temsilcisinin açık rızasının alınması şarttır.’

Şimdi, Karaman'daki çocukların aileleri ‘Biz bu ihlallerin araştırılmasını istemiyoruz.’ dediğinde, bu kurul bu ihlalleri araştırmayacak mı? Biz avukat olarak bunları çok yaşadık” dedikten Genel Kurul’daki konuşmasında aynı gün yaşanan iki korkunç olaya da değindi.

Altaca Kayışoğlu, “Karaman’daki çocuklar, tecavüz sonrası vefat eden 3 yaşındaki Arda, annesi tarafından cinsel ilişkiye zorlanan 8 yaşındaki kızın hakkı bu durumda nasıl savunulacak?

Suçun parçası olan anneleri izin vermezse, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bu olayları araştırmak için harekete geçemeyecek mi? Kabul edilmiş olsa da bu madde değiştirilmek zorunda. Çocuğun yüksek menfaatlerinin gerektirdiği durumlarda İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu resen harekete geçmeli ve kanuni temsilcilerin açık rızasını aramamalıdır” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun Meclis kürsüsünden yaptığı bu uyarı üzerine dün gece görüşmeleri tamamlanan yasa tasarısının 17. Maddesi tekriri müzakere talebiyle yeniden görüşmeye açıldı ve ortak önerge ile "Ancak, çocuğun yüksek yararının gerektirdiği hallerde kanuni temsilcisinin rızası aranmaz" hükmü eklenerek kamuoyu vicdanını rahatsız eden çocuk istismarları hallerinde anne babaların rızasının aranmaması sağlandı.

Yaptığı uyarının dikkate alınmasıyla büyük bir yanlışlığın önlendiğini belirten Altaca Kayışoğlu, “Çocukların yüksek menfaatlerinin söz konusu olduğu durumlarda hiçbir siyasi görüş, parti ayrımı yapılmaksızın birleşebilmemiz ve ortak düzenlemeler yapabilmemiz güzel bir şey. İnanın şu meclis çatısı altına geldiğimden beri ilk defa olumlu bir ortaklığa vesile olmuş olmanın verdiği huzurla uyuyabildim. Tek bir çocuk için bile çölde bir kum tanesi kadar katkımız olmuşsa ne mutlu bize. Keşke aynı ortaklığı otizmli çocuklar için de yapabilseydik. Keşke geçen gün verdiğimiz otizmli çocuklarla ilgili araştırma önergesi de kabul edilmiş olsaydı” diyerek duygularını dile getirdi.


Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları